Dodaj do ulubionych

ropna wydzielina

20.06.05, 09:19
Moja suczka- sznaucerek ma ropną wydzielinę z pochwy. Gdy jesteśmy na
spacerze często robi siusiu, po kilka kropel, obawiam się, że ma jakieś
zapalenie pęchęrza, lub dróg moczowych.... Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: ropna wydzielina 20.06.05, 09:22
      natychmiast do weterynarza - to może być ropomacicze!
      • ancillum1 Re: ropna wydzielina 20.06.05, 09:47
        Tego właśnie się boję, ale moja sunia ma dopiero dziewięć miesięcy, jest po
        pierwszej cieczce, nie dostawała żadnych leków hormonalnych ani zastrzyków, czy
        to możliwe, że już ma ropomacicze? Bardzo się o nią boję, na pewno pójdę dziś
        do lekarza, ale dopiero po pracy..... a teraz myślę, czy to coś złego...
        • pierozek_monika Re: ropna wydzielina 20.06.05, 10:44
          no może być, ale na szczęście nie musi :(
          może to tylko zapalenie pęcherza - w każdym razie idź z nią po południu do weta
          to się sprawa wyjaśni.
          Pozdrawiam

Monika
          • ancillum1 Re: ropna wydzielina 20.06.05, 10:52
            Bardzo dziękuję za twoje zainteresowanie, Moniko! Na pewno pójdę do lekarza i
            zobaczymy. Dzięki.
            • avasawaszkiewicz Re: ropna wydzielina 20.06.05, 21:38
              Nie ważne w jakim wieku jest suczka. Objawy wskazują na ropomacicze. Może do
              niego dojść nie tylko w przypadku uwcześniej stosowanych leków hormonalnych ale
              przyczyn tego stanu może być wiele. Leki hormonalne i wiek predysponują do
              wystąpienia ropomacicza co nie oznacza, że nie jest możliwe powstania jego w
              młodym wieku.
              Niestety w przypadku psów ropomacicze kończy sie operacją.
              Oczywiście najpierw należy zdiagnozować czy rzezcywiscie przyczyną częstego
              oddawania moczu i wydostajacej się z pochwy ropy jest właśnie ropomacicze. Może
              się okazać, że to np ropne zapalenie pochwy lub problemy z pęcherzem. Ale jest
              duże prawdopodobieństwo własnie ropomacicza.
              Pozdrawiam - ava
              • ancillum1 Re: ropna wydzielina 21.06.05, 09:53
                Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam u weta wczoraj, ale sama nie wiem, czy mogę
                już być spokojna. Wczoraj juz prawie tej wydzieliny nie było, dlatego trudno
                było stwierdzić co mojej suni dolega. Lekarz przepisał furaginę i zalecił
                obserwację. Boję się, że może nie zauważę nawrotu tej ropy. Czy ustanie
                wydzielania oznacza, że to nie jest ropomacicze? Czy iść do innego weta, aby
                zrobić usg?
                • pierozek_monika Re: ropna wydzielina 21.06.05, 10:15
                  wiesz co? moja kotka miała wcześniej innego opiekuna, który z kotką uczęśczał
                  do swojego weterynarza (technika weterynarii). Ten kotce przepisał hormony
                  antykoncepcyjne, kotka potem chorowała, leciała jej ropa. Weterynarz leczył
                  kotkę na zapalenie uładu moczowoego witaminą C - fakt - ropa znikała. Jak
                  wróciła - kolejna wizyta i kolejna dawka witaminy C. Potem kot trafił do mnie -
                  była to sobota, a we wtorek już kotka miała usuwaną macicę - bo od poniedziałku
                  zeczęła jej znowu lecieć ropa. Macica była powiększona 10-krotnie - jeszcze
                  parę dni a kotka mogła już nie żyć.
                  Upewnij się na 100% że to nie ropomacicze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka