marekwoszczyna
12.01.15, 19:41
Proboszcz miejscowej parafii zastrzelił mi Cygana. Do winy się nie przyznaje. Psa znalazłem martwego na terenie ogrodzonej parafii z wyraźnym śladem po pocisku. W instytucie weterynarii zwłoki zostały poddane sekcji, podczas której zabezpieczono pocisk dla policji. Wszczęto postępowanie z urzędu.Na początku tego roku kościelny ostrzegał mnie, cyt. ”że o ile nie przypilnuję Cygana to proboszcz mi go odstrzeli”. Cygan miał ok. 20-25 cm w kłębie, zęby miał jak mówi moja małżonka na lewą stronę-zero agresji, nigdy nikogo nie ugryzł. Parafię bardzo lubił odwiedzać szczególnie gdy suka proboszcza miała cieczkę. Zlatywało się tych psów w wówczas wiele …zwłoki były jedne. Mądry był. Nie wiem skąd wiedział, że trzeba się bać ludzi -wystarczyło tupnąć i dawał dyla. Z reki od obcego nie zjadł. Cygan z uwagi, iż proboszcz był częstym gościem nie żyjącej już naszej babki był mu doskonale znany. Do chwili gdy ona żyła Cygan mu nie wadził a trwało to ponad dziesięć lat. Po jej śmierci stanowił już-sądząc po tym draństwie- bardzo realne zagrożenie dla potężnego funkcjonariusza kościoła z przesłaniem miłosierdzia bożego. Proboszcz Tadeusz Firysiuk to bardzo doświadczony myśliwy-odnosi/ł sukcesy w wielu zawodach strzeleckich. Cygan trafiony został jako cel -czytając protokół sekcji- wręcz wzorcowo. Wiem z absolutną pewnością -to była egzekucja. Nie sposób interpretować tego inaczej nawet gdy spojrzymy na sprawę z innej perspektywy -z perspektywy sprawcy- gdyby sprzątnął zwłoki sprawy by nie było żadnej -po prostu zaginął by pies, zmarnowany nabój no i brak satysfakcji dla sprawcy a to jest dla tej sprawy kluczowe. Najwyraźniej i to nie tylko w tej sytuacji panu Firysiukowi pomyliła się działalność misyjna z mafijną i jestem w stanie to udowodnić- myśliwemu łatwiej jest psa zastrzelić niż złowić rybę?!. To cyniczne z premedytacją wykonane morderstwo-to egzekucja. Cygan stał się ofiarą długoletniego konfliktu. Konfliktu w którym postawa księdza kościoła katolickiego szokuje nie tylko mnie i moją rodzinę ale i wszystkich słuchaczy tej długiej przez lata zbieranej opowieści.Policja zabezpieczyła na plebanii 16 szt., słownie: szesnaście sztuk broni oraz amunicję. Gdyby ktoś z Was posiadał informacje pomocne mi do ukarania sprawcy bardzo proszę o informację-będę zobowiązany. marek206@poczta.onet.pl Marek Woszczyna