Dodaj do ulubionych

ruja u kotki

14.01.05, 10:24
Moja kotka ma ruje od poniedziałku czyli 5 dzień BEZ PRZERWY miałczy a raczej
głośno płacze nie wiem czy to nie za długo i czy czasami coś nie tak. Nie
chce się bawić, jeść czasami tylko śpi. Jak długo to trwa? i czy można coś na
to poradzić? Będę wdzięczna za odpowiedz i wasze doświadczenia
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: ruja u kotki 14.01.05, 13:05
      Kotki należą do zwierząt sezonowo poliestralnych - znaczy to po prostu, że mają
      po kilka rujek w sezonie. Zwykle sezon trwa od wiosny do jesieni, ale zważywszy
      na anomalie pogodowe i brak zimy w tym roku, zdaje się że dla Twojej kotki
      sezon na rozmnażanie juz sie zaczął :)
      Nie chcę Cię martwić, ale jeśli to rzeczywiście rujka, to jutro, a najdalej za
      2-3 dni powinna ustąpić, lecz za jakieś 2 tygodnie powróci z tą samą siłą.
      Kilka dni rujki, potem przerwa i tak w kółko aż do jesieni.
      Natomiast inna sprawa, że to moze nie jest rujka? Może masz po prostu
      rozmownego kota? Może chce mu się jesć? Może chce by go wypuścić? Może chce by
      go pogłaskać? A moze go coś boli?
      Jeśli to miauczenie przekracza próg Twojej wytrzymałości akustycznej, możesz
      zgłosić sie do lekarza weternarii, który może zablokować rujkę
      farmakologicznie. Niestety dla organizmu kota nie jest to najlepsze rozwiązanie.

• biedrona1 Re: ruja u kotki 14.01.05, 15:07
        Dziękuje za odpowiedz. Na pewno to rujka to młody kot i to jej pierwsza w życiu
        wiec chyba nie ma znaczenia czy wiosna tylko po prostu już stała się kocią
        kobietką. Oprócz miałczenia tarza sie i wypina pupę co jak przeczytałam w necie
        jest oznaką ruji. Oby nie było jej znowu za dwa tygodnie:)
    • karola_20 Re: ruja u kotki 15.01.05, 18:06
      Pani doktor, jeli mowi Pani, że wujka u kotki odbywa sie sezonowo od wiosny do
      jesieni, to mam rozumieć ze w związku z tym kotka od jesieni przez cala zime az
      do wiosny nie bedzie miauczec? Stosuje u kotki zastrzyk antykoncepcyjny Carinan
      (delvosteron) Pierwszą dawke dostala w marcu a nastepną w paździeniku i mam
      spokoj. Ale skoro kotka w okresie jesienno zimowym nie ma rujki to czy jest
      sens dawac jej antykoncepcje tak jak w moim przypadku w pazdzierniku? Czy tylko
      moze wystarczy raz w roku tylko na ten okres od wiosny do jesieni, skoro mowi
      Pani że w zimie nie ma rujki? Natomiast moj weterynarz twierdzi ze kotka
      powinna dostawac zastrzyk co 4 miesiace. Czy to nie za czesto? Kotka ma teraz
      1,5 roku.
      • anna.jozwik Re: ruja u kotki 17.01.05, 14:35
        Tak jak napisałam, rujka u kotki występuje kilka - kilkanaście razy w ciepłym
        sezonie. Jest to oczywiście teoria, gdyż w praktyce kotki potrafią zacząć sezon
        już np. na przełomie stycznia i lutego, jeśli dajmy na to jest ciepła zima. To
        biologia, a w biologii tylko jednej rzeczy można być pewnym - że nic nie jest
        pewne :) Ponadto akurat w przypadku Twojej kotki nie można już mówić o
        jakiejkolwiek sezonowosci, ponieważ kot jest pod wpływem działania silnych
        hormonów. Jest bardzo prawdopodobne, że po odstawieniu preparatu, rujka wystąpi
        właśnie po jakichś 4-5 miesiacach. To co powiedział lekarz, jest prawdą - jeśli
        już zdecydowałąś się na podawanie określonego preparatu, trzeba stosowac go
        systematycznie, gdyż po upływie jego działania może wystąpić rujka bez względu
        na to jaka będzie wówczas pora roku.
        • pierozek_monika Re: ruja u kotki 18.01.05, 08:48
          I niesystematyczność w podawaniu może spowodować wystąpienie chorób na tle
          hormonalnym.
          Moja kotka właśnie w taki sposób zachorowała na ropomacicze.
    • monika.p6 Re: ruja u kotki 27.01.05, 11:42
      witam,
      mam podobny problem z moją kotką,najbardziej uciążliwe jest to że ruja pojawia
      się dosłownie co 2-3 tyg.
      porszę o pomoc jakie środki farmakologiczne pomogą, jaki jest koszt ich podania
      i jak często je podawać?
      z góry dziękuję za pomoc
      Monika
      • mysiam1 Re: ruja u kotki 27.01.05, 12:02
        monika.p6 napisała:

> witam,
        > mam podobny problem z moją kotką,najbardziej uciążliwe jest to że ruja
        pojawia
        > się dosłownie co 2-3 tyg.
        > porszę o pomoc jakie środki farmakologiczne pomogą, jaki jest koszt ich
        podania
        >
        > i jak często je podawać?
        > z góry dziękuję za pomoc
        > Monika

Pomoże serylizacja. Środki hormonalne są szkodliwe, o czym wielokrotnie była
        już tutaj mowa.
        • mysiam1 Re: ruja u kotki 27.01.05, 12:03
          mysiam1 napisała:

> monika.p6 napisała:
          >
          > > witam,
          > > mam podobny problem z moją kotką,najbardziej uciążliwe jest to że ruja
          > pojawia
          > > się dosłownie co 2-3 tyg.
          > > porszę o pomoc jakie środki farmakologiczne pomogą, jaki jest koszt ich
          > podania
          > >
          > > i jak często je podawać?
          > > z góry dziękuję za pomoc
          > > Monika
          >
          >
          > Pomoże serylizacja.

Ups, oczywiście STERYLIZACJA.
      • anna.jozwik Re: ruja u kotki 28.01.05, 17:06
        Podawanie środków farmakologicznych to oczywiście jest JAKAŚ metoda
        zablokowania rujki u kotki. Celowo piszę jakaś, to nie jest ona dla organizmu
        kota najkorzystniejsza. A nawet jest wręcz przeciwnie - jest bardzo
        niekorzystna na dłuższą metę. Długotrwałe podawanie hormonów w wysokich dawkach
        przez kilka lat, całkowicie burzy hormonalną równowagę w organizmie kotki.
        Skutki tego mogą być opłakane: otyłość, cukrzyca, problem z sierścią,
        ropomacicze, guzy sutków.
        Jeśli nie chcesz używać kotki w celach hodowlanych zdecydowanie najlepszym i
        dla niej i dla Ciebie wyjściem jest sterylizacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka