Dodaj do ulubionych

Yorkshire Terriers

27.03.06, 07:53
Czy to pies odpowiedni dla 7-letniej alergiczki na psią sierść ?
Zarówno pod względem charakteru psa jak i rodzaju włosa ?
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Yorkshire Terriers 27.03.06, 09:09
      Witam.
      Rzeczywiście psy długowłose oraz szorstkowłose zwykle są mniej uczulające dla
      ludzi , którzy mają alergię na psią sierść.
      Stanowczo natomiast tacy ludzie powinni unikać kontaktu z psami krótkowłosymi,
      a szczególnie dobermana, shar pei , boston teriera.
      Psy , które stosunkowo dobrze są tolerowane przez alergików na psią sierść to :
      york, bedington terier, blue terier, pudel, grzywacz chiński, white highland
      terier, foksteriery, jamniki szorstkowłose i długowłose oraz sznaucery.
      Zanim zdecydujecie się na takiego psa, warto poszukać najpierw kogoś , kto ma
      takiego psa i sprawdzić , ćzy córka dobrze znosi kontakt z psem danej rasy.
      Bo jeśli weźmiecei np takiego yorka do domu, a okaże się, że córka jednak
      reaguje alergicznie, to co wtedy? Trzeba się nad tym zastanowić.
      Co do charakteru to warto poczytać o charakterze i psychice psa danej rasy i
      sammeu w domu zastanowić się , jakich cech charakteru oczekujecie od psa, jakie
      stawiacie mu wymagania i poszukać psa, który najlepiej będzie Wam odpowiadać
      według Waszych wymagań. Warto porozmawiać o tym z córką, ale nie mozna od tak
      młodej osoby oczekiwać , że tylko ona będzie się zajmować tym psem, więc
      decyzja powinna byc dobrze przemyslana i podjeta wspólnie.
      I pamietajcie, żeby sie upewnić, czy córka nie jest na danego psa uczulona.
      A może uda Wam się uzgodnić z hodowcą psa np wzięcie psa do siebie na okres
      próbny na ok. 3 dni.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 27.03.06, 09:45
      Dziękuję za obszerną odpowiedź.

Moja córka od urodzenia miała psa i nie była uczulona. Pies - kundelek dożył
      swoich dni , więc postanowiliśmy wziąć nowego psiaka. Decyzja padła na boksera,
      ponieważ to psy towarzystkie i przyjazne dla dzieci. Niestety po dwóch
      miesiącach córka zaczęła bardzo kasłać , wręcz się dusić. Zrobiliśmy Jej testy,
      ponieważ podejrzewaliśmy, że alergizują Ją jakieś pyłki. Zdziwiliśmy się bardzo
      wynikami - jest uczulona na sierść psią.
      Kaszel nie przechodził, leki nie pomagały - z bólem serca zdecydowaliśmy się
      oddać szczeniaka. Córcia mocno to przeżyła i oczywiście nadal pragnie mieć psa.
      Znajomi mają yorka i powiedzieli nam , że sierść tego psa może nie uczulać
      dziecka.

Dziękuję za poradę. Postaram się, aby córka spędziła sporo czasu z tym psiakiem
      ( "właścicielką " jest Jej przyjaciółka, a my również jesteśmy dobrymi
      znajomymi Jej rodziców - nie powinno być z tym problemu ).

• bisbal Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 00:02
        Uczulać może nie tylko sama sierść, ale sam naskórek pieska, a dokładnie
        alergenem jest białko wydalane z odnawiającym się naskórkiem.
        PS - Mówiąc, że leki nie pomagały miałaś na myśli przeciwhistaminowe czy
        inhalatory sterydowe?
        • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 08:44
          to pies nie został oddany z powodu alergii tak?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12268&w=36362666&a=39312572
          szkoda by było, gdyby się okazało, że york też nie będzie się zachowywał
          przyzwoicie, a szanse są duże, bo to w końcu terier.
          Ech.....
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 07:48
      Inhalatory na szczęście nie były potrzebne. Na początek poszedł zyrtek w
      tabletkach i chyba teraz wszystko się wyciszyło.
      Rzeczywiście uczulać może też naskórek :-(
      • ddb2 Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 12:48
        Tak poranna-kawa jawi sie nam jako osoba dalece niepowazna.
        Sadze, ze jeszcze unieszczesliwi niejednego psiaka.
        Mysle, ze naodpwiedniejszy bylby dla niej pies zabawka. Nie uczula, nie sika, a
        jak sie znudzi, mozna go wrzucic do kata.
    • agni_me Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:40
      Och,
      pani_oddałam_bokserkę_nie_bez_smutku_bo_siusiała_mimo_że_miała_trzy_miesiące
      szuka kolejnego psa. Może dziecku wystarczyłby chomik, co? Albo biała myszka.
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:43
        chomiki i myszki też wymagają troskliwej opieki :(
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:43
      Suńkę oddałam z powodu alergii dziecka ( wcześniej nie przypuszczałam , że
      takową może mieć , ponieważ pies był w domu od momentu urodzenia dziecka. Córka
      ma obecnie 7 lat , więc miałam czas aby zauważyć objawy alergii ).
      Dodatkowym minusem były warunki rodzinno-mieszkaniowe , które spowodowały, że
      pies - bokser niszczył zawzięcie mieszkanie. Nie znając tej strony charakteru
      tego psa ( kierowałam się sympatią i przyjaznością dla dzieci ) nieświadomie
      popełniłam błąd.
      W innym wątku przestrzegam , ponieważ mnie nikt wcześniej , przed wzięciem
      psiaka nie powiedział, że pies może aż tak niszczyć i załatwiać swoje potrzeby
      w pościelone łóżko. Ktoś napisał, że trzyma boksery w garażu ... Wolałam oddać
      pieska komuś kto ma ogród niż trzymać go przypiętego na łańcuchu w mieszkaniu.
      Suńka miała w momencie oddania 3 miesiące i uważam , że nie wyrzadziłam Jej
      krzywdy. Gorzej było z moją córcią , która przeżyła stratę pieska. Stąd też
      zastanawiam się nad wzięciem psa - tym razem maleńkiego.

Osoby , które wypowiadają się z pogardą o innych powinny powinny się najpierw
      zastanowić. Nigdy nie wiadomo w jakiej one się znajdą kiedyś sytuacji.
      • majenkir Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:54
        poranna-kawa napisała:
        > Suńka miała w momencie oddania 3 miesiące i uważam , że nie wyrzadziłam Jej
        > krzywdy

A wczesniej:

> Niestety po dwóch
        > miesiącach córka zaczęła bardzo kasłać , wręcz się dusić.

Kupilas 1-miesieczne szczenie???
        Kobito, nie brnij juz dalej w te klamstwa i daj sobie spokoj z jakimkolwiek
        psem.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:51
      Miałam psa przez 16 lat. Rozumiem , że pies szczeniak załatwia się w domu.
      Boksery potrafią załatwiać się w domu dosyć długo , nawet do pół roku, a
      czasami posikują z radości. Byłam na to przygotowana.
      Nie byłam uszczęśliwiona , gdy moja suńka podczas mojej nieuwagi kilka razy
      weszła na łóżko i zrobiła siku wprost w pościel. Pościel , prześcieradło ,
      materac ... mokre na wylot. Niezbyt przyjemnie się śpi w takim łóżku.
      Szczególnie , gdy zminę pościeli trzeba zrobić o 4 nad ranem. Rozumiem, że pies
      załatwia się na podłogę , ale z przypadkiem sikania do łóżka u psa - spotkałam
      się pierwszy raz.

Proponuję szanownym Paniom wylać sobie małe wiaderko nie tylko do łóżka, ale i
      na głowę, aby ochłodzić niezdrowe zapędy na czczą dyskusję.

Na pewno nie będzie to miłe, tak samo jak wypisywanie pod moim adresem głupich
      uwag.
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 13:55
        co będzie, gdy to samo zrobi York? Mniejsza kałuża, ale nieprzyjemne tak samo.
        Zastanów się nad wzięciem psa - bo tak może się zachowac każdy, bez względu na rasę.
      • lena_zet Re: wyrodna poranna kawa 28.03.06, 14:04
        aż mi gęsia skórka wyskoczyła na ciele.Kłamczucha, oszustka, intrygantka, brak
        słów na nią.Mam nadzieję, że nikt jej nigdy nie da żadnego psa, ani nie sprzeda!
        Amen.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:04
      Głównym powodem oddania psa nie było sikanie do łóżka. Moja wypowiedź odnośnie
      tej przypadłości była opisem na prośbę przekazania informacji o charakterze
      psa - boksera.
      Jeżeli jednak bardzo Cię to interesuje sposobów jest mnóstwo :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=39238384&a=39291597
      York jest maleńkim pieskiem, zdecydowanie różnym od boksera. Nie wejdzie sam do
      pokoju przy zamkniętych drzwiach, nie otworzy sam szafy i nie wyciągnie butów.
      Nawet sam nie wejdzie na łóżko w przeciwieństwie do boksera.
      Nie zamierzam spać w łóżku z yorkiem , tak jak z moją suńką i poprzednim
      pieskiem , ponieważ bałabym się, że zgniotę to maleńtwo. Myślę , że taki
      problem nie dotyczy yorków.

Jedyne czym się obawiam to alergia na sierść oraz wydzieliny.
      Na zakup psa jeszcze się nie zdecydowałam i uznałam , że zasięgnięcie opinii na
      tym właśnie forum będzie odpowiedzialnym zachowaniem. Sądziłam, że spotkam tu
      życzliwe i kompetentne osoby. Widać, że oprócz nieznajomości charakteru psich
      ras posiadam również naiwność w stosunku do oceny ludzi.
      • lena_zet Re: masz góra 12 lat, prawda? 28.03.06, 14:08
        przyznaj się, proszę.Nie wierzę, że takie bzdury wypisuje duża dziewczynka....
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:09
        to jest FORUM a nie klub życzliwego podlizującego się doradcy.
        Tutaj KAŻDY może wyrazić własną opinię i radę na podstawie przeczytanej treści.
        I jeśli ktoś zachował się nieodpowiednio, to raczej TY - nikt nie proponował cCi
        kubła sików na głowę, a chyba by ci się jednak przydało.
        To nie MY wykazaliśmy się ignorancją rasy tylko TY.
        To również nie my pozbyliśmy się nieukształtowanego szczenięcia tylko TY.
        Więc proszę przyjrzyj się sobie a nie nam.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:08
      kupiłam sunię gdy miała dokładnie 7 tygodni. Oddałam gdy miała 3 miesiące i
      półtora tygodnia.

Myślę, że dalsze komentarze nie mają sensu.

• poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:23
      Uprzejmie proszę o skasowanie mojego wątku.

Jeżeli ktokolwiek chciałby ze mną podyskutować na jakikolwiek temat inny niż
      yorki - zapraszam poranna-kawa@gazeta.pl

Przepraszam za zaśmiecanie forum.
      • lena_zet Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:26
        > Jeżeli ktokolwiek chciałby ze mną podyskutować na jakikolwiek temat inny niż
        > yorki - zapraszam poranna-kawa@gazeta.pl

czyli już inna rasa? hehe
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:27
        na forum nie kasuje się wątków nie naruszających regulaminu i netykiety, tylko
        dlatego, że autor wątku o to prosi.
        To tak dla wyjaśnienia.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:30
      Wątek , drogie Panie był o yorkach.
      Dyskusja dalece odbiega od tematu.
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:34
        Przykto mi, że nie tak przebiega jakbyś sobie życzyła, ale dowiedziałaś się
        przynajmniej, co myślą inni o twoich oczekiwaniach wobec psa.
        Niestety jeszcze nie stworzono jeszcze idealnego psa.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:36
      Nie interesuje mnie co myślą inni o moich oczekiwaniach. Nie pytałam o to :-)
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:37
        sądząc po twoim oburzeniu jednak cię interesuje :-)
        Czy pytałaś czy nie, mamy prawo się wypowiedzieć :-)
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:40
      Zapraszam do dyskusji via @.
      Dalsza dyskusja tutaj to przejaw braku kultury.

Pozdrawiam
      • pierozek_monika Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:43
        Nie ma już o czym. Wiesz gdzie popełniłaś błąd, nie popełnij drugiego. Dowiedz
        się więcej o tej rasie, prozmawiaj z opiekunami yorków, poznaj ich problemy i
        podejmij słuszną decyzję. EOT.
        • rezurekcja ale jorkom sie zdarza 28.03.06, 14:54
          sikac w domu. Nawet doroslym jorkom. Wytlumaczenie jest takie, ze dla malego
          jorka mieszkanie jest na tyle duze, ze postrzega je jako dalszy ciag podworka.
          Kolezanka wstawila swojemu jorkowi kuwete w lazience. A on czasem sika tuz
          obok.
          Poza tym, dla alergika poleca sie raczej rybki lub grzywacza chinskiego, to
          piesek ktory jest w zasadzie lysy.
          Nie wiem skad wzielo mi sie przekonanie, ze psy z krotka siercia mniej uczulaja.

Porannakawa, mozesz jeszcze spytac slynnej dr Suminskiej w niedziele, audycja
          zaczyna sie o godz. 10, o 11 sa pytania sluchaczy. Radio Tok FM. Pytania o
          alergie sa co tydzien niemal.
          • bisbal Re: ale jorkom sie zdarza 28.03.06, 16:34
            To nie sierść najczęściej uczula, tylko jak już pisałam naskórek, a dokładnie
            zrzucane łuski skóry - alergenem jest białko w niej zawarte, a także zawarte w
            moczu, ślinie itd.
    • poranna-kawa Re: Yorkshire Terriers 28.03.06, 14:44
      Temu właśnie miał służyć ten wątek.
      • buenos.aires ona sie obronic nie umie 28.03.06, 17:51
        i w roznych watkach pisze co innego
        sama sobie zaprzecza
        zostawmy ja
        niech robi co chce
        mnie to ......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka