mania1119 04.07.06, 22:02 Prosze o informacje:czy Zyrtec jest lekiem skutecznym w przypadku alergii u zwierzat?Mam na mysli glownie ostra reakcje uczuleniowa spowodowana sytuacyjnie jakims czynnikiem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam1 Re: Alergia 04.07.06, 23:30 mania1119 napisała: > Prosze o informacje:czy Zyrtec jest lekiem skutecznym w przypadku alergii u > zwierzat?Mam na mysli glownie ostra reakcje uczuleniowa spowodowana > sytuacyjnie jakims czynnikiem.Pozdrawiam. O ile wiem, to Zyrtec nie jest lekiem, który się stosuje przy ostrej reakcji alergicznej, tylko lekiem, który się bierze stale w "niebezpiecznym" okresie, czyli np. w okresie pylenia. W ostrych przypadkach prędzej już chyba podaje się wapno i hydrokortyzon. Tak czy owak alergię zwierzęcą leczy się na pewno inymi lekami niż ludzką,więc lepiej nie robić tego na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Alergia 05.07.06, 15:41 Rozumiem, że ta ostra reakcja uczuleniowa jest spowodowana użądleniem przez jakiegoś owada? Wymieniony lek rzadko bywa używany do leczenia alergii u zwierząt. Ponieważ typów alergii jest bardzo dużo, zazywczaj najpierw zaczyna się od wyeliminowania czynnika wywołujacego alergię, o ile to możliwe. Wymieniony lek stosuje sie zwykle przy alergicznym katarze siennym u ludzi - u zwierząt taki objaw praktycznie nie występuje, a alergia objawia sie inaczej, stąd i stosowane leki są zazwyczaj inne. Jeśłi mówimu o ostrej reakcji uczuleniowej spowodowanej użądleniem owada, trzeba opuchliznę obłożyc zimnym kompresem i podac wapno. Jełśi opuchlizna nie zmniejsza sie w przeciągu kilku godzin, trzeba udać się do lekarza wet. Jeśłi opuchlizna dotyczy okolicy gardła i jamy ustnej, trzeba jechać do lecznicy wet. natychmiast! taka sytuacja grozi uduszeniem się zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mania1119 Re: Alergia 05.07.06, 20:49 Tak,chodzilo o ewentualną reakcję uczuleniową na ukaszenia przez owada,a teoretyczna sugestia zyrtecu pochodzila od lekarza "ludzkiego",stąd było pytanie,czy byłby skuteczny rowniez u zwierzat.Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś