Dodaj do ulubionych

Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP

17.03.07, 11:03
Sunia pojętna i mądra w domku jest dopiero tydzień ale juz powolo zaczyna
łapać "siku na gazetę" od 3 dni jednak pojawił się problem, raz nasikała do
kojca w nocy, chociaż do tej pory wychodziła i sikała w pokoju na gazetę i
teraz mimo że kojec ma w klatce sytuacja się powtarza, zwłaszcza gdy
jesteśmy w domu Jak ją tego oduczyć ? Nie chcemy jej karcić w klatece,
zresztą na razie nie była tam zamykana, klatka stoi otwarta. nie mamy pomysły
przeażnie robi to jak śpimy albo jak nie widzimy...
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 17.03.07, 13:44
      Wiesz co Ja jestem zalamana bo Nasz Roki juz sie w domu nie zlatwial a teraz
      wychodzac na klatke sika .Załamka straszna bylm u wet robilm badanie moczu jest
      wsztko oki.Chodzi na spacer 5 razy dziennie łcznie jest na spacerku trzy
      godziny a mimo to wejdzie mi na klatke i nasika .Boze jestem zlamana.Nasza wet
      powiedzila aby Go karcić za to ale ile mozna .Nie wtrzymujesad
      • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 17.03.07, 14:08
        Nasza sunia niedługo skończy 3 miesiące więc to jeszcze bardzo mały
        szczeniaczek ale wcześniej tego nie robiła, zaczęło się od jedego zsikania w
        nocy w kojec i niestety teraz jedno siku dziennie ląduje w kojcu sad(((
        • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 17.03.07, 14:27
          Ło masz Nasz ma 6 miesiecy ale zlamka z klatkasad
          • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 17.03.07, 19:47
            karcić pieska można TYLKO jeśli złapiesz go na gorącym uczynku... wówczas w
            trakcie "przestępstwa" po prostu zabierz ją z kojca i przenieś w miejsce, gdzie
            sikać może... a jak już zaczniecie wychodzić na dwór to za każde siku, kupkę na
            dworze entuzjastyczna pochwała + smakołyk smile
      • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 17.03.07, 19:50
        Gringo jest w podobnym wieku i również zdarza mu się za drzwiami (na klatce, w
        windzie) jeszcze zrobić i to niezależnie od tego ile wcześniej był na
        spacerze... ja mu przerywam i zwracam uwagę o niestosowności zachowania ;P i na
        dworze wciąż bez ustanku za każde siku pochwała + smakołyk... czasami jak już
        widzę, że się szykuje do sikania mówię nie wolno i sporadycznie to działa smile
        • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 18.03.07, 05:57
          No to zaczne próbysmile
          • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 18.03.07, 09:19
            Na razie stosujemy skarcenie stanowczym głosem "nie wolno" (niestety nie jest w
            trakcie bo czasem nie widać ze zrobiła, dopiero jak wstanie jest kałuża, siedzi
            na posłaniu i nie widać ze coś złego robi) potem ją ignorujemy przez chwilę i
            zabieramy zabawki. Może pomoże , już od piątku zaczniemy z nią wychodzić po
            kwarantanie i powinno być łatwiej.

Martwi mnie tylko to ze pies nie powinien sikać na swoje legowisko sad(((
            • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 18.03.07, 09:44
              Są psy, które z różnych powodów zczynają siusiać na swoje posłanie. Czasem
              robią to dokładnie pod siebie (leżą w mokrej plamie) lub też wybierają sobie
              jakiś fragment posłania. Możecie spróbować zmniejszyć powierzchnię posłania
              (tak by tylko pies się na nim mieścił), również można zmniejszyć powierzchnię
              kojca. Dla psa dość nieprzyjemne jest leżenie na mokrym. Możecie też zmienić
              posłanie, tak by usunąć element skojarzenia. Karcenie (jakiekolwiek) w kojcu
              nie jest dobre, bo ma się on dobrze kojarzyć, jest to azyl dla psa. Nie mniej
              jak widzicie, że się przymierza to przenoście szczeniaka na gazetę, a gdy
              jesteście w domu, zamknijcie kojec (bez psa), będziecie mogli lepiej panować
              nad sytuacją.
              Pozdrawiam
    • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 06:40
      Zaczelismy sie stosowac do Waszych rad i dzieła dzis rano Rokus nie zesiusiał
      sie na klatce smileOby tak dalej dziękuje smile)))
      • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 08:40
        Zabraliśmy z klatki kojec, zostały miski i dzisiaj rano udało się nam ją zabrać
        jak się zabierała do sikania potem już sikała na gazety i ewentualnie ich
        okolice, zobaczymy co będzie jak przyjdziemy do domu. Nasz Figa ewidentnie
        sikała u hodowcy w kojcu bo Figa czasem wybiera się do leżenia na obsikanej
        gazecie sad((((((

Kojec połozymy z powrotem jak przestanie sikać w klatce, na razie nawet jej
        pokrowca nie dajemy do środka żeby się jej nie kojerzyło.
        Dziękuję za rady !!
        • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 11:39
          neja napisała:

> Zabraliśmy z klatki kojec, zostały miski i dzisiaj rano udało się nam ją zabrać

może warto też dorzucić zabawki (jeśli ich tam nie ma)

> jak się zabierała do sikania potem już sikała na gazety i ewentualnie ich
          > okolice, zobaczymy co będzie jak przyjdziemy do domu.

będzie dobrze smile

Nasza Figa ewidentnie sikała u hodowcy w kojcu bo Figa czasem wybiera się do
          leżenia na obsikanej gazecie sad((((((

Gringo też czasem lubił poleżeć sobie w okolicach obsikanych gazet, ale ja nie
          dorabiałam do tego ideologii smile

• neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 13:44
            Jestem po inspekcji południowej i efekt taki - w klatce czyściutko 2x siku na
            gazetę i kupcia na środku pokoju smile)))))))

Zabawki jasna sprawa, jak wychodzimy to dajemy jej więcej, również te do
            których nie ma dostęu jak jest z nami.
            • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 15:10
              neja napisała:

> Jestem po inspekcji południowej i efekt taki - w klatce czyściutko 2x siku na
              > gazetę i kupcia na środku pokoju smile)))))))
              >
              dzielna dziewczynka wink
              • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 19:23
                Bardzo się cieszę smile Mam nadzieję, że to wystarczy.

Nie ma nic w dorabianiu ideologii do określonego zachowania, wręcz przeciwnie
                pewne nawyki, zachowania nabyte w przeszłości mają tendencję do obiawiania się
                w postaci zachowań, których nie akceptujemy. Zwykle wtedy trzeba znaleźć
                przyczynę, później jest już z górki.

Pozdrawiam
                • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 19.03.07, 21:30
                  tessciowa_27 napisała:

> Nie ma nic w dorabianiu ideologii do określonego zachowania, wręcz przeciwnie
                  > pewne nawyki, zachowania nabyte w przeszłości mają tendencję do obiawiania
                  się
                  > w postaci zachowań, których nie akceptujemy. Zwykle wtedy trzeba znaleźć
                  > przyczynę, później jest już z górki.
                  >

nie mówiłam, że w dorabianiu ideologii jest coś złego... tylko, że ja tego
                  akurat nie robiłam smile
                  u nas wraz z gazetami zniknął problem i tyle, więc tego nie analizowałam
                  więcej smile
                  • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 08:39
                    No niestety nie jest tak do końca różowo, wszystko szło super aż do wieczora,
                    wrócił mój M, sunia po kolejnym szaleństwie zabawowym udała się na siku do
                    klatki, generanie jak jest sama wszystko jest ok a jak jesteśmy razem w domu to
                    ją ponosi smile)))))Siku ląduje w klatce tylko jak jesteśmy obydwoje w domu. Ale
                    za to przespała całą noc w klatce (nie zamknięta) suchutko czyściutko i bez
                    sensacji wytrzymała całą noc wink
                    • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 09:33
                      neja napisała:

> No niestety nie jest tak do końca różowo, wszystko szło super aż do wieczora,
                      > wrócił mój M, sunia po kolejnym szaleństwie zabawowym udała się na siku do
                      > klatki, generanie jak jest sama wszystko jest ok a jak jesteśmy razem w domu to
                      >
                      > ją ponosi smile)))))Siku ląduje w klatce tylko jak jesteśmy obydwoje w domu. Ale
                      > za to przespała całą noc w klatce (nie zamknięta) suchutko czyściutko i bez
                      > sensacji wytrzymała całą noc wink

nikt nie mówił,że będzie lekko wink
                      • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 10:42
                        smile)))))))
                        Ale jak tu się gniewać na takiego cudaczka:
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3799oz9.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3798eg2.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3791dv1.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3781vn0.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3768wr9.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3765zk9.jpg
                        img50.imageshack.us/my.php?image=img3749bg4.jpg
                        • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 12:34
                          neja napisała:

> smile)))))))
                          > Ale jak tu się gniewać na takiego cudaczka

masz 100% racji smile
                          ale czasami myślę,że one udają niewiniątka, żeby nas zamnipulowac wink))
                          ja też mam problem z okazywaniem gniewu tej czarnej kuli:
                          foto.onet.pl/hwud,gwooow3kws8s nawet po największej demolce smile

• mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 12:36
                          zapomniałam dodać, że mała śliczna smile
                          • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 13:51
                            neja - zamknijcie klatkę gdy jesteście w domu, i pamiętajćie, że szczeniak
                            siusia po przebudzeniu, jedzeniu i zabawie, zawsze po tych czynnościach
                            przenieście malucha na gazetę lub na dwór (po kwarantannie).
                            • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 19:07
                              A co w takim razie z miską z wodą ?? Wystawić poza klatkę ? A jak zasypia to
                              jej tam nie przenosić ?
    • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 17:30
      No wiecie Nasz Roki mnie dziś zaskoczył z radosci opsiusial mojej kolezanki
      spodnie i butsadJak sie w takij sytlacji zachowac ?Oczywiscie powiedziąlm mu ze
      tak sie nie robi ze jak to wyglada wsztko mowilm spokojnie a On na mnie
      patrzył ,myslicie ze zroumial bo Ja juz sam nie wim .
      • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 17:46
        Coś takiego nazywa się niekontrolowanym oddaniem moczu i jest dość
        charakterystyczne u szczeniaków, które bardzo mocno się pobudzą (w tym wypadku
        było to nadmierne ucieszenie się). Na pewno z tego wyrośnie. Karcić nie ma za
        co. Wystarczy nie dopuścić do takiego stopnia rozbawienia smile
        • neja Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 20.03.07, 19:10
          Ślicznotka, ale widzę że leżenie brzucholem do góry to one wszystkie mają we
          krwi big_grinbig_grinbig_grin
        • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 21.03.07, 05:59
          tessciowa_27 napisała:

> Coś takiego nazywa się niekontrolowanym oddaniem moczu i jest dość
          > charakterystyczne u szczeniaków, które bardzo mocno się pobudzą (w tym
          wypadku
          > było to nadmierne ucieszenie się). Na pewno z tego wyrośnie. Karcić nie ma za
          > co. Wystarczy nie dopuścić do takiego stopnia rozbawienia smile

No tak nie dopuscic smileAle jako On sie tak cieszy i nagle ni z tego ni z owego
          sobie siusiasmileNo nic przetrwam i to .
          Musze Go dzis pochwalic bo poszedł na spacerek a ze strasznie lało pedem
          poleciał do domku .I sie nie złatwil na klatce zauwazyłm ze On uwielbi cos
          nosić w pyszczku moze to byc scierka albo pilka .w tedy dumny jak paw leci i
          nie mysli o sikaniu po schodachsmile
          • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 21.03.07, 10:19
            Nie dopuścić - przywitać się w momencie gdy pierwsza faza szału radości minie
            lub wietać się "powściągliwie" smile
      • mekej Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 21.03.07, 08:51
        labradory.info/viewtopic.php?t=5471
        • gabi683 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 21.03.07, 11:05
          Oki juz rozumiemsmile
        • tessciowa_27 Re: Zaczeła sikać do kojca :(((((( HELP 21.03.07, 11:09
          sikanie szczeniaka przy witaniu przechodzi z wiekiem (chyba że zwierzę ma
          delikatny charakter i jest mocno zdominowane);

obsikiwanie ludzi przez dorosłego psa jest stanem patologicznym, wynika z
          błędów wychowawczych (różnych); powodem zazwyczaj jest potrzeba zaznaczania
          obiektów w terenie (tzw. instynkt terytorialny się odzywa).

Nie można jednego zachowania, mającego miejsce w określonych warunkach i
          sytuacjach podciągać pod inne, dla nas podobne. W przypadku opisywanego
          zachowania tutaj oraz zachowania opisanego w linku to są dwie różne sprawy i
          inaczej należy przy nich postepować. Dokładnie tak samo jest z gryzieniem -
          słowo jedno, natomiast możliwości interpretacji (prawidłowej) wiele.
          • iwa303 Re: neja rozumiem ze Bazyl ma dziewczyne ? ;) 25.03.07, 18:44
            Takie newsy i siedzisz cicho! Dawaj fote na priva smile))))))))
            • neja Re: neja rozumiem ze Bazyl ma dziewczyne ? ;) 26.03.07, 14:09
              Bazyl ma dziewczynę jak sie patrzy !!!!!!!!, foty są w wątku wyżej a nowe będą
              może nawet dzisiaj big_grinbig_grinbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka