Dodaj do ulubionych

pytanie na temat chipów

19.12.05, 16:36
mieszkam we wroclawiu i slyszalam ze od nowego roku kazdy pies musi byc
zaczipowany. Czy to prawda? Czy każdy pies musi go mieć rasowy i nierasowy?
jak to jest?
Druga sprawa - koszty - jakie są koszty czy robią to za darmo tak jak
ogłaszali kiedys w tv?
Czy zaczipowany pies jest odrazu zarejestrowany i trzeba za niego zapłacic
podatek?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: pytanie na temat chipów 20.12.05, 11:36
      jola_wroc napisała:

> mieszkam we wroclawiu i slyszalam ze od nowego roku kazdy pies musi byc
      > zaczipowany.

to jest lokalna inicjatywa wroclawska
      www.wroclaw.pl/m3508/p48567.aspx
      odpowiedzi w podanym linku.
      Cel - jak rozumiem - to latwiejsze znajdowanie zagubionego zwierzaka.
    • anna.jozwik Re: pytanie na temat chipów 20.12.05, 14:46
      Tak jak napisala rezurekcja, to jest lokalna inicjatywa wrocławska i z tego co
      słyszałam, nie jest to obowiązkowe. Każdy kto opłacił podatek od psa moze swego
      psa zachipować we Wrocławiu za darmo; jest to dobry pomysl bo dzieki tej
      inicjatywie łatwiej będzie znaleźć zgubionego zwierzaka.
      Natomiast reszta polskich właścicieli psów czipuje swoej zwierzatka tylko w
      razie koniecznosci wyjechania za granicę, a wiąże sie to ze znacznie wiekszymi
      kosztami; stąd wniosek, ze wrocławianie mogą być bardzo zadowoleni z tego
      pomysłu.
      • blue.berry Re: pytanie na temat chipów 20.12.05, 14:54
        > jest to dobry pomysl bo dzieki tej
        > inicjatywie łatwiej będzie znaleźć zgubionego zwierzaka.

niestety dobry tylko w teorii. bo ilosc czytnikow do chipow jest znikoma.
        wlasciwie posiadaja je glownie weterynarze ktorzy chipuja psy (czyli nie
        wszyscy) a schroniska czy straz miejska nie posiada ich wogole.
        • jola_wroc Re: pytanie na temat chipów 20.12.05, 16:25
          mam psa ze schroniska od ok 2lat ale zgubilam umowe adopcyjną czy schronisko
          wystawi mi drugą?
          • rezurekcja Re: pytanie na temat chipów 21.12.05, 09:25
            My nie wiemy. Spytaj w schronisku.
            Sporo zalezy od czlowieka nie od przepisow.
      • sylseb Re: pytanie na temat chipów 20.12.05, 17:40
        Jesli moge cos dodac, to jest pewna iluzja z tym chipowaniem w polskim wydaniu.
        Nie wiem jak to jest zorganizowane we wrocławskiej akcji, ale np. w Lodzi weci
        oczywiscie chipuja , ale w wiekszosci nic poza tym. A samo wszepienie chipu na
        niewiele sie zda jesli dane nie zostana potem zarejestrowane w zadnej bazie. I
        bardzo prosilabym zeby wyraznie powiedziec wszystkim opiekunom planujacym
        chipowanie, zeby wymuszali umieszczanie tych danych - oczywiscie wiaze sie to z
        podaniem przez opiekuna pewnych danych (trzeba chyba wypelinc jakis dokument z
        wyrazeniem zgody). Moze tutaj cos wiecej napisalyby osoby, ktore lepiej sie w
        tym orientuja. W kazdym razie wazne jest, zeby pamietac, ze samo chipowanie to
        za malo!!

Sylwia

Pozdrawiam
        • anna.jozwik Re: pytanie na temat chipów 21.12.05, 14:50
          Jest rzeczą oczywistą, że samo wszczepienie chipu to za mało. Każdorazowe
          wszczepienie chipu psu lub kotu powinno się wiązać - i wśród wszystkich znanych
          mi lekarzy chipujących - wiąże sie z umieszczeniem danych teleadresowych
          właściciela zachipowanego psa w odpowiedniej ogólnopolskiej bazie danych; u nas
          w kraju taką baza jest www.identyfikacja.pl/webservice/
          i tam można po wpisaniu numeru chipa zlokalizować właściciela danego psa.
          Inna sprawa,że z tego co mi wiadomo działa równolegle druga ogólnopolska baza
          danych dla psów posiadających chip tzw. merialowski. w każdym razie
          wszczepienie chipa psu lub kotu wiąże się jakby automatycznie z wpisaniem
          danych klienta do odpowiedniej bazy teleadresowej i nie sa do tego wymagane
          jakieś dodatkowe dokumenty typu zgoda właściciela - właściciel prosząc o
          zachipowanie psa niejako automatycznie wyraza zgodę na umieszczenie swoich
          danych teleadresowych w bazie danych właścicieli zachipowanych psów.
          • sylseb Re: pytanie na temat chipów 23.12.05, 15:52
            Dziękuję za odpowiedź. Cieszę się, że większość lekarzy dopilnowuje umieszczania
            danych w bazie, mam nadzieję, że grono to będzie się sukcesywnie powiększać.
            Co do tego, czy pozwlonenie na umieszczanie danych jest domniemane - nie
            wypowiadam się, choć chyba jakaś zgoda wyrażona formalnie być musi (ze względu
            na ustawę o ochronie danych), ale nie jest to najważniejsze.

--

Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt dla wszystkich "dyskutantów" i ich zwierzaków

Sylwia
    • jola_wroc Re: pytanie na temat chipów 25.12.05, 02:24
      juz sie wywiedzialam.
      Moj pies ze schroniska bedzie zaczipowany za darmo tylko musze mieć umowe
      adopcyjną, której nie mam ale mysle ze w schronisku ja dostanę
    • jola_wroc Re: pytanie na temat chipów 25.12.05, 02:24
      aha i wet powiedział ze wedlug rady miasta (czy czegoś tam)jest to obowiązkowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka