Dodaj do ulubionych

Przeciekające okno

24.07.07, 21:02
Witam, mam pytanie w czyjej gestii leży naprawa przeciekającego okna? Mojej
czy WM? Przeciek jest od góry, "z rogów" ramy okiennej, na styku rama okienna
- tynk, samo okno jest szczelne. Jak dla mnie przeciek następuje w wyniku
złego uzupełnienia pianką montażową lub źle położonego tynku. Z góry dziękuję
za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • bykira Re: Przeciekające okno 24.07.07, 21:16
      gonzoxx1 napisał:

> Witam, mam pytanie w czyjej gestii leży naprawa przeciekającego okna? Mojej
      > czy WM? Przeciek jest od góry, "z rogów" ramy okiennej, na styku rama okienna
      > - tynk, samo okno jest szczelne. Jak dla mnie przeciek następuje w wyniku
      > złego uzupełnienia pianką montażową lub źle położonego tynku. Z góry dziękuję
      > za wszelkie odpowiedzi.
      A kto Ci montował i kiedy to okno? Tak naprawdę okno jest Twoje i wszystko co
      się z tym wiąże należy do ciebie
      • gonzoxx1 Re: Przeciekające okno 25.07.07, 07:13
        Mówiąc szczerze nie wiem kto montował to okno, budynek ma 4-5 lat a ja mieszkam
        od 5 miesięcy (wcześniej nie było ani śladów przecieku, przeciek wystąpił
        pierwszy raz).

A jak tynkarz źle położył tynk i dlatego okno cieknie to tez okno jest "moje"? A
        jak leci z dachu (ostatnie piętro) i zacieki się pojawiają w rogach okna to okno
        tez jest "moje"?
        • bykira Re: Przeciekające okno 25.07.07, 10:04
          Trudno jest mi na odległość bez wizji ustalić przyczyne przecieku bo to o
          ustalenie tego teraz chodzi. Okno jest Twoje, ale naistotniejsza jest przyczyna
          przcieku, bo jeśli przyczyną są usterki w częściach wspólnych typu elewacje,
          dach to winna usterki usunąć wspólnota . Może ten budynek jest jeszcze na
          gwarancji? Macie jakiegoś zarządcę zgłoś mu ten fakt, niech ustala przyczyny.
          Ubezpiecz mieszkanie! Ubezpieczyciel szybciutko ustali przyczynę przecieku i
          znajdzie dpowiedzialnego.
          • gonzoxx1 Re: Przeciekające okno 25.07.07, 10:08
            To, że okno jest moje nie podlega wątpliwości.

Wczoraj był administrator i od początku usiłował "wszystko" zrzucić na mnie,
            dopiero jak zobaczył, że jestem uparty stwierdził, że przyśle fachowca, który
            określi przyczynę.

Mieszkanie jest ubezpieczone, tylko nie wiem czy tak małym przeciekiem
            ubezpieczyciel się zainteresuje (myślałem już o tej drodze postępowania).
            • gosiakz Re: Przeciekające okno 25.07.07, 10:11
              wspólnota tez powinna być ubezpieczona,
              zażądaj przedstwienia polisy i zakresu ubezpieczenia
              • gstumpf Re: Przeciekające okno a ubezpieczenie 25.07.07, 16:43
                Witam!
                Na bazie przyczytanych dyskusji mozliwe są 2 teorie
                a/ przyczyna zacieku jest odkształcenie okna (nieszczelność)a okno należy do
                własciciela mieszkania
                b/ przyczyna zacieku lezy po stronie wspólnoty (nieszczelnośc dachy, obróbek
                blacharkich lub elewacji)

W przypadku a/
                ubezpieczyciel może odmówic odszkodowania gdyz standardowym wyłaczeniem jest
                zalanie woda pochodzaca z opadów atmosferycznych poprzez niewłasciwie
                zabezpieczone okna i inne otwory (np luksfery, świetliki) jeżeli obowiązek ich
                konserwacji nalezał do obowiązków ubezpieczającego

W przypadku b/
                ubezpieczenie mieszkania powinno pokryć szkodę alternatywnie mozesz dochodzić
                odszkodowania z OC wspólnoty o ile skutecznie? - to zależy czy tego typu
                zdarzenie znajduje się w zakresie OC WM

grzesiek stumpf
                centrum ubezpieczeń
                www.ubezpieczeniowecentrum.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka