Dodaj do ulubionych

Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim?

06.12.12, 14:43
Mamy w domu kota syberyjskiego i mega sierśc,i zwykły odkurzacz ledwo daje radę co możecie polecić przy długowłosych zwierzakach ??
Obserwuj wątek
    • asfo Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 06.12.12, 16:36
      Mam całkiem zwykłego, małego electroluxa 1600W i ładnie wciąga włosy. Kosztował nie więcej niż 300 zł.
    • albert.flasz1 Tylko Rainbow. 06.12.12, 19:28
      Jak Cię nie stać, to nie bój. Sprzedawca rozłoży co trzeba na korzystne raty.
    • damakier1 Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 06.12.12, 19:43
      Dwa psy, pięć kotów, w tym jeden mieszaniec persa i dachowca i jeden norweski leśny. Wszystkiemu daje radę zwykły "Electrolux". Ale zrezygnowałam z dywanów.

"Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
      (aut.: ToJaJurek)

wwwtrembil.blox.pl/html
    • deszcz.ryb Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 06.12.12, 19:57
      > Mamy w domu kota syberyjskiego i mega sierśc,i zwykły odkurzacz ledwo daje radę
      > co możecie polecić przy długowłosych zwierzakach ??

Tylko i wyłącznie regularne, codzienne sprzątanie. Wystarczy zwykły odkurzacz.
      • filemonka30 Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 06.12.12, 20:26
        zwykły wystarczy ale to zależy do jakich dywanów, jeden mamy koszmarny biało-czarny i naprawdę ciężko z niego odkurzyć kocią sierść pozostałe daje radę zwykły odkurzacz ale że się zepsuł to szukam czegoś aby ułatwić sobie sprzątanie :) Zresztą jak się ma w domu kota i dwójkę dzieci to odkurzać trzeba codziennie a nawet dwa razy dziennie, rainbow byłby super ale ta cena :( a za kolejne raty też już dziękuje
        • wrexham Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 07.12.12, 07:43
          kup jakiś z obrotową szczotką - taka szczotka dobrze zbiera sierść; firma miele jest bardzo dobra, ale tez niestety droga; w modelu jaki widziałam, szczotka była oddzielnie zasilana i miała gwarantowaną moc;
          my mamy najtańszego dysona z dokupiona "turboszczotką" i z chodniczków zbiera bardzo dobrze (dywanów nie mamy);
          najtańszym sposobem jest... odkurzanie samą końcówką rury, ale można się zarobić "naśmierć"...
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 07.12.12, 23:47
            kup jakiś z obrotową szczotką

popieram tylko dobra obrotowa szczotka, i nareszcie bez wysilku bedziesz mogla szybko
            a skutecznie odkurzac.

tu przyklad jak taka szczotka wyglada:
            img.photobucket.com/albums/v237/allegrovac/best-vacuum-deals/IMG_4292copy.jpg?t=1275748983
            Minnie
    • kotiki Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 19.12.12, 09:35
      też właśnie jestem w trakcie szukania. miałam electrolux zus3990 z elektroszczotką . super sprzęt jeśli chodzi o odkurzanie , pięknie zbierał i super moc. pracował tak pięknie przez 4 lata a teraz wysiadło coś ze z modułem sterowania na elektroszczotce a koszt nowej bo inna rura nie współpracuje to koszt 400 zł . ważne jest więc kupując coś z elektroszczotką sprawdzić właśnie cenę ewentualnej jej wymiany.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 19.12.12, 23:41
        kotiki napisała:
        teraz wysiadło coś ze z modułem sterowania na elektroszczotce

a dokaldnie na czym to zepsucie polega? co tam wlasciwie "steruje"?
        masz rure w ktora wtykasz szcxotke, a szczotka sie kreci w tje tak "lapie"...

sama szczotka sie nie kreci? to moze po prostu gumka napedzajaca sie nie kreci?
        ja tak mialam dwa razy, koszt rzedy kilku dolarow, sama wymienilam....
        nie oszukuja cie przypadkiem na 400zl??

Minnie
        • wrexham Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 20.12.12, 07:53
          wydaje mi się, że są dwa rodzaje obrotowych szczotek; jedne się kręcą po prostu chyba od ciągu powietrza, a drugie maja niezależne zasilanie; może coś się popsuło w tym zasilaniu...?
        • kotiki Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 20.12.12, 08:39
          okurzacz ten jest sterowany zarówno na korpusie -włącz wyłącz jak i na rączce -w tym wypadku jest tam włącznik dodatkowo do eletroszczotki oraz regulacja siły ssania. elektroszczotka w tym odkurzaczu nie jest dodatkowym wyposażeniem ale stanowi integralną część. dopytywałam czy nie można ominąć jakoś wymiany całej rury i podarować sobie funkcję elektroszczotki itp ale niestety odkurzacz widzi to jako błąd i nie załancza się pokazując cały czas błąd. szkoda bo naprawdę super ciągnie i pięknie zbiera. a tak swoją drogą nie polecam bezworkowych jestem chora jak mam wywalać co chwilę te śmieci.
          • zielony_listek polecam elektroszczotkę 30.12.12, 21:43
            Marka ma drugorzędne znaczenie, wazna jest siła ssania, im większa tym lepiej (moc odkurzacza niekoniecznie jest miarodajna, choć generalnie im wieksza tym lepiej).
            Z powierzchni "twardych" (np. parkiet, płytki) każdy odkurzacz zbierze sierść, nie ma co sie przejmować.
            Gorzej z wykładzinami/dywanami/tapicerką.
            Przydaje się turboszczotka lub elektoroszczotka. Obydwie maja wirujące wałki z wlosiem (jak w starych Kaśkach), ale w turboszczotce są one obracane siłą ssącą z rury (czyli "zmniejszają" moc odkurzacza). Natomiast elektroszczotka ma osobne zasilanie do obracania wałków - zazwyczaj specjalne gniazdo w odkurzaczu (ale mozna też kombinować inaczej - włączać do gniazdka obok kabla od odkurzacza).
            Lepiej działa elektorszczotka - gorąco polecam.

Ja akurat uzywam Zelmera Elfa z gniazdem do elektroszczotki. Wczesniej uzywałam Zelmera Wodnika bez gniazda do elektorszczotki, podłączałam ja bezposrednio do gniazka (przedłużamłam go staerym kablem od radiomagnetofonu, tzw. ósemką - pasowała).
            No cóż, czytając mejle powyżej, lepiej sprawdzą się odkurzacze o budowie capa, nie wyrzucają błędów. Dopóki maja prąd - po prostu odkurzają ;-)

Pozdrawiam
            zielony_listek
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 31.12.12, 01:36
            kotiki napisała:
            okurzacz ten jest sterowany zarówno na korpusie -włącz wyłącz jak i na rączce -w tym wypadku jest tam włącznik dodatkowo do eletroszczotki oraz regulacja siły ssania. elektroszczotka w tym odkurzaczu nie jest dodatkowym wyposażeniem ale stanowi integralną część. dopytywałam czy nie można ominąć jakoś wymiany całej rury i podarować sobie funkcję elektroszczotki itp

och przepraszam, jakis nie zauwazylam ze odpowiedzialas!
            to ams zjakos inaczej niz u mnie, ja mam tak ze szczotka (elektrycznie zasilana) podlacza sie do rury kablem,
            poza tym mozna ja odczepic i zalozyc zwykla taka do odkurzania golych podlog
            na tym zdejciu slabo widac ale mzoe zalapiesz:
            www.vacuumreviewer.com/wp-content/uploads/2009/03/panasonic-mc-cg973-power-head-canister-vacuum-cleaner.jpg
            ta cala "lapa" czyli rura jest z trzech kawalkow, z tylu kabel (ktorego nie widac)
            odczepiam tylko kabel - dlatego takie grube cos u samej gory - to jakby kontakt ,
            w polowie rury i an dole - do trzymania kabla.
            Jak odczepiam te obrotowa elektoszczotke
            to zostale sama "glowa z kablem" - a rura z tymi "trzymaczami" i "kontaktem" - to poza tym zwykle odkurzaczowe rury.

Chyba takie rozwiazanie najlepsze bo nie musisz placic ekstra za czesci tylko za zwykle gumki ktore kreca szczotka (nadal zasilana motorem)
            www.amazon.ca/Panasonic--Mc-V270B-Replacement-Upright-Cleaner/dp/B0002EB670/ref=sr_1_16?ie=UTF8&qid=1356913924&sr=8-16
            no chyab zeby nie daj boze w szczotce padl motor!!!

Moze cos takiego szukaj, o ile juz cos nie znalazalas?

W kazdym razie, nie radze BEZ elektroszczotki!

Minnie
    • rozeta58 Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 20.12.12, 08:11
      Przez cały czas jak mam kota miałem dość słaby odkurzacz, kupiłem Zelmera i powiem tylko że jestem bardzo zadowolony. W czasie pierwszego odkurzania musialem czyścić worek 4 razy, tyle kociej sierści nazbierało się przez kilka lat, aż normalnie mi szczena opadła. Dodatkowo odkurzacz ten ma plastikowy pojemnik dzieki czemu zaoszczędzimy na workach.
    • stara-a-naiwna Re: Jaki odkurzacz przy kotku syberyjskim? 11.01.13, 20:25
      też mamy koty syberyjskie (sztuk 2)
      i psa kudłatego
      :-)

a odkurzacz mamy taki duuzy karchera (za 200zł!)
      ale ja mieszkam w domu więc u mnie on się sprawda (worek jest 10l i cenowo w porównaniu do zelmera którego mielismy nie ma o czym mówić)

zrezygnowaliśmy z dywanów
      za to odkurzamy pawełniane narzuty na łózka i psie i kocie posłania
      • marian_malek wystarczy miotla 12.01.13, 03:18
        ja natomiast mysle, ze w tym przypadku, wystarcza dobre, naostrzone nozyczki, lub maszynka do golenia.... zamkniesz sie z kotem w lazience i mozesz ogolic go calego,
        wtedy miotla ci wystarcy tylko to futro pozamiatac....
        • stara-a-naiwna Re: wystarczy miotla 13.01.13, 11:24
          gdybyśmy chcieli koty bez sierści nie kupili byśmy syberyjskich tylko dewony
          :)

ja natomiast mysle, ze w tym przypadku, wystarcza dobre, naostrzone nozyczki, l
          > ub maszynka do golenia.... zamkniesz sie z kotem w lazience i mozesz ogolic go
          > calego,
          > wtedy miotla ci wystarcy tylko to futro pozamiatac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka