Dodaj do ulubionych

dysplazja stawów u psa

11.08.06, 21:11
w jakim wieku mogą sie pojawić pierwsze obajwy,jak wyglada leczenie,jak
odróżnic dysplazje od urazu kregosłupa........
Obserwuj wątek
    • wami41 Re: dysplazja stawów u psa 11.08.06, 21:34
      Odpowie ci lekarz wet. Wlasnie przechodze okres kiedy moj piesek (owczarek
      niemiecki)poddawany jest wszelkiego rodzaju testom z powodu podejrzenia o
      dysplazje.Piesek ma ok.1 roku i w wieku 7 miesiecy przeszedl pierwszy epizod z
      kulawienia. Chore psisko, nic nie jadlo kilka dni i kulalo strasznie na tylna
      lapke. Wet.(malutka kobietka) nie mogla sobie poradzic ze zrobieniem
      rtg.zdjecia wiec zostal bez tego. Drugi epizod kulawosci nastapil 2 miesiace
      pozniej i potem nastepny. Ale w tym wszystkim pocieszyl mnie inny lek.wet. ze
      to moze byc tylko "mlodziencze zapalenie kosci" ktore tak sie manifestuje i
      jest wedrujace tzn. moze cierpiec na kulawizne tylnej lapki albo przedniej.
      Piesek dostaje rozne srodki antyzapalne, przeciwbolowe i rozne odzywki,
      specjalna karme i mam nadzieje ze wyjdzie z tego.
      • blue.berry Re: dysplazja stawów u psa 11.08.06, 21:51
        wami - proponuje poszukac dobrego weterynarza ortopede ktory zdiagnozuje
        poprawnie twojego psa. MZK leczy sie srodkami przeciwzapalnymi i przecibolowymi
        ale kiedy trwa tak dlugo - na przelomie paru miesiecy, nalezalo by sprawdzic
        czy jednak nie jest to wlasnie dysplazja . z tym ze wtedy zdjecie rtg jest
        konieczne. poprawnie zrobione zdjecie przez weterynarza ktory potrafi
        prawidlowo ulozyc psa. pozdrawiam
        • wami41 Re: dysplazja stawów u psa 14.08.06, 21:20
          Czlowieku mieszkam blisko 150tys.miasta.Kiedy pies nosil lapke w powietrzu
          przez kilka i nic nie jadl dni wzielam go do wet. Lekarz(drobna kobieta)nie
          potrafila sobie poradzic z uspieniem psa i zrobieniem rtg. Dala za mala dawke
          srodka usypiajacego, pies duzy i ciezki nie mial kto polozyc na stole do
          zdjecia rtg. Wscieklam sie. Fachowosc zerowa.Dala w koncu antybiotyk i wyslala
          do domu mowiac,ze podejrzewa dysplazje. 2 miesiace pozniej pies znow nosil lape
          w powietrzu tyle ze przednia a nie tylna i inny lekarz stwierdzil, ze wskazuje
          to "na zapalenie kosci" wlasnie to mlodziencze gdyz piesek ma ok roku albo moze
          miec jedno i drugie. Wiec podaje lekarstwa i czekam co bedzie dalej.
          • blue.berry Re: dysplazja stawów u psa 15.08.06, 19:52
            no i?
            wiesz widzialam ludzi ktorzy jezdzili z jednego konca polski na drugi w celu
            leczenia psa. ale oczywiscie twoj pies twoj wybor. choc ja na przyklad
            wolalabym wiedziec co jest mojemu psu niz czekac co bedzie dalej.
            jesli to zapalenie kosci - minie (pytanie na ile srodki
            przeciwbolowe "zmasakruja" watrobe, mam nadzieje ze sa podawane w zastrzykach a
            nie tabletkach?). jesli dysplazja lub cos innego - zasada jest prosta im pies
            starszy tym cieżej go leczyc.
            • wami41 Re: dysplazja stawów u psa 16.08.06, 09:01
              Bardzo lubimy naszego pieska i dbamy o niego. Jednak sa granice do ktorych
              mozna sie posuwac w leczeniu zwierzat.Sa ludzie ktorych stac na podroze i
              leczenie czworonogow nawet w Paryzu. Ja ide do lekarza wet i oczekuje pomocy
              dla mojego czworonoga placac za ta pomoc. Sa tez schorzenia ktorych nie da sie
              wyleczyc i wszelkie wysilki traca sens.
    • blue.berry Re: dysplazja stawów u psa 11.08.06, 21:40
      dysplazja to temat rzeka
      na poczatku proponuje zajrzec tutaj
      www.vetserwis.pl/dysplazja.html
      tam sa wszystkie podstawowe informacje na temat dysplazji - objawy, przyczyny,
      leczenie.

co do wieku - doswiadczony ortopeda jest w stanie zdiagnozowac psa w kazdym
      wieku. nawet 10 tygodni.

co do odroznania dysplazji od urazu kregoslupa - ortopeda odrozni to bez
      problemu. laik - nie wiem, to zalezy jaka ma wiedze i jakie sa objawy. jakie by
      nie byly i tak trzeba pokazac psa weterynarzowi.dobremu. najlepiej ortopedzie.
      bo dysplazja to trudny temat, bardzo czesto zle diagnozowany i zle leczony.

tutaj tez mozna poczytac
      www.molosy.pl/klubmolosa/modules.php?name=News&file=article&sid=97
      www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=2720&highlight=dysplazja

jutro podrzuce inne linki
      a tutaj jest forum o dysplazji z mozliwoscia zadawania pytan swietnemu
      ortopedzie i chirurgowi dr Janickiemu
      www.dysplazja.fora.pl/
      z tym ze ma chwilowa przerwe -od jutra bedzie dzialac pod adresem
      www.dysplazja.com

pozdrawiam
    • gagik.geworgian Re: dysplazja stawów u psa 12.08.06, 15:11
      Witam.
      Doświadczony ortopeda może podejrzewać dysplację badając klinicznie psa już w
      wieku 8 tygodni.Jeśli wówczas otropeda stwierdzi luźność torebki stawu bpozwala
      na wprowadzenie odpowiedniego zywienia oraz trybu zycia, co ograniczy znacznie
      rozwój zmian. Dlatego warto już u kilkutygodniowego szczenięcia przeprowadzać
      badanie w kierunku dysplazji. Nalezy powtórzyc badanie w tym kierunku w wieku
      6 miesięcy, gdyż w tym czasie kończy się proces formowania stawów u ras duzych
      i wielkich i powstałe do tego czasu deformacje juz nie zostana skorygowane. W
      tym czasie ortopeda powinien wyonać badanie kończyn miejdnicznych bez
      znieczulenia ogólnego (ocena postawy stojącej, ocena kształtu miednicy, ocena
      reakcji na ucisk obustronny ud w okolicy krętarzy, ocena ruchu prostowania i
      zginania oraz przywodzenia o odwodzenia kończyn miednicznych ) oraz w takim
      znieczuleniu ogólnym (odpowiednie próby mające na celu ustalenie
      przemieszczenia krętarza) a dodatkowo mozna wykonać zdjęcie RTG stawów
      biodrowych, w ktorym bardzo ważne jest ułożenie ścisle równoległe kończyn w
      stosunku do kasety oraz równoległe wzajnemne ulożenie kości udowych.
      Zdjęcie RTG musi uwidaczaniac cała miednicę oraz kości udowe i stawy kolanowe.
      Na podstawie stwierdzonych zmian i nasilenia objawów choroby ortopeda zaleca
      odpowiednie postepowanie w danym przypadku.Tak więc konieczna jest wizyta u
      doświadczonego ortopedy, aby zdiagnozować dysplazję o zróżnicować ją z innymi
      chorobami układu ruchu i wprowadzić odpowiednie leczenie.
      Aby poczytac więcej warto zajrzeć na ta stronę:
      www.vetserwis.pl/dysplazja.html
      Pozdrawiam - Gagik
    • tigra.14 Re: dysplazja stawów u psa 13.08.06, 13:43
      Pan doktor ma racje. Ja o tym wszystkim dowiedzialam sie późno, ale na
      szczęście nie było za póżno. Jak cavalier miał cztery roku zaczęły się problemy
      z chodzeniem(kulawizna). Weterynarz nie zalecił żadnych zdjęć itp. Po długich
      poszukiwaniach znaleźliśmy dwóch świetnych ortopedów (znanych nie tylko w
      Polsce). Piesek miał odnerwiony staw i pectinectomie. Oczywiście nikt na dawał
      gwarancji na całe życie...ale warto było spróbować.

Po roku piesek chodzi normalnie, jest szczęśliwy. Na kontroli Pan dr
      powiedział, że jeszcze czegoś takiego nie widział. Stan chorego stawu poprawił
      się, tzn. wygląda lepiej niż rok temu. I to na zdjęciu nawet ja widzę, a nie
      mam nic wspólnego z weterynarią.

Warto walczyć o życie naszego czworonoga...

pozdrawiam wraz z cavalierkiem
      • goran1 Re: dysplazja stawów u psa 16.09.21, 19:53
        Czy mogę zapytać jak Pani pomogła pieskowi?
        zanet.dacyk@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka