eeeee31 07.09.05, 14:50 Od wczoraj chodzę na nawadnianie do weterynarza- stwierdził zatrucie.Kot dostaje glukoze i coś żółtego.Po zastrzykach spi.Teraz wygląd tak jakby za moment miał zdechnąć.Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beali Re: biegunka u kota 07.09.05, 14:59 Zadzwoń do weta,który go leczy i powiedz,co się dzieje- tak najszybciej dowiesz się co dalej. Kiedyś leczyłam psa, dostawał glukozę u weta,jakiś czas po kazdej wizycie czuła się i wyglądała strasznie,ale wet mnie uprzedził,że tak będzie,potem dochodziła do siebie i tak do następnej dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee31 Re: biegunka u kota 07.09.05, 15:10 Idę do niego na 18.Ale z lekarzami czasami ciężko się dogadać.Na tym etapie leczenia nie umie nic powiedzieć a kot wyglada strasznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: biegunka u kota 07.09.05, 17:16 A duży ten kot? Szczepiony? Bo jeśli mały i nieszczepiony, to pewnie nie zatrucie, a jakaś wirusówka... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: biegunka u kota 07.09.05, 17:55 Podawanie glukozy zwierzęciu z biegunką nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ może doprowadzić do powikłan metabolicznych (kwasicy). Czy kot wymiotuje? W jakim jest wieku? Czy był szczepiony? Jak wygląda biegunka? Czy oddaje mocz? Co dostawał/dostaje do jedzenia? czy kot zjadł coś co mogło spowodowac zatrucie? Czy pod wpływem zastosowanych lekow biegunka się zatrzymała? Kot na pewno źle się czuje, więc nic dziwnego że źle wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee31 Re: biegunka u kota 07.09.05, 21:02 I jeszcze o moczu.Ostatni raz siusiał wczoraj wieczorem.Dostał jakiś zastrzyk na siusianie ok 18 ale na razie nie ma efektów Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee31 Re: biegunka u kota 07.09.05, 20:51 Kotka mam od soboty-jest wzięty ze schroniska.Ma 6 tygodni i panie powiedziały,że za wcześnie na szczepienie.W niedzielę przestał jeść.Dostawał Royal dla maluchów i mleko dla małych kociąt.Cały czas miał lużną kupkę.We wtorek poszłam do lekarza,który stwierdził zatrucie i odwodnienie.Jak już pisałam wcześniej dostał glukozę i takie coś żółtego w zastrzykach.Dzisiaj popuszczał cały czas taką brązową smierdzącą maż-lekarz mówi,żę to nie biegunka.Mało tego kiedy wróciliśmy z wieczornych zastrzyków zaczął się najpierw prężyć i wyginać a następnie boksować łapkami-wyglądał jak królik w galopie.Takich ataków miał ok.5 co 20 minut.Teraz leży i nie ma siły wstać ani podnieść głowy.Teraz lekarz twierdzi,że to wirus. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam1 Re: biegunka u kota 07.09.05, 21:25 eeeee31 napisała: > Kotka mam od soboty-jest wzięty ze schroniska.Ma 6 tygodni i panie > powiedziały,że za wcześnie na szczepienie.W niedzielę przestał jeść.Dostawał > Royal dla maluchów i mleko dla małych kociąt.Cały czas miał lużną kupkę.We > wtorek poszłam do lekarza,który stwierdził zatrucie i odwodnienie.Jak już > pisałam wcześniej dostał glukozę i takie coś żółtego w zastrzykach.Dzisiaj > popuszczał cały czas taką brązową smierdzącą maż-lekarz mówi,żę to nie > biegunka.Mało tego kiedy wróciliśmy z wieczornych zastrzyków zaczął się > najpierw prężyć i wyginać a następnie boksować łapkami-wyglądał jak królik w > galopie.Takich ataków miał ok.5 co 20 minut.Teraz leży i nie ma siły wstać ani > podnieść głowy.Teraz lekarz twierdzi,że to wirus. No, ja też myślę, że to wirus...:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
jackoo Re: biegunka u kota 07.09.05, 22:08 no to pieknie....pewnie masz to samo co ja u mojego kota..równiez wzialem go ze schroniska w wieku 7 tygodni...po całym tygodniu horroru okazało sie ze ma panleukopenie ...BARDZO CZESTO U KOTÓW MALUTKICH ZE SCHRONISKA....dodam tylko w skrócie ze to choroba wirusowa i śmiertelność u takich maluchów to 90%...szybko do kliniki i robic badanie (leukocyty) ...ty nawet nie wiesz co ja teraz przezywam z moim kotem w domu....:( po prostu patrze jak sie wykancza bo lekarstwa na to nie ma....( ale dodam ze jak bedize szybko wykryta to mozna podac surowice) ale jak ju zjest biegunka itd. to raczej za późno...pozdrawiam ...i biegnij do weta i szubko morfologia i leukocyty.... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: biegunka u kota 08.09.05, 13:23 uuuu, fatalnie. Rzeczywiscie objawy które opisujesz przypominają groźną chorobę wirusową małych kociąt, a mianowicie panleukopenię. Najczęściej spotykane objawy to właśnie silna biegunka, bywa że krwista; wymioty, brak apetytu, brak pragnienia, bolesnosc brzucha, osowiałość, odwodnienie. Objawy neurologiczne które opisujesz również są spotykane przy panleukopenii, ponieważ u kotów wirus ten może również atakowac ośrodkowy układ nerwowy. Należy zastanowic się nad innymi przyczynami takiego stanu kotka, może być to np. zatrucie toksynami Escherichii coli czyli pewnej bakterii jelitowej lub innymi bakteriami, stąd wskazane jest podawanie antybiotyków. W kazdym przypadku rokowanie u takiego małego kotka jest ostrożne. O leczeniu biegunki u kotków napisałam w wątku "panleukopenia u kotów". Odpowiedz Link Zgłoś
guga13 Re: biegunka u kota 07.09.05, 22:42 To prężenie się i boksowanie to najprawdopodobniej ataki padaczki.Trzeda ustalić co może być przyczyną .Natychmiast biegnij do DOBREGO lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś