24.04.10, 09:05
Jaka karma obecnie jest najlepsza?
Słyszałam, że jakość Royala się pogorszyła.
Proszę o odpowiedź :D
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Karma. 24.04.10, 10:18
      A dla którego psa? Bo to, co świetnie się sprawdza u jednego u innego powoduje
      biegunkę,u kolejnego reakcje alergiczne, a jeszcze innemu jest kompletnie obojętne.
      • gitmajonezxdd Re: Karma. 24.04.10, 11:03
        Ja po prostu zapytałam się jaka karma jest najlepsza.
        Chcę ją wypróbować :)
        • semi-dolce Re: Karma. 24.04.10, 11:26
          Nie ma jednej najlepszej karmy. Karmę dobiera sie pod psa. To, co jednemu służy
          innemu szkodzi. Więc najlepsza dla kogo? Dla twojego psa czy może dla któregos z
          moich? I którego, bo róznie różne karmy tolerują?
    • idyla Re: Karma. 24.04.10, 13:40
      Moja mala jadla purina z ryzem i cielencina ,teraz je royala.Jedna i druga jej
      odpowiada.
      • shih-an Re: Karma. 24.04.10, 17:41
        Jeśli chodzi o Royala - ja słyszę o jego pogorszeniu odkąd wybudowano fabrykę w Niepołomicach.
        Podobno karma zmieniła smak, zapach, kolor, uczula...
        Moim psom nie szkodzi, mimo że jadły od urodzenia oryginalną, francuską, a teraz jedzą polskiej produkcji.
        Byłam w Niepołomicach, widziałam cały proces produkcyjny. Część składników jest sprowadzanych z Francji, a część naszych, polskich (bo lepsze).
        Chociaż nie twierdzę, że nie widzę różnicy.
        Wiem, że zdarzają się przypadki uczuleń i wtedy lekarze polecają Hillsa.
        Znam hodowców jednocześnie będących weterynarzami, którzy stosują równocześnie Royala i PRO FORMANCE z jagnięciną i ryżem.

Jak widzisz - co kto woli...

Generalnie zasada jest taka, że najlepsze są karmy typu SUPER PREMIUM!
        Gorsze są PREMIUM, a typu COMPLETE należy unikać.
        Reszta zależy od upodobań Twoich i psa.
        Pozdrawiam
        • an3czka2 Re: Karma. 25.04.10, 23:31
          shih-an ale która konkretnie dajesz?, ja mojej nie mogę przekonać do żadnej. W
          pakamerze mam już skład, hillsa z jagnięciną, royala z kurczakiem dla niejadków
          itd. Wolała bym ją karmić suchą, ale nie ma już siły na nią. Woli chodzić głodna
          niż zjeść chrupki.
    • an3czka2 Re: Karma. 25.04.10, 01:09
      Moja rada, poproś w sklepie o próbki karm, często mają. Royala i Eukanubę sama
      dostałam w sklepie i u weterynarza. Jeszcze jedno, u weterynarzy są lepsze
      karmy, inne niż w sklepie. Nazwa ta sama, ale naprawdę się różnią. Cena też jest
      inna, to fakt, ale warto kupić, choć od czasu do czasu. Tak aby zmienić smak.
      • tenshii Re: Karma. 25.04.10, 14:48
        Podając psu próbkę karmy możesz się ewentualnie dowiedzieć tylko jednego - tego czy psu ta karma smakuje.
        Żeby sprawdzić, czy karma psu służy trzeba ją podawać kilka tygodni, szczególnie jeśli karmę kupujemy aby wyciszyć już występujące objawy nietolerancji innego pożywienia.

A u weterynarzy można równiez kupić karmy kiepskie.
        • an3czka2 Re: Karma. 25.04.10, 23:23
          Powiem tak, dobry gabinet czy klinika ,dobre karmy, kiepski gabinet , kiepska
          karma.
          • tenshii Re: Karma. 26.04.10, 11:34
            Nie zgodzę się.
            Wiadomo, że psy powinno się karmić jak najlepszym pożywieniem, ale już lepsza Purina DogChow niż resztki z obiadu czy chleb z pasztetem...
            Jak ktoś nie chce podawać psu Royala za 200 zł, albo go na niego nie stać, to lepiej by kupił tę Purinę.
            Powiedziałabym inaczej: dobra lecznica to taka, gdzie mamy wybór dobrej i gorszej karmy, a lekarz nas uświadamia co byłoby lepsze.
            Za złą miałabym raczej taką, gdzie sprzedają wyłącznie pedegree i jeszcze ludzi na niego namawiają wychwalając jego jakość pod niebiosa ;)
            • an3czka2 Re: Karma. 27.04.10, 11:37
              Wszystko zależy od psa, a kupując shih-tzu trzeba się liczyć z wydatkami na
              drogie karmy i kosmetyki. Ja nie mam zamiaru oszczędzać na małej, dostaje to co
              lubi w najlepszym wydaniu. Stać mnie na to. Resztek z obiadu żaden mój pies nie
              dostawał. Wiem i zgadzam się z shih-an że Hillls, Royal i Eukanuba to najlepsze
              karmy. Purina niestety jest kiepskiej jakości, nawet mój staruszek jej nie
              chciał, a był mało wybredny na starość.
              • gitmajonezxdd Re: Karma. 27.04.10, 13:54
                Ja nie szczędzę na psu. Tylko chcę żeby miał wszystko co najlepsze:D
                • an3czka2 Re: Karma. 28.04.10, 09:43
                  Ja nie sugeruję że oszczędzasz na psie, absolutnie. Jeśli chodzi więc o karmy
                  to moim zdaniem jest to Hills,oraz Eukanuba. Mój poprzedni pies je jadł i
                  trzymał się świetnie(sireść,zęby itd). Małej podaję raz dziennie Hillsa, bo
                  więcej nie zje, nie lubi granulatów. Kupuję też malutkie puszeczki z miękką
                  karmą, ale nie pamiętam nazwy. Podać mogę wieczorem, bo właśnie idę dziś po
                  karmy dla zwierzaków. Moja je gotowane jedzonko, w proporcjach 1/3 indyka, 1/3
                  jarzyn, 1/3 ryż lub płatki owsiane, plus witaminy i Hillls, porcja na kolację.
                  Warto też podawać serek biały, owoce i warzywa, ale oprócz winogron(To szkodzi!)
                  • gitmajonezxdd Re: Karma. 28.04.10, 15:06
                    Mój piesek chodź jest żarłoczny ryżu nie ruszy. Chyba, że jest z warzywami, mięskiem. Ja dla psa gotuję rzadko, jeśli już to pierś z kurczaka (bez przypraw), troszkę ryżu. Dostaje sery żółte, białe oraz karmę Royal Canin Shih- Tzu 24, która jest głównym daniem pieska.
                    Pozdrawiam.
                    • an3czka2 Re: Karma. 28.04.10, 21:07
                      Właśnie wróciłam, te puszki są firmy Animonda, są z wołowina, oraz z indykiem.
                      Daję je od czasu do czasu. Uważam że trzeba czasem coś zmieniać psince w
                      jadłospisie. Moja to zjada chętnie. Pozdrawiam.
              • idyla Re: Karma. 29.04.10, 09:29
                Moja mala wlasnie na purinie od kolyski byla,nie zmienialam od razu bo nie
                widzialam potrzeby.Zmienilam gdy miala 6m-cy na royala,nie daje zadnych puszek
                ani saszetek.Cieszy sie dobrym zdrowiem.
                • an3czka2 Re: Karma. 29.04.10, 09:58
                  Wiesz z psami jak z ludźmi, jednemu to pasuje drugiemu coś innego. Każdy
                  powinien karmić psa tak jak psu to odpowiada. Moja jedynie toleruje Hillsa, lubi
                  dla odmiany puszeczki, inny piesek co innego. Jak nie szkodzi to psu, to nich
                  je. Ja mam pieska w sąsiedztwie który w życiu nie miał psiej karmy w pyszczku i
                  dobrze się ma od 18lat. Jak na taki wiek trzyma się super, słyszy, widzi i ma
                  węch idealny prawie.
                  Wiadomo, że nie dają jej przyprawionych posiłków, ale je to co jej właściciele.
                  Oni po prostu traktują sunię jak dziecko. Ja bym się na to nie odważyła, bo
                  shih-tzu są delikatne, ale to każdego własciciela i psa indywidualna sprawa.
                  Uważam jednak że Hills jest chyba najlepszy.
        • julka225 Re: Karma. 05.07.11, 16:44
          Hej.
          Mój Dżeki od niby pierwszych tygodni był karmiony na jakiejś puszkowej karmie mięsnej z Puriny, ale kupkę robił taką nijaką a potem dostał zatwardzenia (nie mógł się wypróżnić) i miał rozdęty brzuszek, piszczał, bo go bolał. U weta się okazało, że nie toleruje puszkowej karmy i zaleciła Royala sucha karmę. Prawdopodobnie zostanie Mu tak już na zawsze, że będzie jadł wyłącznie suchą karmę. Jest bardziej wartościowa niż puszkowa karma.
          Z początku nie chciał za bardzo jeść samej suchej karmy, ale wet poleciła mu podawać z białym serem. Po prostu wymieszać z suchą karmą i tak podawać - o dziw jak Mu ser biały posmakował. A teraz aż się oblizuje na sam widok serka i wylizuje całą porcję. Czasami nawet pochrupie samą karmę :)

PS.A i brzuszek go nie boli i z wypróżnianiem się też już nie ma problemu :)

Pozdrawiamy z Dżekusiem
          • absolutfit Re: Karma. 12.07.11, 13:55
            Dobre karmy dla kotów ma sklep e-karma.pl, mają tam duży wybór i dobre jakościowo karmy. Sklep warty polecenia ze względu też na miła obsługę, która jest chętna do pomocy i porady. I cenowo góruje :)
    • only.cerber Re: Karma. 11.06.10, 11:39
      W sumie trudno jednoznacznie stwierdzić jaka karma jest najlepsza czy najgorsza,
      bo jak zawsze zdania są podzielone. Myślę, że dobra mogłaby być DIAMOND
      NATURALS. Znalazłam pozytywne opinie o niej, na e-karma.pl możesz sobie
      sprawdzić skład i cenę, tam chyba maja nawet dość atrakcyjne ceny. Wszystko i
      tak się okaże, jak wypróbujesz.
    • marta13sar Re: Karma. 20.10.10, 10:00
      Witam. Moja Amber od wczoraj dostaje royal medium dla średnich psów. Pierwszy tydzień gdy ją miałam to dostawała royala dla małych ras dla wybrednych psów. Zajadała się bardzo, ale po jakimś czasie przestała jeść. Podawałam eukanubę z jagnięciną, miałam również próbkę hilsa i nic jej nie podchodziło. Martwiłam się że może coś jej jest, ale była bardzo ożywiona, ale jak tylko podchodziła do miski, wąchała i odchodziła. Wczoraj w zoologicznym kupiłam trochę royala medium junior dla średnich ras i młoda szybko go pałaszuje. NIe wiem czy jest wygłodniała, czy tak jej smakuje. Czy ta karma jest dobra, czy mogę ją stosować u shih tzu? Jest na wagę w zoologicznym, czy też będzie dobra? Chcę dla młodej jak najlepiej
      • an3czka2 Re: Karma. 20.10.10, 10:07
        Marta Royal jest w ogóle dobrą karmą dla shih, ale najlepiej Ci podpowie czy medium jest okey Shih-an. Mnie się wydaje że jest okey. Moja dostaje też Royal, w ogóle to co jakiś czas moja też grymasi i muszę zmieniać. Troszkę gotuję żeby coś czasem ciepłego zjadła. Ale ogólnie to Royal króluje w jej meni. Pozdrawiam Ania
        • agatek28 Re: Karma. 20.10.10, 10:38
          I u mnie Royal jest karmą dla małego;) Oczywiście czasem jakiś kawałeczek gotowanego mięska z kurczaka ale to wszystko.
      • buzimi Re: Karma. 20.10.10, 19:49
        marta13sar może spróbuj zasmaczać, to problem zniknie.Moja Kluska uwielbia suchą karmę z białym serem lub z jogurtem , czasem mieszam z warzywami i też chętnie je ;)
        • ivonka4651 Re: Karma. 05.07.11, 12:02
          Słyszał może ktoś o karmach lukullus? Dostaliśmy próbkę 400g suchej karmy, bardzo zasmakowała Misiowi i kupka ładna, jesteśmy zadowoleni, zastanawiam się również nad karmą mokrą tej firmy, ale niestety nie wiem jak jakość tej karmy, nie wiem na co zwracać uwagę w składzie, ostatnio u znajomych Misiu dorwał się do pedigree pieska znajomych, więc wolę nie kierować się tylko tym co mu smakuje a mieć pewność, że dobrą karmę dostaje, do tej pory jadł hillsa, ale ostatnio już mniej mu smakuje.
          • an3czka2 Re: Karma. 05.07.11, 14:45
            Wiesz moja robi to samo, co jakiś czas muszę zmieniać. Jadła hillsa dość długo, teraz wróciłam do hypoalergicznej, ma uczulenia. Jak jej nasilenie mija stosuje karmę normalną z wyższej półki. Ta o która pytasz ma fajny skład i niezłe opinie necie. Jak nic mu nie jest i trawi prawidłowo, to okey:). Pozdrawiam Ania.
    • mrukmrukmruk Re: Karma. 19.07.11, 09:37
      Z suchych to polecam ci takie jak np. Taste of the Wild, Diamond, Nutra Nuggets, Nutra Gold Holistic, szukaj w internecie, ja np. kupuje na e-karma.pl, dużo taniej wychodzi niż w zoologicznych sklepach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka