01.10.02, 13:12
czy półtorarocznego kota można jeszcze wykastrować?
w tej chwili jest częściej na dworze niż w domu i nie ma znim zbytniego
kłopotu ale chciałabym go "przytrzymać" na dłużej w domu ale boję się "
znakowania"?
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: kastracja 01.10.02, 18:34
      Wykastrować można jak najbardziej – nie widzę przeciwwskazań .
      Co do znaczenia przez twojego pupila – myślę , że jeżeli jest kotem
      wychodzącym to nie powinien zacząć znaczyć domu – bo ma w końcu swoje
      naturalne terytorium , sama natomiast kastracja niewiele może pomóc – zapach
      zniknie ( choć nie od razu) ale nawyk zapewne pozostanie.
      Musisz po prostu spróbować i przytrzymać kota w domu.
      Pozdrawiam
      • anastazja65 Re: kastracja 01.10.02, 23:34
        Mam trzeciego kota. Pierwszy nie zaznaczał terenu. W domu uznawał wyższość psa,
        od którego był większy. nie obsikiwał domu chyba z powodu wielkiego szacunku i
        miłości do psa. Na dworze był największym bandytą, mordował nawet inne koty.
        Drugi kot opsikiwał meble, psa i nas, został wykastrowany, co bardzo
        przezyliśmi, ale nie było wyjścia. Kot był królem osiedla i domu. Psa tresował
        na ochraniarza. Zginął pod kołami samochodu, bo przestał im ustepować na ulicy.
        Trzeci kot nie sika, usytuował siebie na ostatnim miejscu w domu. Jak się do
        niego podchodzi to wywala się na plecy i liże po rękach. Ucieka przed innymi
        kotami, kocha siedzieć w domu.Jak wychodzi to tylko na trochę. Obsikiwanie nie
        jest regułą i wydaje mi się, że zależy od tego, kim kot sie czuje w domu i na
        dworze.
    • jul-kot Re: kastracja 07.10.02, 13:52
      Witaj!
      Wykastruj kota. Zajmujemy się również kotami bezdomnymi, kastrujemy, oswajamy
      je czasem, oddajemy ludziom. Nawet koty dorosłe (kilkuletnie) po wykastrowaniu
      przestają obsikiwać, wyjątki zdarzają się bardzo rzadko, zwykle wtedy, jeśli
      kot ma w domu konkurenta, ale nawet wtedy jest to wyjątkowe.
      Pozdrawiam, Juliusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka