Dodaj do ulubionych

Uśpienie lepsze od schroniska ?

01.02.06, 21:59
Mam suczke,podrzutka. Ma koło 10 lat.
Zawsze miała problemy skórne, ale leczyli ją moi sąsiedzi na własny koszt.
Była wspólnym psem.
Niestety wyprowadzili się, a o psince zapomnieli.
Pies ma łysy tyłek, duże wyłysienie na grzbiecie i chore uszy. Sieść na
grzbiecie wyciera sobie o wersalke. Jest to raczej na tle nerwowym, aczkolwiek
wcześniej miała łupież, który po wysmarowaniu maścią na alergie znikną.
Byłam u weterynarza. Dostała tabletki "dermatex" i krople "dicortineff",
zastrzyk na alergie, wciśnieto jej też gruczoły okołodobytowe.
Po miesiącu wcale nie jest z nią lepiej. A koszty leczenia wciąż rosną.
Nie stać mnie na jej leczenie ;-( Bardzo ciężko mi się będzie z nią rozstać,
ale tak dla niej będzie lepiej.
Nikt nie przygarnie psa z problemammi, a pieniądze nie spadną z nieba ;-(
Obserwuj wątek
    • madzieks2 SZUKAJ DOMU!! 01.02.06, 22:23
      Szukaj domu dla psa... ostatnią rzeczą jaką możesz zrobić to oddać chorego psa
      do schroniska!!!.. nie wiem jak wogóle możesz pomyśleć o uśpieniu go :-(...
      jeśli masz serce to WALCZ o psa (zdrowie, ciepły dom)!!!!!!!!
      • kesike Re: SZUKAJ DOMU!! 01.02.06, 22:37
        Myślisz, że nie próbowałam.
        To nie jest rasowy pies tylko zwykły kundelek, którego nikt nie chce.
        Nie jest przyjemne dla mnie patrzeć jak pies cierpi.
        Urzymuje się wyłącznie z ręty rodzinnej w wynajętym domu. Jedna wizyta u weta
        kosztuje w granicach 100 zł.
        Rezygnuje ze wszystkiego żeby jej kupić jakieś witaminy czy lepsze jedzenie od
        "biedronkowego".
        Psinka wygląda naprawdę strasznie.
        Nic nie mogę zrobić.
        Najgorsza jest bezradność. W schronisku mają przynajmniej weterynarza ;-( Ale
        znajomi powiedzieli mi, że jak ją w schronisku zobaczą to sami uśpią.

To jest naprawdę inteligentna suczka. Zamieściłabym jej zdjęcie, ale nie wiem
        jak to zrobić.
        Ja mogę ją tylko podleczać tym co kupie bez wizyty u weta, nie stać mnie już na
        wizyty.
        Rozmawiałam z osobą, która od wielu lat hoduje psy. To może być wszystko;
        alergia, grzybica, świerzb.
        • mampka Re: SZUKAJ DOMU!! 02.02.06, 09:59
          Niestety zgodzę się z Twoją znajomą. Piesek jest stary i nie rokuje nadziei na
          adopcję. A schroniska niestety też nie mają zbyt wiele pieniędzy na leczenie.
          Więc jeśli pies ma małe szanse na nowy dom i do tego jest przewlekle chory ma
          bardzo duże szanse na to, że go uśpią. Jedyny plus, że będziesz się czuła
          odbrobinę lepiej bo to nie Ty podejmiesz decyzję i zaprowadzisz go na morbital.
          Może lepiej oddac go do przytuliska, jakiegoś prywatnego u osoby która ratuje
          psy za wszelką cenę? Moze znaleźć weterynarza, który podliczy Cię tylko za
          leki? A może zrobić zbiórkę wśród sąsiadów? Mozesz też skontaktować się z
          jakimś lokalnym towarzystwem opieki nad zwierzętami. Ja jestem z Łodzi to mogę
          pomóc tylko na tym terenie, wskazać Ci osoby kontaktowe.
          Trzymam za Was kciuki:)
          pozdrawiam
          Mampka
    • g.i.jane Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 01.02.06, 22:50
      Daj jej jeszcze szansę. Spróbuj zmiany diety. Zamiast "biedronkowego" suchego
      dawaj jej rozgotowany ryż z warzywami i mięsem. To naprawdę niedrogo kosztuje.
      Mięso może być marnej jakości (byle nie wędlina).
    • 1mzeta Re: Chyba zartujesz ? 02.02.06, 11:32
      Ludzie walcza o zycie obcych zwierzat przebywajacych w schroniskach, nierzadko
      starych i schorowanych - chcac zapewnic im wlasny dom, a Ty co? problem i od
      razu umywasz rece? Mam nadzieje ze jak juz bedziesz stara,brzydka i tez
      schorowana to tez Cie beda chcieli "wywalic na smietnik" - kto wie co
      przyszlosc Ci przyniesie. Moze do tego czasu zaklegalizuja eutanazje.
      • anka9927 Re: Chyba zartujesz ? 02.02.06, 12:48
        1mztea nie potrzebnie tak naskakujesz.Wiadomo ze pieniadze nie spadaja z nieba
        i moze sie zdarzyc ze dziweczynie brakuje kasy na leczenie.Ja jestem za tym
        zeby sprobowac poszukac jej nowego domu.Moze przygarnie ja ktos kogo bedzie na
        to stac.Poprawa jakosci zywienia to tez dobry pomysl.
      • kesike Re: Chyba zartujesz ? 02.02.06, 16:38
        Ja nie umywam od niczego rąk. Gdyby tak było psinka dawno rozłożyla by się w ziemi.
        Suczka miała już wielu właścicieli, była przeżucana z rąk do rąk. Nikt jej nie
        chciał, bo jest psem problemowym i nie ukrywając dość brzydkim (ale dla mnie
        jest najpiękniejsza na świecie, nieraz na spacerze ludzie się z niej śmiali i to
        jeszcze przed chorobą jak wyglądała jak pies).
        U mnie jest 8 lat i chciałabym aby została ze mną już zawsze.
        Bardzo ją kocham i chce dla niej jak najlepiej.
        Postaw się w mojej sytuacji.
        Ludzie wykorzystują moje dobre serce i podrzucają mi zwierzęta. Udaje mi się
        znaleźć im dom, ale misi poprostu nikt nie chce.
        W wakacje przyniesiono mi w pudle grafitowego kota perskiego, rasowy zwierzak w
        ciągu kilku dni miał już nowego właściela. Szczeniak, który miał być utopiony w
        stawie bo przestał być dziecięcą zabawką mieszka razem ze mną od roku. Mama nie
        pozwoliła mi go oddać. Jest jej oczkiem w głowie.
        Czasem ganiają się z misią po domu, wygląda wtedy na bardzo szczęśliwą tylko co
        jakiś czas przypomina o swojej chorobie nerwowo potrząsająć głową.
        Może mieszkać u mnie i dalej być kochana, ale niestety nie będzie odpowiednio
        leczona. Nigdzie jej nie będę wywalać ! Chce dla niej jak najlepiej.
        • 1mzeta Re: Chyba zartujesz ? 04.02.06, 13:22
          To po co takie glupoty wypisujesz, moze wejdz na dogomaniaforum.pl i poszukaj
          nowego wlasciciela albo popros o wsparcie w leczeniu .Dobrze wiem ze leczenie
          kosztuje, je tez mialam psa niejedni tyle na wlasne dzieci nie wydaja co ja na
          niego wydalam ( a krezusem nie jestem i nie bylam) i zawsze wiedzialam ze jakby
          trzeba bylo to bym dla niego glodowala i w dlugi popadla. Dlatego mnie krew
          zalewa jak mi ktos pisze o usypianiu.
    • anna.jozwik Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 16:17
      Jesłi moge coś doradzic w tej trudnej dla Ciebie sytuacji: poczekaj jeszcze
      chwilę z tą ostateczną deyzją, jest nieodwracalna, a możesz potem żałowac.
      Mom zdaniem przy tak intensywnym śwąidzie jaki opisujesz pierwsze co trzeba
      próbowac leczyć to ŚWIERZB. Przejdź sie jeszcze raz do lekarza, popros aby
      płatność rozłożył Ci na raty, bo masz trudną sytuację finansową. Zasugeruj
      leczenie psa na świerzb, można w tym celu wykonac u psa kilka zastrzyków plus
      zakroplenie na grzbiet odpowiednich kropli przeciwpasożytniczych. Jesłi mam
      racje, poprawa powinna nastąpić po 1-2 tygodniach. Prócz tego zamiast dawać
      suchą karmę, lepiej jej gotuj - np. makaron lub ryż z warzywami i miesem. Do
      karmy dodawaj olej jadalny, on bardzo poprawia wygląd skóry i sierści.
      • blue.berry Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 17:23
        moze poszukaj jakiegos tanszego weterynarza?
        100 pln za wizyte to dosc sporo:( czasem w takich sytuacjach jak twoja trafiaja
        sie weci ktorzy wezma mniej zeby po prostu pomoc.
        jesli bys byla z warszawy tobym ci dala namiar na weterynarza ktory jest tani a
        bardzo dobry i z wielkiem sercem na dloni. moze by cos pomogl.

i rzeczywiscie - zmien suche na gotowane.

pozdrawiam i zycze jednak wytrwalosci
    • bisbal Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 18:19
      Lepiej napisz skąd jesteś i daj ogłoszenia. Idź do weta i wróć tu podać jaką
      kwotę wyniesie leczenie. Jeżeli to nie jest prowokacja to może znajdzie się
      ktoś kto Cię wspomoże.
      • wilczasty Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 18:59
        Napisz z jakiego miasta jesteś.
      • pierozek_monika Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 19:53
        ziarnko do ziarnka - też mogę odrobinę pomóc :)
    • guga13 Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 20:41
      Podaj namiary , najlepiej numer konta w banku, jeśli nie masz to idź załóż,to
      nic nie kosztuje, a pomyślimy o pomocy.
      • kesike Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 22:07
        Jestem z Wieliczki (koło Krakowa).
        Tu nie ma tanich weterynatrzy.
        Mamy kilku w moim mieście ale żaden z nich nie jest dobrym weterynarzem i chce
        wyłącznie zarobić.
        Najstarszy z nich potrafi wyłacznie leczyć na coś zupełnie innego i jak już
        wyciągnie z klienta odpowiednia ilość kasy to usypia zwierze.
        Weterynarze z nowo powstałych gabinetów chcą zarobić aby zwróciły im się koszty
        wynajęcia lokali i wyposarzenia, nie trudno im się dziwić. Ludzi leczących
        zwierzęta nie ma dużo bo niestety społeczeństwo biednieje.
        Włos mi się na głowie zajerzył jak koleżanka ze szkoły powiedziała mi, że u nich
        na wsi to się chorym psom trudkę dla szczurów daje :-(
        W Krakowie są ceny jak z kosmosu, a weci nie lepsi. Mam koleżanke która już 5
        lat leczy kota z problemammi skórnymi. Kot był nawet hospitalizowany w "dobrej"
        i polecanej przez wszystkich klinice. Nic z tego nie wynikło poza rachunkiem w
        wysokości przeciętnej pensji :-/
        • summa Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 03.02.06, 00:01
          ee tam, nie ma w Krakowie tanich weterynarzy. Moja koleżanka ciągle ma w
          leczeniu jakieś bezdomne koty i nie chodzi do drogich wetów, bo by dawno
          zbankrutowała - dowiem się jutro o namiary i prześlę ci na priva.
        • wilczasty Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 03.02.06, 07:18
          kesike napisała:
          > Jestem z Wieliczki (koło Krakowa).
          Kurcze to daleko!
          Jak masz fotkę pieska ze zmianami skórnymi to wyślij na Maila!
        • bisbal Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 03.02.06, 11:43
          O czym Ty piszesz, czy nie zauważyłaś, że niektórzy tu są skłonni się złożyć by
          Cię wspomóc, aby przynajmniej zacząć leczenie a w międzyczasie dawaj ogłoszenia
          i szukaj nowego domu, weź telefon i dzwoń po wetach pytać się ile wezmą za
          wizytę w Twojej sytuacji.
    • aganiok32 Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 02.02.06, 22:22
      Kesike napisałam Ci maila. Czy mogłabyś przesłać mi zdjęcia psa? Może jemu
      trzeba po prostu poszukać domu jeśli Ty nie dajesz rady.
      Nie można myśleć od razu o uśpieniu.
    • seniorita_24 Re: Uśpienie lepsze od schroniska ? 06.02.06, 11:42
      Kesike wejdz na dogomanie napisz jaki masz problem i skąd jesteś. Zdjęcie
      możesz zrobic cyfrówką. Tu masz instrukcje jak wrzucić je na forum:
      Duże zdjęcia, do 1024 KB:

Wejdź: www.imageshack.us/ - kliknij "Przeglądaj" -> wybierz zdjęcie z
      dysku -> kliknij "host it".
      Pojawi się miniaturka zdjęcia, a po jej lewej stronie ramki z adresami.

Cała zawartość 2-giej ramki (Thumbnail for forums (1)) wstawiona do postu, a
      wyświetli miniaturkę, która po kliknięciu wyświetla w osobnym oknie zdjęcie w
      oryginalnym rozmiarze. Uwaga: w nazwie pliku ze zdjęciem nie powinno być
      polskich znaków i spacji.

Jeśli chcesz zdjęcie wrzucać np.na allegro jest tam link show to your friends
      (lub podobna nazwa) skopiuj ten link i wstawiaj go w ogłoszenia lub rozsylane
      maile. Powodzenia. Trzymam kciuki za sunię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka