Dodaj do ulubionych

Papuga na wolności

24.09.13, 11:19
Pisałam już na forum "ornitologia" ale wkleję też i tu, ba tam ruch niewielki.
Witam serdecznie. Potrzebuję porady, może będziecie potrafili mi jej udzielić?
Jestem kompletnym laikiem w dziedzinie ornitologii. Od kilkunastu dni w okolicy mojego domu lata papuga, pewnie komuś nawiała. Przylatuje do mojego ogródka codziennie, siada na drzewie i wcina jabłka, aż miło. Moją obecność totalnie ignoruje. I teraz pytanie: Czy taka papuga trafi w końcu do swojego domu (znaczy, polata, wyszumi się i wróci, jak np kot)? Czy przeżyje zimę? (mieszkam w UK, klimat trochę łagodniejszy) Czy może próbować ją oswoić i złapać, by jej pomóc?

Papuga jest cała niebieska, ma żółty dziób, wielkości gołębia, tylko szczuplejsza. I cholernie głośna i wrzaskliwa :)
Obserwuj wątek
    • albert.flasz1 Re: Papuga na wolności 24.09.13, 11:59
      olijka1 napisała:

> I teraz pytanie: Czy taka papuga trafi w końcu do swojego domu (znaczy, p
      > olata, wyszumi się i wróci, jak np kot)?

Mało prawdopodobne, skoro raz już zasmakowała wolności...

Czy przeżyje zimę? (mieszkam w UK, kli
      > mat trochę łagodniejszy)

Nie ma szans. Dziwne, że dotąd nie utłukły jej miejscowe ptaki albo nie upolował kot.

Czy może próbować ją oswoić i złapać, by jej pomóc?

Byłoby to wskazane, choć niełatwe.
      • palczak.madagaskarski Re: Papuga na wolności 24.09.13, 19:41
        albert.flasz1 napisał:

> Czy przeżyje zimę? (mieszkam w UK, kli
        > > mat trochę łagodniejszy)
        >
        > Nie ma szans. Dziwne, że dotąd nie utłukły jej miejscowe ptaki albo nie upolowa
        > ł kot.

A jednak szanse są ;) W Anglii jest populacja aleksandrett obrożnych, mają się dobrze (aż za dobrze, zdaniem części ornitologów, bo jest to w Anglii oczywiście gatunek obcy i zawsze jest ryzyko, że może szkodzić miejscowym gatunkom). Więc niektórzy uciekinierzy z niewoli jednak sobie poradzili na wolności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka