Dodaj do ulubionych

Dwie kocice

19.10.10, 19:19
Witam
Mam zamiar adoptować młodą kocicę, mam w domu już kotkę 5-letnią panią. Czy ktoś z Was orientuje się czy jest szansa na to, że panie się dogadają, płeć ma jakieś znaczenie? Moja kotka jest niewysterylizowana, niewychodząca z domu. Liczę na Waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Dwie kocice 19.10.10, 20:24
      Czemu jest niewysterylizowana, pytam z ciekawości?
      Czy kotki się dogadają - zależy od ich charakteru, jednym zajmuje to więcej czasu, innym mniej. Płeć nie ma znaczenia. Choć gdybyś wzięła do niewykastrowanej kotki kocura, nikt chyba nie uznałby tego za rozsądne posunięcie...
      Generalnie nowej rezydence trzeba zapewnić miejsce, gdzie może się schować, na początek warto dostawić drugą kuwetę. I nie ingerować w ich relacje - same muszą się 'dogadać.' W razie problemów warto włączyć feliwaya (tylko nie w sprayu, ale dyfuzor włączany do kontaktu)
      • nikorason Re: Dwie kocice 20.10.10, 18:42
        Nie jest wysterylizowana, bo nie ma takiej potrzeby. Rozumiem, że sterylizuje się koty, które mają problemy z rują (długa, często itp) i takie które są narażone na ciąże, moja nie jest ani chora, nie ma również kontaktu z kotami, ruje ma raz w roku, przechodzi ją spokojnie, nie rozumiem po co mam ją męczyć operacją...
        Mam nadzieję, że zaspokoiłam ciekawość jeśli chodzi o sterylizację :D i dziękuje za rady, każde są cenne.
        • aaaniula Re: Dwie kocice 21.10.10, 11:33
          w sumie to nie masz wyboru i jeśli chcesz dokocić to musisz mieć drugą kotkę. Ale to i tak chyba nie ma znaczenia jeśli chodzi o "dogadanie" się. Musisz się uzbroić w cierpliwość i tyle. Prędzej cz później się dogadają. Mam znajomą, której kotka przyjęła nowego przybysza z "otwartymi ramionami". Wylizywała go, wszędzie chodziły razem już pierwszego dnia. Za to druga znajoma musiał znosić bójki i krzyki przez jakieś 3 tygodnie. Tak więc cierpliwości i powodzenia:-) Pamiętaj również o tym, że na początku więcej uwagi powinnaś poświęcać "starej" kotce, aby nie czuła się odrzucona. No i pomysł z dwoma kuwetami jest słuszny.
          • nikorason Re: Dwie kocice 22.10.10, 16:34
            :) Młoda jest od godziny w domu. Nie wychodzi z koszyczka, zjadła, wypiła śpi, stara w drugim pokoju drapie w drzwi bardzo zaciekawiona, obwąchuje nasze ręce na razie jest ok :).
            • macarthur Re: Dwie kocice 23.10.10, 23:38
              z tego co mi wiadomo dla kotki które są wysterlizowane są zdrowsze i mniej podatne na różne schorzenia
    • dorotakatarzyna Re: Dwie kocice 28.10.10, 23:15
      Tydzień temu się dokociłam. W domu był już ośmioletni kastrat, pięcioletnia kotka (niesterylizowana) i pies. Przynieśliśmy dwumiesięczną koteczkę. Kastrat przyjął ją bez problemu, pies trochę obwąchiwał, najbardziej dokuczała jej kotka. Fukała, syczała, straszyła łapą. Przez jakieś cztery dni. Teraz jest juz dobrze, mała poluje na duże koty, rozrabia po całym domu i nikogo się nie boi. Duża się nie spoufala, ale już małej nie dokucza.
      • aaaniula Re: Dwie kocice 29.10.10, 09:55
        no cóż, w końcu duża musi pokazać kto rządzi w tym domu :-)
        • nikorason Re: Dwie kocice 29.10.10, 12:11
          Moja rezydentka jest strachliwa i syczy biedulka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka