Dodaj do ulubionych

Mów do mnie świr.

21.03.05, 20:47
Wiecie co dzisiaj mi strzeliło do durnego łba?Pomyślałem,że do moich budek
lęgowych niechcą się wprowadzić ptaki,bo może są za nisko powieszone.
Zamówiłem więc drabine aluminiowę dwu elementową "Drabex" 6,5m...Aluminiowa
będzie lekka pomyślałem.Nie rozsunięta ma prawie 3,5m więc wystarczy,a jak
rozsune to przyda się np.do czyszczenia rynien przy domu czy tam innych prac.
Jak ją przywieżli to włosy staneły mi dęba...Wcale niejest taka lekka i
poręczna.Za to wysoooka...i ledwo ją podnosze.To żem sobie polepszył...Ale
budki teraz będe wieszał wysoko,tyle ,że odźwigam się jak cholera.
Pozdrawiam. Tomek
Obserwuj wątek
    • micamic Re: Mów do mnie świr. 21.03.05, 23:18
      Ja z nieco mniejszą drabiną łaziłem po Puszczy Białowieskiej. Też niezły świr
      ze mnie smile
      • uwazna Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 11:56
        Że też nigdy na Ciebie nie trafiłam! smile))
        A swoją drogą taka drabina może być w puszczy wielofunkcyjna. Bo to i budkę
        można zawiesić i w dowolnym miejscu ustawić sobie własną wieżę widokową... wink
        • micamic Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 13:04
          Może nie trafilaś bo ja po rezerwacie ścisłym śmigalem smile
          A wieża widokowa to jest dopiero jak się wejdzie 15 metrów w górę na drzewo
          przy pomocy kolców smile))
          • blotniak32 Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 17:56
            Cześć!
            To w rezerwacie ścisłym można wieszać budki lęgowe?Myślałem ,że niema tam
            żadnej ingerencji człowieka...
            A dzisia użyłem mojej dużej drabiny -przewiesiłem jedną z budek(tą którą
            powiesiłem ostatnio,wisiała jakieś 4-5 dni)trochę wyżej i nasypałem do niej
            trociny.Wydawało mi się ,że żadne ptaki do niej nie zaglądają,ale jak ją
            otwożyłem ,żeby nasypać trocin okazało się,że jakieś były,bo było w niej dość
            sporo odchodów.Materiału na gniazdo nie było żadnego,ale jakieś musiały
            nocować.Po tym innych już nie ruszałem,niech tam sobie wiszą...Za to powiesiłem
            jeszcze jedną nową dla małych sikor (otwór 28mm).
            Co dalej -się okaże...Wisi już 5 -dla szpaka,2 dla ptaków wielkości bogatki,dla
            małych sikor i jedna pół otwarta.Na tym chyba trzeba zakończyć.Co myślicie?
            Pozdrawiam. Tomek
            • melissa_9 Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 18:11
              No super ! A w poprzednich latach, czy zamieszkały w twoich budkach jakieś
              ptaki i miały młode, czy dopiero w tym roku po raz pierwszy zawiesiłeś budki ?
              • blotniak32 Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 19:26
                W tym roku poraz pierwszy wieszałem budki.Obserwuje ptaki od może czterech
                lat...,ale tak z prawdziwym zapałem,to może od lekko ponad roku.
                Tomek
            • micamic Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 19:12
              Błotniak w rezerwacie ścisłym nie wolno wieszć budek (za wyjątkiem jednej
              niewielkiej powierzchni - dla celów doświadczeń) ale ja nie do budek wchodziłem
              po tej drabinie tylko do dziupli smile)
    • carduelis Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 18:41
      Ja też używałam takiej drabiny, ale mam zamiar kupić sobie większą smile
      A mistrzostwem świata jest rozłożenie takiej drabiny w wodzie po uda i jeszcze
      skontrolowanie gniazda i nie spadnięcie z niej wink Ja to dopiero jestem świrka smile))
      • blotniak32 Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 19:28
        A jakiej wielkości drabinę rozkładałaś w tej wodzie po uda i jak dużą chcesz
        kupić teraz?
        Tomek
        • carduelis Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 19:40
          blotniak32 napisał:

> A jakiej wielkości drabinę rozkładałaś w tej wodzie po uda i jak dużą chcesz
          > kupić teraz?

Coś około tej Twojej, jakieś 3,5 metra, taka podwójna. Chcę kupić potrójną, żeby
          można było rozłożyć bez opierania o coś, bo nie mam o co smile ale żeby dało radę
          sięgnąć wyżej niż z takiej "zwykłej" podwójnej. Nie zawsze muszę rozkładać w
          wodzie ale zdarza się niestety sad
          cardu
          • carduelis to był post numer 2000 :-) 22.03.05, 19:44
            teraz zauważyłam, że jestem autorką 2000 postu smile
            Szybko "trzasnęliśmy" ten kolejny tysiąc nie?
            • uwazna Re: to był post numer 2000 :-) 22.03.05, 20:52
              Ano szybko... Gratuluję trafienia dwutysięcznego! smile
          • blotniak32 Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 21:25
            Sorki,ale wydaje mi się ,że troszkę mnie bajerujesz.Moja drabina ma dokładnie
            664cm po rozłożeniu -złożona ma około 3,5m -nieść tak długą drabinę po lesie to
            nie lada wyczyn,pomijając fakt,że po przeniesieniu jej na odcinku 100m robi się
            ona okropnie ciężka. W Tybecie najmuje się tragaży,a w lesie...? Kto ją będzie
            nosił? Niemów ,że nosiłaś ją sama.Potrójna i jeszcze większa waży odpowiednio
            więcej...
            A poco się na nią wspinałaś tak wogule?
            Tomek
            • carduelis Re: Mów do mnie świr. 22.03.05, 21:45
              blotniak32 napisał:

> Sorki,ale wydaje mi się ,że troszkę mnie bajerujesz.

Nie bajeruję smile

>Moja drabina ma dokładnie
              > 664cm po rozłożeniu -złożona ma około 3,5m -nieść tak długą drabinę po lesie to
              > nie lada wyczyn,pomijając fakt,że po przeniesieniu jej na odcinku 100m robi się
              > ona okropnie ciężka.

Masz rację, po przeniesieniu jej na 100 m już ramie odpada smile

>W Tybecie najmuje się tragaży,a w lesie...? Kto ją będzie
              > nosił? Niemów ,że nosiłaś ją sama.Potrójna i jeszcze większa waży odpowiednio
              > więcej...

Zdarzało się, że musiałam ją nieść sama. Na szczęście miałam pomocników, którzy
              mi w tym pomagali. Nie nosiłam jej po lesie a na stawach, tam czasem można było
              podjechać samochodem i ponieść z 50-100 ale czasem i 500 metrów. Na szczęście na
              tych długich trasach pomagał mi mój kolega smile Oglądałam oststatnio drabiny w
              sklepie i było tam napisane, że taka potrójna ok 3 metrowa waży 13 kg, mniemam,
              że potrójna 3,5 m będzie ważyła z 15 więc nie tak dużo smile Na ile to prawda, nie
              wiem, ale jak podniosłam tą 3 metrową to nie była zbyt ciężka. A może ja jakaś
              super silna jestem?

> A poco się na nią wspinałaś tak wogule?

Wspinałam się po to by zaobrączkować pisklęta smile

Pozdrawiam
              carduelis
              • cereusfoto Re: Mów do mnie świr. 23.03.05, 08:14
                Kurczę widzę, że jesteście obydwoje nieźle drabiniasto zakręceni - nie
                wiedziałam, że drabina może być tak pasjonującym ciągiem wynurzeń. Chyba sobie
                taką kupię ( żartowałam, mam lęk wysokości od jakiś 2,5 m )...
                • morgana_le_fay Re: Mów do mnie świr. 23.03.05, 13:36
                  Rozczuliliście mnie z tymi drabinami. Wielka aluminiowa drabina była moim marzeniem od kilku lat (budki lęgowe, ale i inne prace wysokościowe w ogrodzie)i już już miałam ją sobie kupić, jednak mój zapał nieco ostygł po niedawnym wydarzeniu z udziałem pana elektryka w moim domu, który to pan niedokładnie zabezpieczywszy taki właśnie przedmiot moich westchnień spadł lotem koszącym na twarz z wysokości 4,5 metra. Wprawdzie przeżył upadek, ale wydarzenie spowodowało sporą traumę. Dlatego błagam! Sprawdzajcie zamki zabezpieczające w swoich drabinach!

pozdrowienia
                  morgana
                  • blotniak32 Re: Mów do mnie świr. 23.03.05, 18:46
                    Cześć!
                    Zapraszam do wpisania się do wątku o ludziach.A zamki postaram się
                    zabezpieczać.
                    Szkoda tylko ,że taka drabina nie jest zielona,bo faktycznie można by ją brać w
                    plener i robić sobie wieżę widokową.Albo wejść na drzewo a potem ją wciągnąć i
                    urzyć jako platwormy do siedzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka