m-agnes 28.06.10, 10:45 Ostatnio w sklepie trafiłam na niesamowitą herbatę Irving (Tea Planet, rosyjska z konfiturą :)). Zaczęłam się bliżej przyglądać tej marce i wygląda obiecująco. Co myślicie o polskiej herbacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladyjan Re: Herbaty Irving 20.07.10, 14:20 Nie przepadam za nią.jak dla mnie ma taki dziwny smak. Nie jestem jakimś szczególnym snobem ale nie sądzę,żeby tak tanie herbaty mogły być dobre. To raczej nie jest możliwe- w końcu płaci się za jakość, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ladypiglet Re: Herbaty Irving 20.07.10, 16:31 W Polsce rzeczywiście cały czas istnieje taka zależność - że jak coś jest drogie to jest dobre, ale w przypadku herbat zgadza się to w 100%. Mamy półki pełne herbat, z których większość to są mieszanki i to kształtuje ich cenę na dość niskim poziomie. Mieszanka zawiera herbaty z różnych stron świata - a to dość niekorzystnie wpływa na ich jakość, a co za tym idzie - na ich smak. Oczywiście każdy ma swój gust i nie należy z nim dyskutować. Ja wolę kupić herbatę Dilmah i dostać herbatę, która ma 7 dni (mają takie fajnie, hermetycznie pakowane torebki). A co do "polskich" herbat - to takie same jak i "niemieckie" czy "węgierskie" - kraj dystrybucji herbaty nic nie mówi nam o jej jakości. Herbatę "produkuje się" na Sri Lance, w Chinach czy Indiach... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Irving 23.07.10, 11:30 Kwestia nie tylko mieszanek. czesto do Polski trafiaja herbaty, glownie z niemeickich hurtowni, ktore juz zwietrzaly - sa przepakowywane, doaromatozywane - i na polki lub do marketowych herbaciarni z herabta na wage, Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Irving 23.07.10, 11:28 m-agnes napisała: > . Co myślicie o polskiej herbacie? jak byl czas zlikwidowac plantacje herbaty, to powyrywane krzewy rabano, potem mielono galezie na kawalki, pakowano po 100 g i wysylano do Polski jako herbate "Popularna ":) a tak ogolnie - jak wszystkie wyroby spozywcze - tania masowka niskiej jakosci dostepna dla wszystkich i produkty drogie , ekskluzywne, czesto drozsze niz "na zachodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Oskar 23.07.10, 11:36 www.oskartea.com/firma/ Kilka razy kupilem Pu-erh ich imortu w Carrefourz i byl nuezly jak na ta cene - sadze, ze sa dobra alternatywa na zakup niezlych (w miare) tanich herbat - ale nie ma duzej oferty, mimo, ze na stronach oferuja sporo odmian herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Oskar 23.07.10, 11:37 Dlaczego polecam - pakowane w kraju pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ladypiglet Re: Herbaty Oskar 26.07.10, 15:21 Właśnie dlatego piję tylko herbatę Dilmah, ponieważ mam gwarancje, że jest pakowana tam skąd pochodzi czyli na Cejlonie. Ladypiglet Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Oskar 26.07.10, 19:46 ladypiglet napisała: > Właśnie dlatego piję tylko herbatę Dilmah, ponieważ mam gwarancje, że jest > pakowana tam skąd pochodzi czyli na Cejlonie. > > Ladypiglet Jak ktos preferuje mieszanki hinduskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Oskar 26.07.10, 20:04 krzysztofsf napisał: > ladypiglet napisała: > > > Właśnie dlatego piję tylko herbatę Dilmah, ponieważ mam gwarancje, że jes > t > > pakowana tam skąd pochodzi czyli na Cejlonie. > > > > Ladypiglet > > Jak ktos preferuje mieszanki hinduskie.... Przy okazji - Dilmah w kartonikach chyba wszystkie pakowane sa w Polsce? W kraju pochodzenia to te w puszkach. Nie mam pewnosci, ale przy najblizszej wizycie w jakims sklepie spozywczym przeczytam opis na kartoniku i napisze, czy sie mylilem. Odpowiedz Link Zgłoś
ladypiglet Re: Herbaty Oskar 27.07.10, 10:59 Panie Krzysztofie, Na pudełkach herbat Dilmah jest wyraźnie napisane, że herbaty są uprawiane, zbierane i paczkowane na Sri Lance. Przesyłam zdjęcie jako dowód:) yfrog.com/mxzdjcie0216j Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Herbaty Oskar 27.07.10, 16:17 Popatrzalem na kilka opakowan - masz racje, na wszystkich rodzajach byla wspomniana deklaracja pochodzenia i pakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaewa Re: Herbaty Oskar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.13, 20:50 Tylko czemu tak ciężko dostać te herbaty? Gdyby nie ostatnio odkryty przeze mnie supermarket internetowy nova24.pl który prowadzi sprzedaż wysyłkową Oskara chyba bym nigdzie jej nie kupiła. Przynajmniej we wschodniej czesci Polski (moze cos jest w tej Polsce B?) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draco Re: Herbaty Oskar IP: *.static.3s.pl 26.03.13, 14:09 Ja też szuka gdzie można kupić herbaty Oskar. Regularnie je pijam (Zieloną Yunnan Gold), a od pewnego czasu nigdzie ich nie ma. Może ktoś wie w jakiej sieci są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Herbaty Oskar IP: *.timplus.net 15.05.13, 00:20 duży wybór herbat oscar jest w kauflandzie Odpowiedz Link Zgłoś
dapop Re: Herbaty Irving 18.09.10, 18:14 Mi smakują herbaty Irving, biorąc pod uwagę zależność cena - jakość, w tym przypadku za stosunkowo nie wygórowaną ceną jakoś jest całkiem niezła. Odpowiedz Link Zgłoś