Dodaj do ulubionych

obroża na kleszcze

04.05.06, 20:20
Witam dzwoniłam dziś do mojego weterynarza aby zamówić taką obrożę.Powiedział
że ma taką na klipsa??? produkcji niemieckiej na 7 miesięcy działania przeciw
kleszczom i na pchły cena 70zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czy są może inne dobre ale
trochę tańsze????W tamtym roku miałam obrożę made im france i była dobra 3
miesiące.Mam pięknego kałaza mieszkam pod lasem miał już parę kleszczy i coś
muszę kupić.Jak Pan sądzi czy taka obroża będzie naprawdę dobra???Pozdrawiam
justyna442
Obserwuj wątek
    • nnike Re: obroża na kleszcze 05.05.06, 00:51
      Wg mnie, najlepsza jest bayerowska Kiltix.
      Nasz pies nosił ją 3 lata(!) i dopiero teraz kupujemy nową. Kosztuje ok. 45 zł
      i co dziwne, chroni przed kleszczami wszystkich domowników, którzy mają
      styczność z psem. Ale trzeba go głaskać i przytulać ;)
      • ddb2 Re: obroża na kleszcze 05.05.06, 10:39
        Obroze przeciw kleszczom pies moze nosic i 5 lat. Tylko ze wylacznie dla ozdoby.
        Dzialanie substancji czynnej, ktora nasaczona jest obroza, utrzymuje sie do 7
        miesiecy. Po tym czasie, a nawet wczesniej, nalezy psa zabezpieczyc ponownie.
        Obrozy nie nalezy w tym czasie zdejmowac.
        Jesli pies jest milosnikiem kapieli, zamiast obrozy, nalezy zastosowac krople
        naskorne, dzialajace ok 4 tygodni.
    • gagik.geworgian Re: obroża na kleszcze 05.05.06, 19:41
      Witam.
      Nie mogę polecać Ci żadnego konkretnego preparatu, ale jeden z moich
      przedmówców podał przykład obroży, która według mojego doświadczenia jest
      skuteczna , choć spotkałem sie także z opiniami odmiennymi.Należy jednak
      pamiętać, że obroża nie może zmoknąć, więc gdy pada ulewny deszc lub pies ma
      wchodzić do wody trzeba taką obrożże zdjąć i założyc pownownie, gdy nie grozi
      jej już zanurzenie.
      Warto jednak pomysleć nad innymi preparatami( np zakraplanymi na skórę karku),
      których sporo jest teraz na rynku i porozmawiać z lekarzem odnośnie ich
      skuteczności,trwałości i cen.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik
      • nnike Re: obroża na kleszcze 05.05.06, 22:49
        gagik.geworgian napisał:

> Witam.
        > Nie mogę polecać Ci żadnego konkretnego preparatu,

Gagik, nie mógłbyś polecać niczego, co byłoby wytworem Twojej firmy.
        A tak nie jest, więc nie tylko możesz, ale nawet powinieneś, jako fachowiec,
        polecać nam sprawdzone preparaty :)
        • gagik.geworgian Re: obroża na kleszcze 06.05.06, 16:19
          Witam :-)
          Gdy zaczynałem swoją bytność na forum, poinformowano mnie, że nie moge polecać
          konkretnych produktów, gdyż mogłoby to być uznane za kryptoreklamę, czyli
          moje dobre chęci mogłyby być źle zinterpretowane, a nie chciałbym tego.
          Pozdrawiam - Gagik
          • cat_s Re: obroża na kleszcze 06.05.06, 22:26
            Witam,
            Gagik, nie chcę Cię namawiać do złego ani sprawiać, żebyś miał jakiekolwiek kłopoty...
            Ale: "gdzie chęci są, tam i sposó się znajdzie" - jak mawiała kiedyś jedna moja znajoma ;-)

Nie możesz polecać 'konkretnych produktów'? OK.
            Ale możesz wszak wymienić różne dostępne możliwości, gdyż - jak mniemam - opis wielu dostępnych opcji nie jest równoznaczny z reklamą którejkolwiek z nich, nieprawdaż?
            Przeciwnie - ekspert jest wszak od tego, żeby takiemu, na przykład, niżej podpisanemu głąbowi uświadomić co jest dobre a co gorsze dla jego kota?

A to, że niektóre z opcji wymieniasz na początku a niektóre w dalszej kolejności - w moim mniemaniu nie kłóci się w żadnym razie z etyką, netykietą i regulaminem.
            Chyba, że by chodziło o Twoje osobiste usługi/produkty - ale przecież nie o takich sytuacjach mówimy.

Piszę to z pozycji osoby, która ma kota i która czasami pożąda konkretów w tym skomercjalizowanym świecie. Bez konkretów jesteśmy skazani na przypadek. A ja nie chciałbym, żeby mój kot był skazany na nieszczęśliwe przypadki wynikające z mojej niewiedzy i ograniczenia regulaminowe... ;-)

Pozdrawiam
            cat_s
            • nnike Cat_s 07.05.06, 00:00
              Nie mogłaś tego lepiej wyrazić. Dokładnie o to mi chodziło :)
              • cat_s Re: Cat_s 07.05.06, 01:30
                Ano, w ogóle jestem fajny i nieźle wyrażam różne rzeczy.
                I mam fajowego kota ;-)
                Ale najważniejsze - to Gagika przekonać, że uświadamianie możliwych wyborów nie jest równoznaczne z ich reklamowaniem...
                Gagiku, daj się przekonać! Nikt na tym nie straci, nawet Regulamin - a zwierzaki zyskają na pewno.
                W sumie to absurd, żebyś nie mógł jasno i prosto publicznie dopomóc w konkretnych kwestiach, które niekiedy dla zwierzaka w potrzebie mogą być decydujące.

Pozdrawiam :-)
                cat_s
                • cat_s Re: Cat_s 09.05.06, 01:33
                  cat_s kiedyś napisał:

> Gagik, nie chcę Cię namawiać do złego ani sprawiać, żebyś miał jakiekolwiek
                  > kłopoty... Ale możesz wszak wymienić różne dostępne możliwości, gdyż - jak
                  > mniemam - opis wielu dostępnych opcji nie jest równoznaczny z
                  > reklamą którejkolwiek z nich, nieprawdaż?

Rozumiem, że taka możliwość nie wchodzi w rachubę. Szkoda.
                  Ale pozdrawiam serdecznie.

Z szacunkiem
                  cat_s
                  • gagik.geworgian Re: Cat_s 09.05.06, 20:00
                    Witam.
                    Przepraszam, że nie odpisałem wcześnie, ale jakoś mi umknął ten wątek.
                    Czasem podczas pobytu na forum coś odróci moja uwagę no i czegoś nie dopatrzę ,
                    przepraszam :-)
                    Co do polecanai konkretnych produktów, to ja jako lekarz na forum nie mogę,ale
                    mozna po taka poaradę udać się do lekarza do lecznicy, który chętnie poleci
                    produkt, który jego zdaniem jest najlepszy w danym przypadku.
                    A wymieniać kilka możliwości chyba mógłbym , chociaż pytający zwykle oczekuje
                    konkretów ... No, ale zdaje się, że wspomniałem o preparatach spot on , a więc
                    zaproponowałem alternatywę, a ostateczną decyzję i tak podejmuje właściel
                    zwierzęcia, który ma swoje upodobania (niektórzy wolą po prostu obroże) oraz
                    możliwości finansowe (musi przeliczyć co mu się najlepiej opłaca, a i czasami
                    są promocje na jakis preparat)i dlatego też dobrze jest aby radził się w
                    miejscu zakupu danego preparatu.
                    Pozdrawiam - Gagik
                    • cat_s Re: Cat_s 09.05.06, 21:31
                      Witam,
                      Bardzo dziękuję Gagik, za odpowiedź. Przepraszać nie ma za co.

> mozna po taka poaradę udać się do lekarza do lecznicy, który chętnie poleci
                      > produkt, który jego zdaniem jest najlepszy w danym przypadku.

Ano, właśnie o to chodzi...
                      Zapewne jestem w mniejszości ale ja osobiście mieszkam w stosunkowo nienajwiększej miejscowości. Co konkretnie oznacza tyle, żem jest skazany na trzy (w porywach) zwierzowe lecznice.
                      A w konkretnej potrzebie lekarze każdej z nich potrafią zalecać inne środki i metody postępowania. I oczywiście na któryś / którąś z nich trzeba się zdecydować.
                      Gdyby to była kwestia wyboru dezodorantu albo kremu po goleniu - nie ma problemu, jestem w stanie zaryzykować własną wysypkę albo uczulenie. Ale jeśli chodzi o kota, czy psa - kompletnie nie mam ochoty zdawać się na przypadkowe, czy też względami 'biznesowymi' generowane opinie.

Stąd też moje poprzednie posty (wybacz upierdliwość) - bo jakoś mam wrażenie, że
                      ekspert piszący na forum ogólnokrajowym bardziej będzie być może obiektywny niźli ktoś, u kogo w poczekalni wisi 150 różnych reklam różnych zwierzowych produktów i usług.
                      Cóż, zapewne same się tam nie powiesiły...? ;-)

Kończąc: wątku ciągnąć nie już będę, bo mam wrażenie, wszystko zostało już powiedziane. Ale - jako koci user proszę Cię uprzejmie, abyś w miarę wolnego czasu i tych możliwości strukturalnych, jakie znajdziesz - sypał jak najgęściej konkretami. W 'opcjach' oczywiście... :-)

Pozdrawiam
                      cat_s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka