tymulek 25.03.06, 15:45 czy podejrzenie uczulenia a wlasciwie drapania sie na tle zaburzen hormonalnych znajduje uzasadnienie do wprowadzenia diety?? (ryz z indykiem) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: dieta a hormony 26.03.06, 19:49 Związek zaburzeń hormonalnych ze skórą opiera się głównie na symetrycznych plackowatych wyłysieniach, hyperpigmentacjach, hyperkeratozie, liszajowaceniu bądź zcieńczeniu i kalcyfikacji skóry. Przy zaburzeniach hormonalnych objawiajacych się zmianami na skórze świąd praktycznie nie występuje. Jeśłi są zmiany na skórze połącozne z intensywnym drapaniem, w grę wchodzi albo pasożytnicze zapalenie skóry albo alergie albo bakterie. Alergia może rzeczywiscie miec związek z karmą jaką spożywa pies. Niektóre składniki pokarmu jak np. wołowina mogą wywołać silną alergię z intensywnym drapaniem się. Niektóre substancje konserwujace wprowadzane do suchych karm kiepskiej jakosci mogą byc również również silnymi alergenami. Odpowiedz Link Zgłoś
tymulek czy Pani tu zajrzy jeszcze raz?? 28.03.06, 15:50 wlasciwie u suni nie widze zadnych zmian skornych, ma lysy placek nad ogonem ale to slad poprzedniego Pana. Sunia poltora roku temu w ogole byla lysa "od polowy w dol", czesciowo porosla a nad ogonem wzdluz kregoslupa zostal placek. Badania skory miala chyba wszystkie mozliwe zrobione, i w ludzkim i w zwierzecym labie - obecnie jest ok. Miala grzybice, podejrzeie nurzenca, no i pchel od zatrzesienie (wyglodzona i oslabiona)- badania robilam jak juz podleczono ja w azylu a faszerowano ja tam ostro. Do dzis drapie sie ale zdecydowanie mniej niz kiedys, jednak czesciej niz pozostale suczki w mojej rodzinie - no i dlatego nie daje mi to spokoju a faszerowanie jej encortonem zaczyna mnie irytowac od 15 miesiecy po 5mg na dobe), zwlaszcza ze znow watrobiane parametry nie wyszly w normie - no i samodzielnie odstawilam encorton - nasililo sie drapanie do tego stopnia ze nie uwazam ze encorton jest niezbedny. W ogole ciezko mi zaakceptowac zycie na encortonie. Alergia...my wlasnie na indyku z ryzem i marchewka od 15 miesiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik zajrzę :) 28.03.06, 19:31 Jeśłi suka nie ma ani ektopasożytów ani grzybicy ani bakterii to rzeczywiscie przyczyną tego drapania sie moze być alergia. Mozna spróbować poeksperymentowac z innymi karmami. Sa np. gotowe dietetetyczne karmy weterynaryjne dla alergików typu "hypoallergenic" albo "sensitive". Zwykle białko w takich karmach pochodzi z mięsa rzadko używanego w dietach domowych i najczęściej jest to jagnięcina. Są też takie bytowe diety typu "lamb and rice". Można spróbować podac psu próbkę i poobserwować. Albo np. zmienić indyka na kurczaka albo cielęcinę. Dokarmy warto dodawac łyżke stołowa oleju jadalnego. Warto też suni podawac gotowe preparaty bogate w tzw. NNKT, poprawiają one wygląd skóry i siersci - mozna kupić takie w lecznicach weterynaryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś