capribb 24.08.12, 00:09 Czy jest jakiś żwirek dla kota nie toksyczny w razie połknięcia przez dziecko? mam maluszka w domu i wolałabym na wszelki wypadek wybrać bezpieczniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asfo Re: Żwirek dla kota a dziecko 24.08.12, 10:47 Drewniany Cat Best Eco Plus? Do tego kuweta kryta z drzwiczkami, żeby się nie rozsypywało + klapka dla kota w drzwiach łazienkowych. Możesz też spróbować przyuczyć kota do załatwiania się w kuwecie bezżwirkowej (podwójne dno z sitkiem), ale to nie zawsze się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Żwirek dla kota a dziecko 25.08.12, 21:21 Drewno jest nietoksyczne, bentonit też. Ale sytuacje, że dziecko grzebie w kuwecie i je żwirek albo i kupę jest dla mnie ohydna, naprawdę wystarczy pilnowac dziecko i od poczatku uczyć, żeby nie ruszało kuwety. Odpowiedz Link Zgłoś
capribb Re: Żwirek dla kota a dziecko 25.08.12, 21:54 Dla mnie tez ohydne. Mam nadzieję, że uda się dziecko dopilnować i nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: Żwirek dla kota a dziecko 28.08.12, 22:00 Ale wiesz, dzieciak wcale nie musi grzebać w kuwecie - kot roznosi przecież drobinki żwirku na łapach po całym domu. Chyba jedyną radą jest częste sprzątanie i uczenie dziecka, że niczego z podłogi się nie zjada. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Żwirek dla kota a dziecko 27.08.12, 14:27 Pomysły masz chyba z kapelusza, jak można zakładać, że dziecko będzie zjadało żwirek z kociej kuwety? Pomijam celowo kwestię "nietoksyczności" a nawet higieny. Przecież żwirek może dosłownie zatkać przewód pokarmowy malucha. Chyba zdrowsze jest założenie, że dopilnujesz dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ken-ya Re: Żwirek dla kota a dziecko 15.02.14, 15:43 A moze taki prosty pomysl jak wstawic ten zwirek do kartonowego podla I w pudle wyciac wejscie tylko dla kota? Odpowiedz Link Zgłoś
kryll Re: Żwirek dla kota a dziecko 17.02.14, 19:51 wszyscy sie wypowiedzieli ale moze co do konkretów bentoit nie jest tak całkiem nietoksyczny jego zjedzenie może wywołąc różne problemy (nie wi jak u ludzi ale u kotów po zjedzeniu takich żwirków opisywano niedokrwistość) wiec nie ma co go polecać nietoksyczne z pewnością są żwirki drewniane więc je można uzyć, sprawę nie należy grzebać w kuwecie to odmienny problem a co do upilnowania malucha to proponuje by wypowiadali sie ci co mają dzieci a nie "wujowie dobra rada" tłumaczenie 2 latkowi niuansów inwazji odzwierzęcej raczej uważam za chybioną Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: Żwirek dla kota a dziecko 17.02.14, 21:31 Nie mam dzieci, ale mój siostrzeniec i siostrzenica wychowują się z kotem. Nie zjadają żwirku, nie wchodzą do żwirku - mimo, że kot ma zwykłą kuwetę, a w niej Cat's Best Eco Plus. Kot roznosi żwirek łapkami, ale po prostu się go zmiata kilka razy dziennie (zresztą ja też to robię - mimo, że nie mam dzieci). Ani jedno dziecko (mało ciekawskie), ani drugie (ogromnie ciekawskie) nigdy się zjadaniem żwirku nie zainteresowało. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Żwirek dla kota a dziecko 18.02.14, 01:45 Skoro już wszyscy, to i ja się wypowiem. Miałem małe dzieci, mam koty. Dzieci żwirku nie jadły. Moim zdaniem problem leży nie tylko w rodzaju żwirku. Przykładowo, żwirek drewniany może być nietoksyczny, jeśli nie ma toksycznego kleju albo dodatku materiału z płyt meblowych czy pilśniowych, sklejanych toksycznymi klejami, ale może być i toksyczny. I nie jest to tylko problem zjadania go. Każdy żwirek pyli, a pył unosi się w powietrzu, im bliżej podłogi, tym go jest więcej, zawiera nie tylko materiał wyjściowy, ale i odchody. Wdychamy go przez płuca, a małe dzieci odpowiednio więcej. Dlatego kuwety należy ustawiać w łazienkach lub ubikacjach gdzie są otwory wentylacyjne wyciągające powietrze z mieszkania. Poza tym te pomieszczenia można łatwo zabezpieczyć przed wejściem małych dzieci, a dla kota wykonać otwór w dolnej kratce wentylacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: Żwirek dla kota a dziecko 18.02.14, 09:26 A cóż to takiego "toksyczny" albo "nietoksyczny"??? Wszystko zależy od dawki i sposobu wprowadzenia do organizmu. Bentonit jest tak samo "toksyczny", jak inne skały wapienne a mało prawdopodobne że trociny, z których robi się podłoża dla kotów pochodzą z czystego świeżego drewna olchowego, dębowego albo sosnowego prosto z lasu... ;-) Jak znam życie, robi się je raczej z różnych odpadów (bo są tanie), które mogą zawierać przeróżne chemikalia - kleje, impregnaty, dodatki poprawiające wchłanialność, lepiszcza itd... Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta65 Re: Żwirek dla kota a dziecko 18.02.14, 20:05 Polecam granulowane drewniane podłoze PINIO. Producent zapewnia ze jest bez dodatkow chemicznych. Stosuje go od kilku lat. Jak dla mnie duzo lepszy od tych wszystkich zbrylających . Nie ma brzydkiego zapachu, zużyte wióry wystarczy wyrzucic do sedesu t. Po skorzystaniu z kuwety kicia nie brudzi łapkami otoczeniawww.bdkarma.pl/gfx/600x600/5905397010166-benek-pinio-5l.jpg Nie sprawdził sie wogole zwirek kryształki. Kilka razy trzeba było kryształki odklejac od tyłka kici. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Spadaj spamerze! 19.02.14, 07:20 aniuta65 napisała: > Polecam granulowane drewniane podłoze /.../. > Producent zapewnia ze jest bez dodatkow chemicznych. Stosuje go od kilku lat. > Jak dla mnie duzo lepszy od tych wszystkich zbrylających . Nie ma brzydkiego zapachu, zużyte wióry wystarczy wyrzucic do sedesu t. Po skorzystaniu z kuwety kicia nie brudzi /.../ > Nie sprawdził sie wogole zwirek kryształki. Kilka razy trzeba było kryształk > i odklejac od tyłka kici. Czy na tym forum są moderatorzy? Czy da się tu rozmawiać bez udziału naciągaczy, wszystkim i wszędzie wpychających swoje badziewia??? Co to takiego "bez dodatków chemicznych" - czyste ekologiczne trociny, za ile??? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta65 Re: Spadaj spamerze! 19.02.14, 10:33 Przystopuj człowieku . Wyrażam tylko swoja opinie. Mam w domu kota i polecam to co kupuje juz od dłuzszego czasu i sie u mnie sprawdziło. Z Pana podejsciem to kazdy kto napisze co kupuje to jest spamerem. capribb pyta a ja dziele sie swoim doswiadczeniem. Co do ceny to w moim osiedlowym sklepie worek 10l kosztuje 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: żwirek ekologiczny ... 19.02.14, 12:08 Jest taki, a przynajmniej był, kiedyś. Kiedy miałem tylko dwa koty jeździłem do zakładu stolarskiego, który miał heblarki, ładowałem z kupy duży worek drobnych wiórków i miałem na miesiąc, na dodatek bezpłatnie, bo oni to wyrzucali. Przy obróbce boazerii wiórki były sosnowe lub świerkowe, przy produkcji klepki dębowe lub inne, z czystego drewna. A teraz, prawdziwych cyganów już nie ma ... Jeśli producent żwirku do 10 ton trocin sosnowych doda dwie tony zmielonych płyt wiórowych, nikt nie pozna. A to dwie tony zysku... Kupowałem taki z internetu. Jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
sekocinianka Re: Żwirek dla kota a dziecko 30.12.15, 01:44 Ja polecam żwirki polskiego producenta Tosię, niezbrylający, drewniany o drobnej frakcji 4mm w dobrej cenie jest na Allegro, mają całą serię różnych żwirków zbrylające i nie drobniejsze i grubsze do wyboru, a nawet zbrylający drewniany piasek. Polecam firma nazywa się Pelletsfarm. Odpowiedz Link Zgłoś