Dodaj do ulubionych

KULEJĄCA świnka morska

02.02.05, 11:23
Dwa dni temu zaobserwowałam u zwierzaka, że biegając po pokoju od czasu do
czasu utyka na tylną łapkę. Właściwie to podwija ją i chodzi na trzech
pozostałych. Na łapce nie ma śladów skaleczenia. Czy taka dolegliwość może
być początkiem jakiejś choroby? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz, strasznie
się martwię :(((
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: KULEJĄCA świnka morska 03.02.05, 00:56
      Twój opis jest dość niekompletny choć prawdopodobnie poprostu prawdziwy bo być
      może innych objawów nie ma. Na Twoim miejscu wybrałabym się do lekarza
      specjalisty. Niestety należy dokładnie zbadać nóżkę i świnkę obejrzeć.
      Nie sądzę aby przyczyna tkwiła w chorobie, no chyba, że w ogóle obserwujesz u
      swojej świnki zaburzenia ruchu, widzisz u niej szorstką sierść, obrzęk połączeń
      chrzęstno kostnych - wówczas przyczyną może być niedobór witaminy C. Jeśli
      jednak Twoj zwierzak jest poprawnie odżywiany przyczyna napewno jest inna.
      Przyczyną może być równie dobrze naciągnięcie jakiegoś mięśnia, porządne
      stłuczenie, a nawet złamanie - przy czym nie koniecznie musi to być widoczne.
      Być może przyczyna tkwi poza łapką (stópki) i dotyczy miejsc znajdujących się
      powyżej. Stąd łapka jest podciągnięta.
      Być może świnka jesli ma długie pazurki i biega po dywanie zaczepiła się jednym
      naciągnęła sobie lub wyrwała (choć piszerz, że brak jakichkolwiek śladów).
      Poza tym czy Twoja świnka ma może nadwagę??? Czasem przyczyną są zwyrodnienia
      stawów - w przypadku zwierząt otyłych lub poprostu starszych. U takich maluchów
      choć na ogół nie dorzywają takich problemów też może się to pojawić.
      Narazie powinnaś ograniczyć ruch u Swinki i nie pozwalać jej za dużo chodzić.
      Staraj się również nie wyciągać jej z klatki, żeby nie musiała się szamotać i
      niechcący sobie tę łapkę jeszcze naruszać.
      Jeśli nie minie jej to w przeciągu kilku dni wybierz się proszę do lekarza. Ten
      nie dość, że zbada przyczynę to poda jakieś środki poprawiające jej komfort
      chodzenia.
      3mam kciuki za Świnkę - ava
      • xs-ka Re: KULEJĄCA świnka morska 04.02.05, 09:21
        Bardzo DZIĘKUJĘ za szczegółową odpowiedz.
        Będę obserwować świnkę, chociaż jeśli chodzi o nie wyciąganie jej z klatki
        to ... prosiaczek ma temperament i szaleje - biega po klatce, staje na dwóch
        łapkach i kładzie się na boku (na który czasami utyka). Świnka nie jest za
        młoda ma 4-5 lat, trzeba przyznać, że chuda nie jest, ale spasiona - jak na mój
        gust - też nie. Jednak pewne ograniczenia w jedzeniu zastosujemy.
        Nie wiem czy powinnam łączyć te objawy, ale świnka od zawsze kichała, od
        dłuższego czasu (troszkę głupio o tym pisać, a tym bardziej jechać do lekarza i
        o tym powiedzieć) czasami przy siusaniu pokłikuje. Trochę to dziwne???

Mam jeszcze jedno pytanie: czy w tym wieku świnka może mieć jeszcze małe
        prosiaczki? Na stare lata maluchów nam się zachciało ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka