Dodaj do ulubionych

pies się przewraca

07.05.13, 12:29
Witam.... mam 15 letniego psa. Ostatnio zaczął słabo chodzić, a dzisiaj nie może się utrzymać na nogach. Wczoraj po badaniu przez weta dostał metacam i było niewiele, ale trochę lepiej.
Dzisaj rano nie może ustać na nogach. Próbuje, ale zarzuca go ciagle w jedną stronę. Bylimy u kolejnego weta. Tym razem badanie było dłuższe i polegało na obserwacji układu ruchowego i nerwowego. Pan dokotor nawet leżał na ziemi, ciagnął go za nogi itd. Oglądał mu też oczy i stwierdził lekki oczopląs. Otrzymał zastrzyk działający na zmniejszenie opuchnięcia mózgu i witaminę B compositum. Diagnoza to prawdopodobny wylew. Z uwagi na wiek i inne schorzenia psa nie polecał wykonywania badań diagnostycznych np tomografu. Ostatnio miał robione badania krwi, morfologię i biochemię i wszystko było ok.
Piesek ma niedoczynnosc tarczycy i bierze hormon. Wyniki sprzed dwóch tygodni były dobre.
Ogromna prosba do Was, może ktos miał podobny przypadek i mógłby cos poradzić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady.
Obserwuj wątek
    • default Re: pies się przewraca 07.05.13, 13:12
      Z tego co napisałeś, wychodzi raczej na zespół przedsionkowy:
      www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/neurologia/page1,zespol-przedsionkowy-u-psow-i-kotow-5.html

Ale czy to zespół przedsionkowy czy wylew - u tak wiekowego psa nie nastawiałabym się na leczenie, bo to droga donikąd. Przygotuj się raczej do podjęcia decyzji o rozstaniu się ze swoim przyjacielem...
      • man_lucky Re: pies się przewraca 07.05.13, 15:48
        Dzięki za wypowiedź. Ten artykuł w necie czytałem, ale jak wiesz nadzieja gaśnie ostatnia.
        Mój przyjaciel teraz czuje się odrobinę lepiej. Chodzi chwiejnym krokiem, ale się już nie przewraca. Ciągle mam nadzieję, że mu się znowu uda.................
        • wrexham Re: pies się przewraca 08.05.13, 07:14
          trzymamy kciuki, żeby się udało...
    • sorbona12 Re: pies się przewraca 17.06.13, 21:59
      witam,
      mialam identyczna sytuacje z moim psem, ale objawy były bardziej nasilone, pies sie przewracał, potem juz w ogole nie wstawał, silny oczoplas, nawet głowa leciała. Diagnoza- wylew ucha środkowego. Po 2-3 dniach lekarz powiedzial, ze stan krytyczny minal i pies bedzie zył. Piesek doszedł do siebie po kilku tygodniach, ale juz nie byl do konca taki jak wczesniej, mial tez zreszta juz swoj wiek.
      • evemax Re: pies się przewraca 04.12.13, 16:50
        Moj piesek wlasnie od wczoraj przestal chodzic, ma prawie 15 lat, to cocker spanniel.
        Ostatnio nie utrzymywal moczu, co 2 godziny robil siku, zakladalam mu pieluszki, nagle wczoraj nie stanal na nozki tylnie, przewraca sie i opiera glowke i z gory na mnie patrzy, bylam dzis u weterynarza, zrobili my radiografie i powiedzieli, ze nic nie widza, ze trzeba by bylo robic rezonacjie, kontrast i operacjia, ktora nie wiadomo jak by sie skoñczyla i bardzo kosztowne sprawy.
        W dodatku mieszkam w Hiszpani, wiec tu cena rezonacji to 700€, dzownilam do weterynarze w Polsce, ktory na kazdje mojej wizycie w Polsce go sprawdza i dokladnie powiedzieli mi, ze to sprawy ukladu nerwowego, ostatniego odcinka. Prosze powiedzcie mi jaki definitywnie mieliscie leczenie, jesli chodzi o ten silny oczoplas.

Czy wasze pieski sa zdrowe i zyja nadal?, dziekuje z gory za jakie kolwiek odpowiedzi i zycze powodzenia w leczeniu. Ja bardzo sie boje go stracic, i przezywam to niewiarygodnie.

Pozdrawiam,

Ewelina
        • default Re: pies się przewraca 06.12.13, 07:55
          Ewelino, Twój pies ma 15 lat, to sędziwy staruszek, nie męcz go badaniami i zabiegami, pozwól mu odejść w spokoju. To trudne, ale tak to już jest, że zwierzęta są z nami tylko krótki czas... a potem trzeba się rozstać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka