Dodaj do ulubionych

MOJA KOTKA ZDECHLA PODCZAS STERYLIZACJI !!!!!!

03.03.05, 18:27
Tyle sie teraz pisze o sterylizacji zwierzat a ja nie wiem co naprawde o tym
zabiegu myslec i okropnie tesknie za moim zwierzatkiem. Tydzien temu moja
kotka zdechla okolo 20-dziescia godzin po sterylizacii w klinice
weterynaryjnej.Lekarz nie sprawdzil kota przed zabiegiem!!! Nie sprawdzil
nawet jej kartoteki!!!!!!!. Dodam ze wzielam tego kotka z tej wlasnie kliniki
wiec mieli wszystkie dane dotyczace jej zdrowia.Kotek mial wszystkie
szczepionki byl odrobaczony, wiek-okolo 7-8 miesiecy,dobrze odzywiony,10
godzin przed zabiegie nic nie jadla i nie pila. Poprosilam o sekcje
zwierzatka wynikow nie dostalam, na telefony odpowiada mi wylacznie
automatyczna sekretarka.Co moze byc przyczyna smierci mojej kotki????????
Lekarz powiedzial mi tylko ze "cos miala w plucach"
.Barzdzo prosze o odpowiedz .

Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: MOJA KOTKA ZDECHLA PODCZAS STERYLIZACJI !!!!! 03.03.05, 21:03
      Przyczyn takiego stanu może być mnóstwo. Bez sekcji nie da sie odpowiedzieć na
      to pytanie co było przyczyną. Możemy tylko gdybać.
      Ważne jest abyś zdawała sobie sprawę, z tego, że każda operacja wiąże się z
      takim ryzykiem, o czym napewno Cię poinformowano. Napewno też podpisywałaś
      oświadczenie, że jesteś o tym poinformowana i że wyrażasz zgodę na wykonanie
      operacji - przynajmniej powinnaś.
      Ponadto dodatkowymi wskazówkami dla mnie mogły by być konkretniejsze
      informacje. Dlaczego kot umarł w lecznicy a nie w domu --> czy byliście
      umówieni na późniejszy odbiór czy kot się źle poczuł i musiał tam zostać? Czy
      kot wybudził się z narkozy??? Czy widoczne były jakieś objawy ze strony kota
      przed operacją - osłabienie, nadmierne picie bądź kiepski apetyt???
      Przyczyn śmierci Twojego kotka może być mnóstwo: począwszy więc od tego, że
      przyczyną mogła być nadmierna reakcja na narkozę i poprostu brak wybudzenia
      (ryzyko związane z operacją) a skończywszy na tym, że kot mógł być chory. Błąd
      lekarza nie polegały więc w tym przypadku na braku kontroli kartoteki gdyż to w
      niewielkim stopniu mogło odegrać tu istotną rolę tylko na tym, ze nie zbadał
      kota!!!
      Głównie przyczyną tego wypadku mógł być zły stan kotki w danym czasie -
      gorączka, zap. bakteryjne itp. Innymi słowy kot mógł być mocno osłabiony i stąd
      nie wytrzymał operacji. Stąd przed operacją powinno się dokładnie zbadać
      pacjenta jego stan ogólny parametry takie jak : tętno, oddechy, temperaturę,
      prace serca i również zrobić badania krwi.
      Przyczyna mogła również leżeć w rękach chirurga. Mogły być komplikacje związane
      z operacją. O tym niestety nie wie nikt z wyjątkiem obecnych przy operacji
      chyba, że ktoś Cię o nich informował. Przyczyną mógł stać się wylew wewnętrzny -
      w przypadku gdy jakaś przewiązka zsunęła się lub w przypadku długiego
      wybudzania doszło do zachłyśnięcia kota i śmierci.
      Takich możliwości jest jeszcze dużo jedynie sekcja może którąś z nich
      potwierdzić. Nie wiem też gdzie dokonujesz sekcji: czy w lecznicy w której
      wykonywałaś zabieg??? czy też profesjonalnym miejscu do tego stworzonym. Jeśli
      korzystasz z miejsca do tego stworzonego na ogół diagnoza trochę trwa w
      przypadku jednak gdy korzystasz z usługi w lecznicy wyniki powinny być bardzo
      szybko w przeciągu najbliższych dni po śmierci zwierzaka. Innymi słowy czekasz
      zbyt długo.
      Teraz jednak powinnaś jak najmniej sie nad tym zastanawiać --> napewno nie było
      Twoja wina. Takie przypadki niestety wciąż się jeszcze zdarzaja, wśród ludzi
      również. :(
      3maj sie mocno - ava
    • dr0nusia Re: MOJA KOTKA ZDECHLA PODCZAS STERYLIZACJI !!!!! 06.03.05, 08:58
      Moje kondolencje... przykro mi słyszeć o takim czymś. Jedź do tej lecznicy i
      grzecznie wypytaj o każdy aspekt, który Cię interesuje. Mają obowiązek dać Ci
      odpowiedź na każde Twoje pytanie, w końcu to był TWÓJ kotek, prawda? Nie dawaj
      się spławiać, ale tak jak napisała Pani Ava, mogło to być niezależne od
      lekarza... wypadek. W końcu i takie się zdarzają. Trzymaj się mocno, pozdrawiam,
      Ola.
      • romy_sznajder Re: MOJA KOTKA ZDECHLA PODCZAS STERYLIZACJI !!!!! 06.03.05, 16:01
        o boże.
        współczuję.

jednak nie oszukujmy się: lekarze robią te operacje tasmowo, nikt nie ostrzega,
        nie bada, nie każe niczego podpisywać.
        warto wiedzieć swoją drogą te rzeczy, o których mówi pani weterynarz.
        boże, alez ja bym zrobiła dym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka