Dodaj do ulubionych

Ebola a zwierzęta domowe.

10.10.14, 14:11
Własnie przeczytałam o uśpieniu Psa w Hiszpanii i takie czarnowidztwo mnie ogarnęło odnośnie Naszego kraju.Czy Was też? pytam tych dla których Pies,Kot jest bardzo ważną istotą.:/
Obserwuj wątek
    • addart Re: Ebola a zwierzęta domowe. 10.10.14, 17:09
      Czarnowidztwo dotyczy również nas, albo i zwłaszcza. Jeśli u nas będzie ebola, nie mamy warunków do odpowiedniej izolacji i obsługi pacjentów. Szpitale nie mają pieniędzy. Może też być tak, jak kiedyś było z trądem - izolacja aż do wymarcia.
      A tamten pies był własnością pielęgniarki chorej na ebolę. Nie wiem, czy go w końcu uśpili, bo jej mąż chciał razem z nim przejść kwarantannę, pewnie tak, bo psa do ludzkiego szpitala nie przyjmą...
      • ajaksiowa Re: Ebola a zwierzęta domowe. 11.10.14, 11:01
        Ale mnie właśnie chodzi o zwierzęta a ściślej o to że skoro nie jest stwierdzone że zwierzęta zarażają to dlaczego tego psa uśpili? Nie słyszałam o takich sytuacjach w Afryce a gdyby psy czy koty były nosicielami wirusa to przecież izolacja ludzi nic by nie dała bo nosiciele dalej byliby na wolności,a swoją drogą wierzyć mi się nie chce że do tej pory naukowcy nie zajęli się badaniem wpływu wirusa na zwierzęt.skoro on jest chyba już od dwudziestu lat aktywny. :/
        • addart Re: Ebola a zwierzęta domowe. 11.10.14, 13:37
          W Afryce nosicielami były podobno nietoperze, a ludzie zarażali się zjadając je. Być może nosicielami mogą też być inne zwierzęta. Tam jest to nie do opanowania...
          Naszym zwierzętom na razie nic nie grozi, dopóki my nie zachorujemy, wtedy nie tylko my ale i one mają przechlapane. Co z nimi będzie, jak nas zabiorą?
          I tak będą miały lepiej, jeśli zostaną, mam nadzieję humanitarnie uśpione. My umrzemy w męczarniach w obozach odosobnienia, bo na szpitale raczej nie będzie szans...

cytat:
          TVN24/x-news
          10.10.2014 16:05
          Nie jesteśmy przygotowani na leczenie chorych z ebolą - powiedział w rozmowie z TVN24 prof. Andrzej Horban, konsultant krajowy w dziedzinie chorób zakaźnych i dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie. Powiedział, że jego zdaniem lekarze w obawie o własne zdrowie 'raczej uciekną w popłochu', zamiast leczyć chorych. Wyjaśnił, że nie tylko nie ma procedur, warunków, ale też skafandrów. - Paradoksalnie, te skafandry są na rynku, są produkowane w Polsce, tylko trzeba je kupić i ktoś musi za to zapłacić. Od kilku miesięcy brakuje decyzji, kto powinien sfinansować tego typu zakupy. - wyjaśnił

już bez komentarza.
          • ajaksiowa Re: Ebola a zwierzęta domowe. 12.10.14, 10:49
            Ja widzę światełko w tunelu a mianowicie- klimat ,idzie zimno więc trzeba mieć nadzieję że w niskiej temperaturze ten wirus nie będzie aż tak złośliwy jak w Afryce. Szczerze mówiąc poprawiłeś mi nastrój i zaczynam z optymizmem mysleć o tym wszystkim.Dzięki! :)
            • addart Re: Ebola a zwierzęta domowe. 12.10.14, 17:39
              To jeszcze Ci poprawię. Pielęgniarka z Hiszpanii czuła się lepiej, teraz już gorzej. Mąż jest na obserwacji w szpitalu, psa uśpiono pomimo protestów organizacji prozwierzęcych. Hospitalizowano 14 osób, które miały kontakt z tą pielęgniarką zanim ją zdiagnozowano, też na obserwację...
              A u nas? Może klimat coś pomoże. Ale jeśli będą przypadki eboli, najpierw zahospitalizują cały personel medyczny, który miał z nimi kontakt, a zrobią to, bo nie przyjmuje się "zwyklych" pacjentów w ubiorach ochronnych, których zresztą i tak nigdzie nie ma...
              Czyli szpitale wypełnią się własnym personelem..................................
              Pieniędzy, które w końcu się znajdą wystarczy tylko dla ekip sanitarnych, które będą wyłapywać podejrzanych o ebolę, i izolować. A ci, którym uda się pokonać chorobę i przeżyć będą źródłem surowicy z przeciwciałami, która jest jedynym skutecznym lekiem...
              A może to tylko żałosne żarty i nie będzie tak źle -:)
              • ajaksiowa Re: Ebola a zwierzęta domowe. 13.10.14, 14:01
                Też mam taką nadzieję.:)
    • rebus00 Re: Ebola a zwierzęta domowe. 13.10.14, 21:10
      dajcie spokój z tą ebolą ;p to temat oczywiście ważny ale bez przesady, nic nikomu nie będzie, chronią nas i zwierzaki też także nie panikujcie zanadto...
      • addart Re: Ebola a zwierzęta domowe. 13.10.14, 21:28
        A to ciekawe... Ludzie umierają w doskonale wyposażonych szpitalach na Zachodzie.
        KTO nas chroni? Skąd wiesz, że u nas nic nikomu nie będzie?
        Jeśli wiesz coś na ten temat to napisz, chętnie przeczytamy.
        • addart p.s. 13.10.14, 21:51
          jako cytat: ebola - do poczytania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka