Dodaj do ulubionych

Enteramid - opinie

19.04.05, 15:31
Co sądzicie o tym leku, czy ktoś stosował? Nasza sunia dostała dziś lekkiej
biegunki, myślimy że to na tle nerwowym, ale przez panią ze schroniska z
ktorego ją braliśmy zostaliśmy uprzedzeni że ma wrażliwy żołądek i trzeba
uważać z jedzeniem. Wczoraj i dziś dostała karmę którą dawali jej w
schronisku, żeby tak nagle nie zmieniać diety. Wczoraj kupki były normalne,
dziś rano też, a po południu dwie takie luźniejsze. Sunia ogólnie często się
załatwia. Czy możliwe jest że biegunka jest od tego że ona strasznie szybko i
dużo je, tyle ile ma w misce tyle zje. Dodatkowo pije duże ilości wody (a na
razie sikała tylko raz, co prawda wielka kałuża :)
Obserwuj wątek
    • naise Re: Enteramid - opinie 19.04.05, 15:32
      Aha enteramid przepisała jej pani weterynarz, mamy stosować 2 dni po 1 tabl.
      (rano/wieczór) a potem 2x dziennie po pół tabletki przez 3 dni.
      • anna.jozwik Re: Enteramid - opinie 19.04.05, 15:49
        I bardzo dobrze że przepisała. Ta biegunka może wynikać np. z zakażenia
        bakteryjnego, a enteramid jest dobry na zakażenia bakteryjne.
        Ale ponieważ nieco wyjaławia przewód pokarmowy, więc ja bym dodatkowo podawała
        jej jakis srodek odnawiajacy naturalną florę przewodu pokarmowego, np. Lakcid.
        Sunia dużp pije bo sucha karma potrzebuje dużo wody aby spęcznieć w żołądku. I
        prawdę mówiąc jeszcze raz odradzam podawanie jej teraz takiej zwyklej
        suchej "bytówki". Suche karmy w schroniskach są nienajlepszej jakosci, oględnie
        mówiąc. W czasie "biegunkowym" przestaw ją na łatwostrawny ryż z mięsem
        drobiowym.
        • naise Re: Enteramid - opinie 19.04.05, 15:55
          Pani doktor która przepisała ten enteramid, również mówiła o Lakcidzie, ale żeby
          włączyć go przedostatniego dnia podawania Enteramidu, i kontynuować przez 3 dni
          po skończeniu leku. A jak mam podawać ten Lakcid i ile razy dziennie? Czy na
          łyżce czy zwyczajnie rozpuścić w wodzie którą pies pije?
          Dziękuję ślicznie za opowiedź.
          • naise Re: Enteramid - opinie 19.04.05, 23:11
            Chciałam jeszcze zapytać bo poczytałam na forum i doczytałam że możemy mieć
            problemy ze szczepieniem. Piesek dziś (19.04) dostał Pratela (2 tabletki). Sunia
            dostała biegunki, a na nie wspomniany Enteramid. Niestety ona wcześniej nie była
            szczepiona, a ostatni raz pratela dostała gdzieś 2 miesiące temu. Mieliśmy iść
            na szczepienia w niedzielę, w sobotę kończymy brać enteramid, ale nie wiem czy w
            takim razie (nawet jeśli biegunka przejdzie) mamy iść szczepić? Sunia ma ok 5
            miesięcy.
            • anna.jozwik Re: Enteramid - opinie 21.04.05, 15:43
              Lakcid: 1-2 ampułki dziennnie, najelpiej podac na łyżeczce albo strzykawką do
              pyszczka.
              Jeśli suczka nadal ma biegunkę to nie wolno jej szczepić; musi być całkowicie
              zdrowa.
              Po zakoczeniu biegunki nalezy odczekać jeszcze kilka dni (3-4).
              • naise Re: Enteramid - opinie 21.04.05, 16:01
                No właśnie należy odczekać. A weterynarz mówił że lepiej ją zaszczepić od razu
                następnego dnia po skończeniu kuracjii enteramidem. Sunia czuje się lepiej,
                nadal ma luźne kupki ale nie wodniste, aczkolwiek dziś 2 razy załatwiła się w
                domu - w tym raz u babci (kupka była rzadsza) chyba ze stresu, że jest w nowym
                miejscu. Ja się strasznie boję z nią wychodzić żeby czegoś nie złapała, omijamy
                psy, nie pozwalam jej wąchać za długo, chyba bardziej się denerwuję niż ona,
                ostatnio straciliśmy już jednego przyjaciela i nie chciałabym żeby jej coś się
                stało. A ile minimalnie można odczekać po enteramidzie, ona teraz przez 3 dni
                będzie brała 1/2 tabletki rano i wieczorem - w sobotę wieczorem bierze ostatnią.
                Kiedy najwcześniej mogę iść ją zaszczepić i oczywiście jakie mają być kupki i
                ile czasu mają się takie kupki utrzymywać żeby można było szczepić?? Bardzo
                przepraszam za 'obrzydliwe' dla niektórych pytania, ale naprawdę boję się o tego
                psa, mnie samą już brzuch boli :(
                Aha pani weterynarz powiedziała że nie należy psu dawać nabiału ani warzyw,
                dopóki żołądek się nie uspokoi, bo trzeba zaszczepić, a potem można spróbować i
                zobaczyć co może jeść, a czego nie. Aktualnie dostaje karmę Eukanuba junior dla
                psów dużych raz, no i gotowany ryż z kurczakiem(z dodatkiem jajka na twardo co
                2-3 dzień).
                Czy Pani pracuje może w Klinice Małych Zwierząt?? Ja będę jutro na uczelni i
                jeśli byłoby to możliwe chętnie spotkałabym się z Panią i wypytała o wszystko
                zaimast męczyć Panią pytaniami przez internet :))

Ja nie wiem jak to jest z jej żołądkiem, gdy wzięliśmy ją ze schroniska zrobiła
                kilka normalnych kup, a dopiero u nas się zaczęło. Ja rozumiem stres, ale ile to
                może trwać ?? jestem chyba przewrażliwiona :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka