04.07.06, 22:02
Prosze o informacje:czy Zyrtec jest lekiem skutecznym w przypadku alergii u
zwierzat?Mam na mysli glownie ostra reakcje uczuleniowa spowodowana
sytuacyjnie jakims czynnikiem.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: Alergia 04.07.06, 23:30
      mania1119 napisała:

> Prosze o informacje:czy Zyrtec jest lekiem skutecznym w przypadku alergii u
      > zwierzat?Mam na mysli glownie ostra reakcje uczuleniowa spowodowana
      > sytuacyjnie jakims czynnikiem.Pozdrawiam.

O ile wiem, to Zyrtec nie jest lekiem, który się stosuje przy ostrej reakcji
      alergicznej, tylko lekiem, który się bierze stale w "niebezpiecznym" okresie,
      czyli np. w okresie pylenia. W ostrych przypadkach prędzej już chyba podaje się
      wapno i hydrokortyzon. Tak czy owak alergię zwierzęcą leczy się na pewno inymi
      lekami niż ludzką,więc lepiej nie robić tego na własną rękę.
    • anna.jozwik Re: Alergia 05.07.06, 15:41
      Rozumiem, że ta ostra reakcja uczuleniowa jest spowodowana użądleniem przez
      jakiegoś owada?
      Wymieniony lek rzadko bywa używany do leczenia alergii u zwierząt. Ponieważ
      typów alergii jest bardzo dużo, zazywczaj najpierw zaczyna się od
      wyeliminowania czynnika wywołujacego alergię, o ile to możliwe. Wymieniony lek
      stosuje sie zwykle przy alergicznym katarze siennym u ludzi - u zwierząt taki
      objaw praktycznie nie występuje, a alergia objawia sie inaczej, stąd i
      stosowane leki są zazwyczaj inne.
      Jeśłi mówimu o ostrej reakcji uczuleniowej spowodowanej użądleniem owada,
      trzeba opuchliznę obłożyc zimnym kompresem i podac wapno. Jełśi opuchlizna nie
      zmniejsza sie w przeciągu kilku godzin, trzeba udać się do lekarza wet. Jeśłi
      opuchlizna dotyczy okolicy gardła i jamy ustnej, trzeba jechać do lecznicy wet.
      natychmiast! taka sytuacja grozi uduszeniem się zwierzęcia.
      • mania1119 Re: Alergia 05.07.06, 20:49
        Tak,chodzilo o ewentualną reakcję uczuleniową na ukaszenia przez owada,a
        teoretyczna sugestia zyrtecu pochodzila od lekarza "ludzkiego",stąd było
        pytanie,czy byłby skuteczny rowniez u zwierzat.Dziekuje za odpowiedz i
        pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka