ancillum1 20.06.05, 09:19 Moja suczka- sznaucerek ma ropną wydzielinę z pochwy. Gdy jesteśmy na spacerze często robi siusiu, po kilka kropel, obawiam się, że ma jakieś zapalenie pęchęrza, lub dróg moczowych.... Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: ropna wydzielina 20.06.05, 09:22 natychmiast do weterynarza - to może być ropomacicze! Odpowiedz Link Zgłoś
ancillum1 Re: ropna wydzielina 20.06.05, 09:47 Tego właśnie się boję, ale moja sunia ma dopiero dziewięć miesięcy, jest po pierwszej cieczce, nie dostawała żadnych leków hormonalnych ani zastrzyków, czy to możliwe, że już ma ropomacicze? Bardzo się o nią boję, na pewno pójdę dziś do lekarza, ale dopiero po pracy..... a teraz myślę, czy to coś złego... Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: ropna wydzielina 20.06.05, 10:44 no może być, ale na szczęście nie musi :( może to tylko zapalenie pęcherza - w każdym razie idź z nią po południu do weta to się sprawa wyjaśni. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
ancillum1 Re: ropna wydzielina 20.06.05, 10:52 Bardzo dziękuję za twoje zainteresowanie, Moniko! Na pewno pójdę do lekarza i zobaczymy. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: ropna wydzielina 20.06.05, 21:38 Nie ważne w jakim wieku jest suczka. Objawy wskazują na ropomacicze. Może do niego dojść nie tylko w przypadku uwcześniej stosowanych leków hormonalnych ale przyczyn tego stanu może być wiele. Leki hormonalne i wiek predysponują do wystąpienia ropomacicza co nie oznacza, że nie jest możliwe powstania jego w młodym wieku. Niestety w przypadku psów ropomacicze kończy sie operacją. Oczywiście najpierw należy zdiagnozować czy rzezcywiscie przyczyną częstego oddawania moczu i wydostajacej się z pochwy ropy jest właśnie ropomacicze. Może się okazać, że to np ropne zapalenie pochwy lub problemy z pęcherzem. Ale jest duże prawdopodobieństwo własnie ropomacicza. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
ancillum1 Re: ropna wydzielina 21.06.05, 09:53 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam u weta wczoraj, ale sama nie wiem, czy mogę już być spokojna. Wczoraj juz prawie tej wydzieliny nie było, dlatego trudno było stwierdzić co mojej suni dolega. Lekarz przepisał furaginę i zalecił obserwację. Boję się, że może nie zauważę nawrotu tej ropy. Czy ustanie wydzielania oznacza, że to nie jest ropomacicze? Czy iść do innego weta, aby zrobić usg? Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: ropna wydzielina 21.06.05, 10:15 wiesz co? moja kotka miała wcześniej innego opiekuna, który z kotką uczęśczał do swojego weterynarza (technika weterynarii). Ten kotce przepisał hormony antykoncepcyjne, kotka potem chorowała, leciała jej ropa. Weterynarz leczył kotkę na zapalenie uładu moczowoego witaminą C - fakt - ropa znikała. Jak wróciła - kolejna wizyta i kolejna dawka witaminy C. Potem kot trafił do mnie - była to sobota, a we wtorek już kotka miała usuwaną macicę - bo od poniedziałku zeczęła jej znowu lecieć ropa. Macica była powiększona 10-krotnie - jeszcze parę dni a kotka mogła już nie żyć. Upewnij się na 100% że to nie ropomacicze. Odpowiedz Link Zgłoś