darkunicorno 24.02.17, 22:14 Witam, ostatnio wzielam psa z schorniska. Piesek ma 10 msc i waży niecałe 8 kg. I tu moje pytanie ile powinien jeść? Zarówno karmy suchej i mokrej w ciągu dnia? L Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria88 Re: Jedzenie u 10msc psa 25.02.17, 16:04 To będzie chyba jakis większy piesek. Psu do roku mozna dawać 3-4 razy dziennie i dostęp obowiazkowy świeżej wody. Karmiłam tylko suchą karmą dla psów juniorów. Jadł tyle za każdym razem ile chciał.Mieszanie rodzajów karm prowadzi do zakłoceń w trawieniu.Najlepiej żeby pieska obejrzał wet. i powie jak widzi prowadzenie jego karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Jedzenie u 10msc psa 12.03.17, 15:03 Nieprawdą jest, że mieszanie karmy prowadzi do zakłócen w trawieniu. Normalny pies je różne rzeczy i nic mu nie jest. To , co piszesz, to propaganda firm produkujących karmę. Jeśli naprawdę chcesz zadbac o psa, to poczytaj o diecie BARF. Jeśli pies jest zdrowy, to możesz modyfikować i np. dawać gotowane mięso. Barf zaleca surowe, ale w dzisiejszych czasach produkcja mięsa jest niehigieniczna, prawie 20 % próbek surowego mięsa jest skażonych salmonellą. Możesz skontaktować się z rzeźnią czy z rzeźnikiem i kupić żołądki wołowe (szczególnie jeśli masz do dyspozycji podwórko, w mieszkaniu smród moze być nie do zniesienia). Można też dawać karmę mokrą np. terra canis. Tańsza niż karma mokra jest karma sucha, tyle że najmniej naturalna. Naturalnie ani psy, ani ludzie nie jedzą suchego jedzenia. Dobry jest purizon. Moja ulubiona karma to nutrivet, niestety wycofana aktualnie z Polski. Ogólnie psa nie jest trudno dobrze karmić (w przeciwieństwie do kota). Możesz nawet mu dawać to, co sama jesz (poza cebulą, czekoladą). Przyprawy i sól nie są bardziej szkodliwe dla psa niż dla człowieka, zwłaszcza że psy same w ogrodzie wyszukują przyprawy. Mały pies nie je dużo. Na karmach gotowych jest dawkowanie. Jeśli karmisz sama, to pies maksymalnie zje 200 g mięsa i kości dziennie plus 100 g warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_klinika.arka Re: Jedzenie u 10msc psa 26.02.17, 21:12 Jeśli piesek jest zdrowy i prawidłowo odżywiony, jego przewód pokarmowy jest wydolny i nie ma nadwrażliwości i nietolerancji to dobrej jakości gotowe pokarmy dla tej grupy wiekowej np Hill's Purina czy IAMS powinny mu służyć i zapewnić prawidłową przemianę materii. W wieku 10 miesięcy może jeść 1-2 posiłki najlepiej suchej karmy w ilości dobranej według masy ciała, i mieć zawsze dostęp do świeżej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Jedzenie u 10msc psa 12.03.17, 15:03 Te karmy nie są dobre, zawierają śladowe ilości mięsa (chociaż niektóre hills są do zaakceptowania). Odpowiedz Link Zgłoś
tece92a Re: Jedzenie u 10msc psa 12.03.17, 09:56 Ja obok tematu: psiary są przepiękne. - Widziałem panią w wielki upał oprowadzającą swego psa,niosąc butelkę z wodą.Co pewien czas nabierała jej w dłoń, i dla ochłody smarowała psu brzuch.Boży...i moi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
etykieta.zastepcza Re: Jedzenie u 10msc psa 12.03.17, 20:07 Nie widziałm ładnych psiar. Za to co dzień widzę, jak psiarze i psiary nie sprzątają po swoich psach. Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
domowakurka Re: Jedzenie u 10msc psa 12.03.17, 10:35 psiediety.blogspot.com/ zajrzyj tu. WARTO ! Tez mam pieska ze schroniska. Okazalo sie, ze jest chory (Zespol Cushinga). Ten blog BARDZO mi pomaga Odpowiedz Link Zgłoś