08.04.05, 18:58
Za tygodnikiem Przekrój nr 15/3120 z dnia 7 kwietnia 2004 (błąd w
druku :DDDD) strona 39:

"JEDEN PIES NA MIESZKANIE W BLOKU, DWA - NA DOMEK JEDNORODZINNY, TO NOWA
WŁOCŁAWSKA NORMA

Włocławscy radni zdecydowali o reglamentacji psów w mieście, przepisy mają
wejść w życie na początku czerwca. Sześć tysięcy psów zarejestrowanych we
Włocławku to zaledwie część ich rzeczywistej populacji. -Właściciele nie
kontrolują rozrodczości swoich czworonogów, a mając ich zbyt dużo, porzucają
zwierzęta. Dodatkowo nie dbają o sprzątanie po własnych pupilach -
argumentują swą decyzję radni. Twierdzą, że nie mają zamiaru chodzić po
domach w poszukiwaniu czworonogów. Liczą na życzliwych mieszkańców, którzy
poinformują władzę o przekroczeniu limitu. Wówczas do mieszkań lub domów
trafi straż miejska. Nadliczbowe psy mają być odbierane i oddawane do
schronisk, a ich beztroscy właściciele dodatkowo zapłacą grzywnę." (SYLV)
Obserwuj wątek
    • narysuj.mi.baranka Re: PSI LIMIT 08.04.05, 19:05
      Bywa jednak, ze ktos ma dwa male pieski w bloku i kocha je ponad wszystko i dba
      o nie. Czy straz miejska okaze sie bezwzgledna wobec takiego czlowieka? Moj
      sasiad ma kilka pieskow, obstalowal lozko na miare, zeby spac z nimi, chodzi na
      spacerki. Tego przepsu nie wolno egzekwowac literalnie.
    • orvokki Re: PSI LIMIT 09.04.05, 07:47
      Ten przepis w ogóle jest tak absurdalny, że się w głowie nie mieści... Uważam,
      że miłośnicy zwierząt powinni zaprotestować! Jako środek na walkę z bezdomnością
      zwierząt - oddawanie tych nadliczbowych do schronisk!!! Przecież to potencjalne
      źródło ogromnych ludzkich i przede wszystkim zwierzęcych tragedii...
      :o(((
    • malwisienia Re: PSI LIMIT 09.04.05, 08:22
      oczywiście z prawnego punktu widzenia nie są w stanie takiego przepisu wcielić
      w życie, co świadczy tylko i wyłącznie o głupocie radnych;
      swego czasu w Szczecinie Jurczyk był jeszcze lepszy bo chciał wprowadzić
      przepis zabraniający posiadania psów w budynkach wielorodzinnych, ktoś mu
      jednak w porę przetłumaczył nielegalność jego posunięcia i skończyło się na tym
      że się tylko ośmieszył
      • pierozek_monika Re: PSI LIMIT 09.04.05, 10:26
        czyli nie ma sensu apelować do władz miasta?
        • malwisienia Re: PSI LIMIT 10.04.05, 08:45
          według mnie nie ma co sobie głowy zawracać, straż miejska może co najwyżej
          wlepiać mandaty, a zabrać komus psa to nie ma prawa bez nakazu prokuratorskiego
          nawet policja, to samo z wejściem do mieszkania
          radni uchwalili kojejny przepis pod publiczkę, bo nie moga się wykazać innymi
          osiągnięciami a za coś diety brać trzeba, tak więc siedzą i wymyślają głupoty
          nawet nie sprawdzając czy są one zgodne z prawem i konstytucją
    • orvokki Re: PSI LIMIT 09.04.05, 09:14
      Kochani, zróbmy coś. Ja wysłałam maile w tej sprawie do Prezydenta Miasta
      Włocławka Władysława Skrzypka wskrzypek@um.wlocl.pl, do Przewodniczącego Rady
      Miejskiej Stanisława Wawrzonkowskiego <swawrzonkoski@um.wlocl.pl> i do
      Ministerstwa Środowiska.
      Trzeba walczyć z głupimi przepisami, bo pewnego dnia i nas mogą one dotknąć!
      • pierozek_monika Re: PSI LIMIT 09.04.05, 10:25
        ja się zastanawiam co to za walka z nadpopulacją, która zrzuca obowiązek opieki
        z włascicieli na schronisko. Nie tędy droga. Jak już tak koniecznie miasto chce
        wydać na coś pieniądze, to lepiej byłoby wydać na propagowanie idei
        sterylizacji i kastracji zwierząt niehodowlanych - jakieś dofinansowania czy
        cóś...
        • comma Re: PSI LIMIT 09.04.05, 11:04
          Taki zakaz, to bardzo szkodliwy pomysł. Podobnie jak Monika uważam, że należy
          skoncentrować się na zapobieganiu nadmiernemu rozmnażaniu psów. Druga sprawa,
          to tępienie pseudohodowców, rozmnażających pokątnie kundle i handlujących nimi
          po giełdach i bazarach. Na moim osiedlu mieszka pan, posiadajacy trzy psy - dwa
          staruszki po 12 i 14 lat i jednego młodego 3-letniego. Zawsze starannie sprząta
          po tych psach, zwierzaki są bardzo zadbane i nie wyglądają na hałaśliwe.
          • venus22 Re: PSI LIMIT 11.04.05, 09:13
            Taki pomysl wydaje sie bardzo drastyczny ale jak sie zastanowic to moze wbrew
            pozorom nie taki zly.
            Na pewno ktos kto ma juz wiecej niz jednego psa bedzie go mogl nadal miec, bo
            to bylo "przed ustawa".
            Natomiast wielu by sie przydalo takie podejscie zwlaszcza roznym takim co to
            mysla ze jak beda szczeniaczki to sie rozda...

Venus
            • pierozek_monika Re: PSI LIMIT 11.04.05, 09:37
              wg mnie skuteczniej by propagować ograniczanie psiej rozrodczości poprzez ulgi
              dla sterylizowanych psów, np niższe podatki, czy tez dofinansowanie takich
              zabiegów...
              A gdyby miało dojść do wykonywania tego przepisu to widzę go tak. Pani ma 3
              pieski, opiekuje się nimi, ale pokłóciła się z sąsiadką. Ta donosi do straży -
              psy lądują w schronisku - a schronisko jak to schronisko ma problemy finansowe
              i co robi? Usypia je.
              Wierzę, że jakaby nie była ta opieka, to będzie lepsza niż w schronisku
              • jaszczuria Re: PSI LIMIT 11.04.05, 09:55
                ktoś chyba stracił resztki mózgu ( o ile go wczesniej posiadał).
                Przecież jak mam psa w domu, to go pilnuję i nie pozwalam na rozmnożenie. Jest
                kochany, zadbany.
                jak by go zabrali do schroniska - to bedzie cierpiał, nie maja środków na
                sterylizacje itd.
                Bzdura kompletna.
                ps. nie jestem taka pewna, że nie zabiora nadprogramowego psa, dlatego, że był
                wczesniej, przed powstaniem tego przepisu.
                Różne rzeczy się w tym smętnym kraju wyprawiało
                • pierozek_monika Re: PSI LIMIT 11.04.05, 10:01
                  Przecież jak mam psa w domu, to go pilnuję i nie pozwalam na rozmnożenie.

no.... z tym bywa różnie.
                  • wiesia.and.company Re: PSI LIMIT - chory pomysł 11.04.05, 10:26
                    Zdecydowanie chory pomysł. Ufać, że radni wiedzą lepiej od tego, który się na
                    zwierzęta decyduje, że powyżej dwóch psów to już nie wystarczy opiekunowi
                    serca?, pieniędzy?, uwagi? na właściwą opiekę? Czy tylko jeden pies gwarantuje,
                    że człowiek będzie go otaczał należną opieką?
                    A jakby tak odnieść to do ludzi? Powyżej dwójki dzieci to "nadwyżkę" do
                    sierocińca? To i tutaj radni też mogą wydać zakaz? To może tak jeszcze, tylko
                    dwa odbiorniki radiowe i telewizyjne, dwa telefony komórkowe na lokal? 150
                    litrów wody? Zakazowo i nakazowo.
                    Pozdr.Wiesia
    • orvokki Re: PSI LIMIT 11.04.05, 11:31
      Wiecie co, ja myślę, że nawet jeśli to ma być kolejny martwy przepis, to warto
      przeciwko niemu zaprotestować, bo to jest po prostu krok w złym kierunku. To w
      najlepszym razie rozwiązanie pozorne, w najgorszym - ktoś komuś podpadnie
      (sąsiadowi, panu ze straży miejskiej) i rzeczywiście ktoś to spróbuje zastosować.
    • izunia.m Re: PSI LIMIT 11.04.05, 14:19
      ja chętnie zaprotestuję. napiszcie dokładnie jak sformułować żeby nie wyszło że
      każdy jest przeciwko czemu innemu :)

pomijam wszelkie argumenty przeciw takim przepisom... gdyby to była Warszawa to
      już bym podpadła władzom - mieszkamy w mieszkaniu a bydlaki są dwa...
      • orvokki Re: PSI LIMIT 11.04.05, 15:22
        Wiesz, myślę, że liczy się sam fakt protestu. Ja napisałam, że sposobem na
        rozwiązanie problemów ze zwierzętami jest wyłącznie konsekwentnie i długofalowo
        prowadzona edukacja (propagowanie sprzątania po psach, sterylizacji,
        odpowiedzialnego właścicielstwa etc), a ta uchwała może jedynie przyczynić się
        do pogorszenia sytuacji (zwierzęta, które miały już domy, miałyby trafić do
        schronisk). Napisałam też, że ważne jest, ile kto poświęca czasu psu, czy pies
        jest szkolony etc a nie na jakim metrażu mieszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka