poranna-kawa 27.03.06, 07:53 Czy to pies odpowiedni dla 7-letniej alergiczki na psią sierść ? Zarówno pod względem charakteru psa jak i rodzaju włosa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagik.geworgian Re: Yorkshire Terriers 27.03.06, 09:09 Witam. Rzeczywiście psy długowłose oraz szorstkowłose zwykle są mniej uczulające dla ludzi , którzy mają alergię na psią sierść. Stanowczo natomiast tacy ludzie powinni unikać kontaktu z psami krótkowłosymi, a szczególnie dobermana, shar pei , boston teriera. Psy , które stosunkowo dobrze są tolerowane przez alergików na psią sierść to : york, bedington terier, blue terier, pudel, grzywacz chiński, white highland terier, foksteriery, jamniki szorstkowłose i długowłose oraz sznaucery. Zanim zdecydujecie się na takiego psa, warto poszukać najpierw kogoś , kto ma takiego psa i sprawdzić , ćzy córka dobrze znosi kontakt z psem danej rasy. Bo jeśli weźmiecei np takiego yorka do domu, a okaże się, że córka jednak reaguje alergicznie, to co wtedy? Trzeba się nad tym zastanowić. Co do charakteru to warto poczytać o charakterze i psychice psa danej rasy i sammeu w domu zastanowić się , jakich cech charakteru oczekujecie od psa, jakie stawiacie mu wymagania i poszukać psa, który najlepiej będzie Wam odpowiadać według Waszych wymagań. Warto porozmawiać o tym z córką, ale nie mozna od tak młodej osoby oczekiwać , że tylko ona będzie się zajmować tym psem, więc decyzja powinna byc dobrze przemyslana i podjeta wspólnie. I pamietajcie, żeby sie upewnić, czy córka nie jest na danego psa uczulona. A może uda Wam się uzgodnić z hodowcą psa np wzięcie psa do siebie na okres próbny na ok. 3 dni. Pozdrawiam serdecznie - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 27.03.06, 09:45 Dziękuję za obszerną odpowiedź. Moja córka od urodzenia miała psa i nie była uczulona. Pies - kundelek dożył swoich dni , więc postanowiliśmy wziąć nowego psiaka. Decyzja padła na boksera, ponieważ to psy towarzystkie i przyjazne dla dzieci. Niestety po dwóch miesiącach córka zaczęła bardzo kasłać , wręcz się dusić. Zrobiliśmy Jej testy, ponieważ podejrzewaliśmy, że alergizują Ją jakieś pyłki. Zdziwiliśmy się bardzo wynikami - jest uczulona na sierść psią. Kaszel nie przechodził, leki nie pomagały - z bólem serca zdecydowaliśmy się oddać szczeniaka. Córcia mocno to przeżyła i oczywiście nadal pragnie mieć psa. Znajomi mają yorka i powiedzieli nam , że sierść tego psa może nie uczulać dziecka. Dziękuję za poradę. Postaram się, aby córka spędziła sporo czasu z tym psiakiem ( "właścicielką " jest Jej przyjaciółka, a my również jesteśmy dobrymi znajomymi Jej rodziców - nie powinno być z tym problemu ). Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 00:02 Uczulać może nie tylko sama sierść, ale sam naskórek pieska, a dokładnie alergenem jest białko wydalane z odnawiającym się naskórkiem. PS - Mówiąc, że leki nie pomagały miałaś na myśli przeciwhistaminowe czy inhalatory sterydowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 08:44 to pies nie został oddany z powodu alergii tak? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12268&w=36362666&a=39312572 szkoda by było, gdyby się okazało, że york też nie będzie się zachowywał przyzwoicie, a szanse są duże, bo to w końcu terier. Ech..... Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 07:48 Inhalatory na szczęście nie były potrzebne. Na początek poszedł zyrtek w tabletkach i chyba teraz wszystko się wyciszyło. Rzeczywiście uczulać może też naskórek :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 12:48 Tak poranna-kawa jawi sie nam jako osoba dalece niepowazna. Sadze, ze jeszcze unieszczesliwi niejednego psiaka. Mysle, ze naodpwiedniejszy bylby dla niej pies zabawka. Nie uczula, nie sika, a jak sie znudzi, mozna go wrzucic do kata. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:40 Och, pani_oddałam_bokserkę_nie_bez_smutku_bo_siusiała_mimo_że_miała_trzy_miesiące szuka kolejnego psa. Może dziecku wystarczyłby chomik, co? Albo biała myszka. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:43 chomiki i myszki też wymagają troskliwej opieki :( Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:43 Suńkę oddałam z powodu alergii dziecka ( wcześniej nie przypuszczałam , że takową może mieć , ponieważ pies był w domu od momentu urodzenia dziecka. Córka ma obecnie 7 lat , więc miałam czas aby zauważyć objawy alergii ). Dodatkowym minusem były warunki rodzinno-mieszkaniowe , które spowodowały, że pies - bokser niszczył zawzięcie mieszkanie. Nie znając tej strony charakteru tego psa ( kierowałam się sympatią i przyjaznością dla dzieci ) nieświadomie popełniłam błąd. W innym wątku przestrzegam , ponieważ mnie nikt wcześniej , przed wzięciem psiaka nie powiedział, że pies może aż tak niszczyć i załatwiać swoje potrzeby w pościelone łóżko. Ktoś napisał, że trzyma boksery w garażu ... Wolałam oddać pieska komuś kto ma ogród niż trzymać go przypiętego na łańcuchu w mieszkaniu. Suńka miała w momencie oddania 3 miesiące i uważam , że nie wyrzadziłam Jej krzywdy. Gorzej było z moją córcią , która przeżyła stratę pieska. Stąd też zastanawiam się nad wzięciem psa - tym razem maleńkiego. Osoby , które wypowiadają się z pogardą o innych powinny powinny się najpierw zastanowić. Nigdy nie wiadomo w jakiej one się znajdą kiedyś sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:54 poranna-kawa napisała: > Suńka miała w momencie oddania 3 miesiące i uważam , że nie wyrzadziłam Jej > krzywdy A wczesniej: > Niestety po dwóch > miesiącach córka zaczęła bardzo kasłać , wręcz się dusić. Kupilas 1-miesieczne szczenie??? Kobito, nie brnij juz dalej w te klamstwa i daj sobie spokoj z jakimkolwiek psem. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:51 Miałam psa przez 16 lat. Rozumiem , że pies szczeniak załatwia się w domu. Boksery potrafią załatwiać się w domu dosyć długo , nawet do pół roku, a czasami posikują z radości. Byłam na to przygotowana. Nie byłam uszczęśliwiona , gdy moja suńka podczas mojej nieuwagi kilka razy weszła na łóżko i zrobiła siku wprost w pościel. Pościel , prześcieradło , materac ... mokre na wylot. Niezbyt przyjemnie się śpi w takim łóżku. Szczególnie , gdy zminę pościeli trzeba zrobić o 4 nad ranem. Rozumiem, że pies załatwia się na podłogę , ale z przypadkiem sikania do łóżka u psa - spotkałam się pierwszy raz. Proponuję szanownym Paniom wylać sobie małe wiaderko nie tylko do łóżka, ale i na głowę, aby ochłodzić niezdrowe zapędy na czczą dyskusję. Na pewno nie będzie to miłe, tak samo jak wypisywanie pod moim adresem głupich uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:55 co będzie, gdy to samo zrobi York? Mniejsza kałuża, ale nieprzyjemne tak samo. Zastanów się nad wzięciem psa - bo tak może się zachowac każdy, bez względu na rasę. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: wyrodna poranna kawa 28.03.06, 14:04 aż mi gęsia skórka wyskoczyła na ciele.Kłamczucha, oszustka, intrygantka, brak słów na nią.Mam nadzieję, że nikt jej nigdy nie da żadnego psa, ani nie sprzeda! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:04 Głównym powodem oddania psa nie było sikanie do łóżka. Moja wypowiedź odnośnie tej przypadłości była opisem na prośbę przekazania informacji o charakterze psa - boksera. Jeżeli jednak bardzo Cię to interesuje sposobów jest mnóstwo : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=39238384&a=39291597 York jest maleńkim pieskiem, zdecydowanie różnym od boksera. Nie wejdzie sam do pokoju przy zamkniętych drzwiach, nie otworzy sam szafy i nie wyciągnie butów. Nawet sam nie wejdzie na łóżko w przeciwieństwie do boksera. Nie zamierzam spać w łóżku z yorkiem , tak jak z moją suńką i poprzednim pieskiem , ponieważ bałabym się, że zgniotę to maleńtwo. Myślę , że taki problem nie dotyczy yorków. Jedyne czym się obawiam to alergia na sierść oraz wydzieliny. Na zakup psa jeszcze się nie zdecydowałam i uznałam , że zasięgnięcie opinii na tym właśnie forum będzie odpowiedzialnym zachowaniem. Sądziłam, że spotkam tu życzliwe i kompetentne osoby. Widać, że oprócz nieznajomości charakteru psich ras posiadam również naiwność w stosunku do oceny ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: masz góra 12 lat, prawda? 28.03.06, 14:08 przyznaj się, proszę.Nie wierzę, że takie bzdury wypisuje duża dziewczynka.... Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:09 to jest FORUM a nie klub życzliwego podlizującego się doradcy. Tutaj KAŻDY może wyrazić własną opinię i radę na podstawie przeczytanej treści. I jeśli ktoś zachował się nieodpowiednio, to raczej TY - nikt nie proponował cCi kubła sików na głowę, a chyba by ci się jednak przydało. To nie MY wykazaliśmy się ignorancją rasy tylko TY. To również nie my pozbyliśmy się nieukształtowanego szczenięcia tylko TY. Więc proszę przyjrzyj się sobie a nie nam. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:08 kupiłam sunię gdy miała dokładnie 7 tygodni. Oddałam gdy miała 3 miesiące i półtora tygodnia. Myślę, że dalsze komentarze nie mają sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:23 Uprzejmie proszę o skasowanie mojego wątku. Jeżeli ktokolwiek chciałby ze mną podyskutować na jakikolwiek temat inny niż yorki - zapraszam poranna-kawa@gazeta.pl Przepraszam za zaśmiecanie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:26 > Jeżeli ktokolwiek chciałby ze mną podyskutować na jakikolwiek temat inny niż > yorki - zapraszam poranna-kawa@gazeta.pl czyli już inna rasa? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:27 na forum nie kasuje się wątków nie naruszających regulaminu i netykiety, tylko dlatego, że autor wątku o to prosi. To tak dla wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:30 Wątek , drogie Panie był o yorkach. Dyskusja dalece odbiega od tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:34 Przykto mi, że nie tak przebiega jakbyś sobie życzyła, ale dowiedziałaś się przynajmniej, co myślą inni o twoich oczekiwaniach wobec psa. Niestety jeszcze nie stworzono jeszcze idealnego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:36 Nie interesuje mnie co myślą inni o moich oczekiwaniach. Nie pytałam o to :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:37 sądząc po twoim oburzeniu jednak cię interesuje :-) Czy pytałaś czy nie, mamy prawo się wypowiedzieć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:40 Zapraszam do dyskusji via @. Dalsza dyskusja tutaj to przejaw braku kultury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:43 Nie ma już o czym. Wiesz gdzie popełniłaś błąd, nie popełnij drugiego. Dowiedz się więcej o tej rasie, prozmawiaj z opiekunami yorków, poznaj ich problemy i podejmij słuszną decyzję. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja ale jorkom sie zdarza 28.03.06, 14:54 sikac w domu. Nawet doroslym jorkom. Wytlumaczenie jest takie, ze dla malego jorka mieszkanie jest na tyle duze, ze postrzega je jako dalszy ciag podworka. Kolezanka wstawila swojemu jorkowi kuwete w lazience. A on czasem sika tuz obok. Poza tym, dla alergika poleca sie raczej rybki lub grzywacza chinskiego, to piesek ktory jest w zasadzie lysy. Nie wiem skad wzielo mi sie przekonanie, ze psy z krotka siercia mniej uczulaja. Porannakawa, mozesz jeszcze spytac slynnej dr Suminskiej w niedziele, audycja zaczyna sie o godz. 10, o 11 sa pytania sluchaczy. Radio Tok FM. Pytania o alergie sa co tydzien niemal. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: ale jorkom sie zdarza 28.03.06, 16:34 To nie sierść najczęściej uczula, tylko jak już pisałam naskórek, a dokładnie zrzucane łuski skóry - alergenem jest białko w niej zawarte, a także zawarte w moczu, ślinie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:44 Temu właśnie miał służyć ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
buenos.aires ona sie obronic nie umie 28.03.06, 17:51 i w roznych watkach pisze co innego sama sobie zaprzecza zostawmy ja niech robi co chce mnie to ...... Odpowiedz Link Zgłoś