Dodaj do ulubionych

babeszioza

30.03.11, 14:41
Witam,
mam dwa pytania - po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia babesziozy można stwierdzić, że pies nie ma tzw. postacji utajonej babesziozy (czyli, że jest już zupełnie zdrowy i choroba ta nie powróci)? Czy w ogóle jest jakieś badanie, po którym można sprawdzić czy pies nie ma już żadnych pierwotniaków bebes we krwi?
Drugie moje pytanie jest następujące - kiedy mogę założyć obrożę na kleszcze Kiltex. Pies jest już od 9 dni leczony na babesziozę, wyniki ma b. dobre i zachowuje się ,,jak dawniej". Jednak na opakowaniu jest informacja, że nie można zakładać w trakcie leczenia, jednak boję się kolejnego k. dlatego chciałabym już ją mu założyć.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: babeszioza 30.03.11, 15:10
      po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia babesziozy można stwi
      > erdzić, że pies nie ma tzw. postacji utajonej babesziozy (czyli, że jest już zu
      > pełnie zdrowy i choroba ta nie powróci)?

Nigdy. Pierwotniaka moze nie byc we krwi, ale może być w watrobie na przykład. Niemniej choć przypadki nawrotu (a nie ponownego zlapania od kleszcza) babeszjozy zdarzaja się, to nie sa one czeste.

> Drugie moje pytanie jest następujące - kiedy mogę założyć obrożę na kleszcze Ki
      > ltex.

Odczekała bym kilka dni od ostatniej dawki imizolu, zazwyczaj podaje sie ja 2 tygodnie po pierwszej dawce. Aczkolwiek nie stosowałam kiltixa, więc zapytaj o to weterynarza przy najblizszej wizycie.
      • dexterina Re: babeszioza 31.03.11, 12:47
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka