Dodaj do ulubionych

karma acana dla maluszka

17.08.12, 20:31
Cześć dziewczyny :) mam pytanie odnośnie karmienia mojego malucha. Zmieniłam mu karmę z Royala na Acanę Grasslands ze względu na jego możliwe uczulenie na kurczaka. Rufi nie ma problemu z jej jedzeniem, wręcz przeciwnie, zjada wszystko z o wiele większym apetytem. Tylko że mam wrażenie że on ciągle chodzi głodny, dzienna porcja z tabeli to do 85g, jak podzielę to na 3 posiłki to jest tego jednorazowo niewiele. Ostatnio dałam mu więcej i też zjadł wszystko - może to po prostu jego łakomstwo? :) Waży 3,5 kg, ma piękny włos, powiedzcie mi, czy któraś z Was karmi swojego psiaka tą karmą, jakie macie doświadczenia i czy możliwe że jego porcja jest zbyt mała?
pozdrawiam, Bożena
Obserwuj wątek
    • kami_aicha Re: karma acana dla maluszka 18.08.12, 22:16
      Tej karmy akurat nie próbowałyśmy, ale coś słyszałam że jest dobra... Jeśli chodzi o jedzenie i że psiak ciągle jest głodny... :) znam to doskonale :) Moja Aicha też dostawała 3 porcje odmierzane i nie dość że zjadała swoją karmę to jeszcze chodzila i wyjadała karmę drugiemu psu :/ żeby tak nie robiła, zmieniliśmy sposób karmienia i odkąd skończyła 7 miesięcy dostaje 1razową porcę do miseczki rano i co dziwne wystarczy jej i już nie dojada u drugiego psa. Zjada tyle ile da radę a reszta stoi sobie na później :) tylko na początku żeby się przyzwyczaiła sypaliśmy kilka dni więcej karmy, czyli do pełna miseczki. Moje maleństwo ma ponad rok i cały czas dostaje już karmę równo z miarką i już nie ma problemów jak kiedyś -może warto tak spróbować.. pozdrawiamy ;)
      • iwona.jg Re: karma acana dla maluszka 20.08.12, 12:59
        Figiel je acane na zmianę z royalem . Młody lubi - chociaż szczerze mówiąc, on nie grymasi i ślicznie zjada wszystko co dostanie. Ja dzielę Panu Psu jedzenie na 2 porcje - Łobuz potrafi przy śniadaniu stać przy stole i patrzeć w oczka - mimo ze miska pełna. Chłopak czeka dopóki my nie skończymy jeść i gdy nic z pańskiego stołu nie spadnie - dopiero idzie do swojej miseczki. Ale z tego co dziewczynki wcześniej pisały - shih to małe odkurzacze - trzeba pilnować porcji, co by nie mieć w domu otyłej parówki :P
        • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 20.08.12, 17:55
          czyli jednym słowem mam się nie martwić tym że mały ciągle by siedział w miseczce i dalej pilnować porcji :) dzięki dziewczyny za odpowiedź, zastanawiało mnie to bo jak jadł Royala to zawsze coś mu zostało a teraz wsuwa wszystko co widzi :) widocznie bardziej mu smakuje ;)

a tak zmieniając temat: Rufi nauczył się czystości!! od tygodnia już wszystkie potrzeby bez wyjątku załatwia na dworze, wiązało się to z pewnymi obciążeniami ( będąc na urlopie wstawałam o 5 rano żeby z nim wyjść), ale opłaciło się :) wychodzimy rano o 5 ( jak pracuję to jest to idealna pora, zaraz po przebudzeniu), i wieczorem najpóźniej o 23, ale warto :) no dzisiaj w nocy miałam o 3 pobudkę i wychodziliśmy,ale lepsze to niż sprzątanie :) szkoda tylko że nie sygnalizuje że chce wyjść np. szczeknięciem tylko sam próbuje zejść po schodach, czego wolałabym unikać :) przeważnie zejdzie 2 schodki jak go złapię i idziemy :)
          Rufi jest z nami niewiele ponad 2 miesiące a czuję jakby był od zawsze :) i waży już 3,600 kg, więc to chyba dobra waga ;) pozdrawiamy :)
    • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 20.08.12, 18:27
      a tutaj nowe zdjęcia Rufiego:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3198328,2,1,kapiel-.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3198329,2,2,20120814-odpoczywam.html
      pozdrawiamy :)
    • marta76 Re: karma acana dla maluszka 20.08.12, 19:09
      Coco odebrałam od hodowcy z torebką karmy Arion. Potem musiałam coś kupic .Przeczytałam kilkakrotnie na forum,że sporo psów jest uczulonych na Royal. W sklepie polecil mi sprzedawca Alcana, mówiąc,że jest z tych droższych,ale lepszych. W sobote weterynarz utwierdziła mnie,że to był dobry wybór Musze własnei kupić większe opakowanie, bo kupiłam tylko to małe na próbę. Aha i daję juz Coco ,bez wody i świetne sobie daje z tym radę.Mieszam jeszcze z arionem ,ale jak kupię jutro nowe opakowanie to pewnei od piątku będzie już tylko alcana.
      • marta76 Re: karma acana dla maluszka 20.08.12, 19:10
        oczywiście ACANA ,a nie alcana
        • osiek2 Re: karma acana dla maluszka 24.08.12, 15:57
          Ja robię tak samo jak kami_aicha. Daję raz dziennie i mu wystarczy. Wcześniej dawałam według tabelki, ale wyjadał karmę mojemu kociakowi (btw. zauważyłam, że dużo psów ma słabość do karmy kociej, ciekawe czemu). Daje mu Royala, bardzo lubi, właśnie jak zamawiałam kiedyś z Telekarmy to śmiałam się do pani mnie obsługującej, że powinnam zamówić od razu trzy wory, bo Norek uwielbia tą karmę i trzy porcje to dla niego zdecydowanie za mało. I ów pani poleciła mi właśnie nakładanie całej dziennej porcji od razu, zadziałało. :)
          • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 24.08.12, 17:46
            a chyba jednak zostanę przy podziale porcji na 3 razy :) czytałam że szczeniaki tak powinny dostawać więc nie daję mu całej porcji na raz :) dzięki temu też załatwia swoje potrzeby regularnie co jest dla mnie ważne bo pracuję i nie mogę sobie pozwolić na to żeby mu się "zachciało" jak zostaje sam (jakieś 2-3 godz dziennie) :) dalej wszystko zjada z ogromnym apetytem, wręcz "wpada do miski i wszystko zmiata", ale przybiera na wadze ładnie (3,600) ;) widocznie jak dziewczyny napisały mam tego w stylu "odkurzacza" ;) dziękuję Wam za rady i pozdrawiam :) aha jeszcze jedno do dziewczyn które dają Acanę swoim psiakom, którą dajecie?? Ja karmię Acaną Grasslands, mam trochę wątpliwości co do niej bo jest dla psów wszystkich ras niezależnie od wieku... wolałabym coś dla szczeniaka z tej firmy ale nie mogę znaleźć a to co jest ma w składzie niestety kurczaka, którego Rufi nie może jeść :(
            Pozdrawiam, Bożena
          • an3czka2 Re: karma acana dla maluszka 25.08.12, 11:17
            Ja stosuję u moich Simply, świetną Brytyjską karmę oraz Purine Pro plan dla szczeniąt z indykiem lub jagnięciną. Karmy się sprawdzają jak najbardziej. Sierść jest ładna i są najedzone. Posiłek dziele jednak na dwie porcje dziennie, tak poleciła mi Ania(świetny hodowca). Często też gotuję im kolację na ciepło, bo to uwielbiają. U szczeniąt doradzam trzymać się norm wiekowych. Przestrzegałam tego i maluchy wyrosły na piękne zdrowe psiaki. Dostawały tak 5,4,3 razy i od ukończenia 6 m-cy dostają jak dorosłe 2 razy dziennie. Pozdrawiam Ania z dziewczynami.
            • cccykoria Re: karma acana dla maluszka 25.08.12, 13:51
              podaję acanę ale z jablkiem już dosyć długo, też jest dla wszystkich raz ale dorosłych, wlos ladny, skończyły się problemy żołądkowe jestem zadowolona.Próbowałam zmienić na te co poleca Ania ale w ogóle ni chciał jeść.
              • shizmonka Re: karma acana dla maluszka 21.09.12, 21:24
                Witam pierwszy raz na tym forum.
                Mam 3,5 miesięczną sunię i podejrzewam u niej uczulenie na royala z kurczakiem, czego objawem jest drapanie. Mam pytanie dotyczące Acany, czy ta z jagniecina i jablkiem nadaje sie dla takiego maluszka, czy ona jest tylko dla doroslych psiaczkow? Prosze o podanie najlepszych karm bez kurczaka , ktore bezpiecznie moge podać mojej kochanej suni, dziękuję i pozdrawiam Wszystkich forumowiczów.
                • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 11:53
                  Twiam, ja mam 5-miesięcznego psiaka, royala zmieniłam jej jakiś czas temu najpierw na Acanę Grasslands, teraz właśnie je ta z jagnięciną i jabłkiem. To jest karma dla wszystkich ras niezależnie od wieku, więc ja ją spokojnie podaję, maluchowi smakuje i problem z drapaniem zniknął :) na początku miałam dylemat co do tej karmy właśnie dlatego że jest taka "neutroalna"co do ras i wieku psa, w końcu każda rasa ma inne potrzeby, szczeniak i dorosły pies też, ale widzę że mały ładnie rośnie i nie cierpi już :)
                  swoją drogą zastanawiam się, dlaczego Royal produkuje karmę specjalnie dla Shih tzu na bazie kurczaka skoro tak dużo tych piesków ma uczulenie...
                • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 11:53
                  Witam, ja mam 5-miesięcznego psiaka, royala zmieniłam jej jakiś czas temu najpierw na Acanę Grasslands, teraz właśnie je ta z jagnięciną i jabłkiem. To jest karma dla wszystkich ras niezależnie od wieku, więc ja ją spokojnie podaję, maluchowi smakuje i problem z drapaniem zniknął :) na początku miałam dylemat co do tej karmy właśnie dlatego że jest taka "neutralna"co do ras i wieku psa, w końcu każda rasa ma inne potrzeby, szczeniak i dorosły pies też, ale widzę że mały ładnie rośnie i nie cierpi już :)
                  swoją drogą zastanawiam się, dlaczego Royal produkuje karmę specjalnie dla Shih tzu na bazie kurczaka skoro tak dużo tych piesków ma uczulenie...
                  • marta76 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 12:01
                    dziewczyny,ale przeciez acana ma podzial.Ja stosuje dla Coco karmy dla szczeniakow dla małych ras.
                    • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 12:42
                      i nie ma ona kurczaka? bo jak szukałam z Acany dla szczeniąt małych ras to miały kurczak, te specjalistyczne karmy nie mają podziału, przynajmniej ja takiego nie znalazłam... Jeśli nie ma kurczaka to podaj dokładną nazwę
                      • marta76 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 22:47
                        masz racje ma kurczaka.Ja sadze,że z royalem to jest coś nei tak,bo sporo jest wpisów o drapaniu się po tej karmie.Acana jak to mi określiła weterynarz jest wyższa półka.
                  • shihmonka Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 15:46
                    Bardzo dziękuję za odpowiedź , w takim razie już wiem co mam kupić. Mam zamiar kupić w internecie 13 kg worek - bardzo się opłaca i dlatego jeszcze raz wielkie dzięki. Moja Sonia nie ma żadnych krostek, robi normalne kupki tylko .... się drapie bidulka .....
                    • bozka432 Re: karma acana dla maluszka 22.09.12, 17:35
                      Może bezpieczniej będzie Ci kupić na początek mniejsze opakowanie, na wypadek gdyby pieskowi nie smakowala a dopiero później ten większy? Też patrzyła, opłaca się mi 2.5 kg wystarczą na jakiś miesiąc. Pozdrawiam
                    • cccykoria Re: karma acana dla maluszka 23.09.12, 11:25
                      nie radzę tak jak poprzedniczka kupować większą ilość acany, tylko na próbę trochę w sklepie, może nie będzie chciała jeść...
                      • shihmonka Re: karma acana dla maluszka 23.09.12, 14:07
                        Macie rację , dzisiaj kupię acanę jagnięcina plus jabłko - 2 kg , mam nadzieję,że będzie jej lepiej . Za ile powinna być poprawa - tydzień, dwa , trzy - wiem,że trzeba na efekty poczekać tylko ile czasu?

• bozka432 Re: karma acana dla maluszka 23.09.12, 20:24
                          ja na efekty czekałam jakieś 3 tygodnie, po tym czasie drapanie nie było już takie częste... teraz prawie się nie drapie, chyba tyle ile drapie się każdy pies ;) martwi mnie natomiast coś innego.... wczoraj zauważyłam że ma na brzuszku kolejną chrostkę, pierwsza mu zniknęła już dawno i długo nie miał nic, natomiast teraz ma kolejną i nie mam pojęcia z czego... nie drapie się w tym miejscu ani nic...
                          • shihmonka Re: karma acana dla maluszka 23.09.12, 21:37
                            Dziewczyny kochane , karma podpasowała mojej suni ,że aż miło na nią popatrzeć jak stoi i oblizuje się przy misce. Normalnie jeszcze nigdy jej takiej nie widziałam. Tera zczekam na efekty. POczytalam w necie troszke informacji o karmach i polecam dobry artykuł

www.beagle24.pl/art.php?art=108
                            Pozdrawiam

Monika
                            • an3czka2 Re: karma acana dla maluszka 25.09.12, 19:16
                              Artykuł faktycznie dobry, ja akurat czytałam podobny i właśnie tak wybrałam karmę dla swoich maluchów:). Ma rację , dobra karma oznacza dużą ilość mięsa w składzie(ok 30%), i resztę stanowią porządne uzupełniacze, najlepiej bezglutenowe. Moje dostają już obie od dłuższego czasu ,,Simply" i mam spokój. Pozdrawiam Ania z małpeczkami:).
                            • maria0511 Re: karma acana dla maluszka 29.09.12, 19:37
                              Przeczytałam artykuł dziękuję za podpowiedz wczoraj kupiłam ORIJEN bo takie z górnej półki u mnie w sklepiku było opakowanie 400gram około 20ścia zł.ale zestaw75%samo mięsko świeże
                              różnych gatunków i ryb świeże jajka 25% świeżych warzyw i składników roślinnych 0% zbóż i
                              różne dodatki witaminy minerały jeśli prawda to co piszą to było by super karma.
                              Jeszcze jej nie podałam dopiero po niedzieli jak ją wykąpie bo się znowu strasznie drapie jadła Purinę pro plan z jagnięciną a teraz z indykiem po jagnięcinie był spokój.Pozdrawiam Maria
                              • an3czka2 Re: karma acana dla maluszka 30.09.12, 15:41
                                Maria ja właśnie też chyba za jakiś czas zmienię karmę małym, i przymierzałam się do Orijen. Skład mi też odpowiada. Oby małpki jadły:). Pozdrawiam Ania
                                • shihmonka Re: karma acana dla maluszka 30.09.12, 22:23
                                  Muszę się z Wami podzielić dobrą nowiną - Acana z jagnięciną prawdopodobnie zdała egzamin. Moje maleństwo coraz rzadziej się drapie. Dopiero minął tydzień , myślę ,ze już tylko będzie lepiej....

Musi byc lepiej , pozdrawiam

• shihmonka Re: karma acana dla maluszka 14.10.12, 12:04
                                    Witam ponownie, minęly 3 tygodnie a moja suńka znowu zaczęła sie drapać. Kończy mi się karma z jagnięciną i co ja mam teraz zrobić ? Czy po 3 tygodniach powinna nastąpić poprawa, czy to jest za krótko? Czytalam ,że nawet 6 tygodni powinno się czekać na poprawe. Zgłupialam i nie wiem, czy kupic znowu acane z jagnieciną, czy może teraz acanę lub purinę z rybą? Doradzcie mi , bo sama już nie wiem......
                                    • an3czka2 Re: karma acana dla maluszka 14.10.12, 13:07
                                      Kurcze mam ten sam problem, ale wiem że to na bank alergia u moich i mają ostry atak. Ja jadę po weterynaryjną do swojego weta, to wiem że zdaje egzamin. Lila już była na weterynaryjnej i był potem spokój bardzo długo, ale niestety nawraca co jakiś czas.
                                      Pozdrawiam Ania.
                                    • shihtzaki Re: karma acana dla maluszka 02.03.19, 16:54
                                      Ciężko powiedzieć o tym jaki czas powinno się stosować taką karmę zależne od stopnia aktualnego stanu, ale i tak raczej nie powinno się wracać do karmy z kurczakiem. Jeżeli Acana specjalnie nie pomogła to można też spróbować hipoalergiczną karmę od Brita shihtzu.com.pl/sklep/produkt/brit-care-karma-brit-szczeniaki-jagniecina-z-ryzem/ podobno sprawdza się bardzo dobrzę.
                                      • mariakowalska80 Re: karma acana dla maluszka 12.03.22, 21:27
                                        Mój pies zazwyczaj przed zimą ma większy apetyt, a tak zjada karmę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Ma on również uczulenie na kurczaka dlatego wybrałam karmę hipoalergiczną bez kurczaka, zbóż i ziemniaków firmy Empire. Wybór okazał się celny bo mój Shih tzu nie ma już problemów trawiennych, a jego sierść jest lśniąca..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka