cricks 19.06.05, 10:48 Jeśli jamnikowi wyskoczył dysk i nie chodzi to jakie są szanse? Co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: jamnik 20.06.05, 17:00 jak to co robić. Udać sie do lekarza i leczyć psa, to chyba rozumie sie samo przez się. Jakie sa szanse w tym indywidualnym przypadku nie wiem, bo może je okreslić - a i to jedynie w przybliżeniu - lekarz prowadzący danego psa. Ponieważ odpisywałam już dziś w niemal identycznym wątku "Kręgosłup jamnika", to pozwolę sobie skopiować częśc z tamtego wątku. Każdy przypadke jest inny i moze mieć różne skutki. Wbrew pozorom takie określenie jak "problem z dyskiem" jet baaaaaaaaardzo szerokie. Ponieważ takich problemów jest mnóstwo, każdy z nich wymaga indywidualnego podejscia do sprawy. Owe problemy z "dyskami" mozna leczyć farmakologicznie, a inne wymagają - czasami niezwłocznej - operacji. O tym, czy twój pies wymaga leczenia farmakologicznego i jakimi lekami, czy też leczenia operacyjnego, decyduje chirurg-ortopeda na podstawie wielu badań, w tym na pewno rtg, czasami potrzebna jest mielografia, a czasami nawet tomografia. Ja polecam dr Jacka Sternę z Warszawy; szkoda ze nie napisałeś z jakiego miasta jestes. Odpowiedz Link Zgłoś