adam.pietron Re: chlamedioza 02.03.03, 21:28 Chodzi o dane na temat chlamydiozy? Wszystko po kolei czy interesują cię jakieś wybrane zagadnienia – uściślij. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
komandor0 Re: chlamedioza 06.03.03, 14:47 Najmocniej przepraszam, nie wiem jak to się stało, że gdzieś zginęła treść mojego listu. Już wyjaśniam o co mi chodziło. Otóż chlamediozę zdiagnozował lekarz u mojej kotki, a potwierdziły to wyniki badań. Przepisał maść - Oxycort A i jakieś tabletki i już po kilku dniach kot przejrzał na oczy. Nie wyjasnił mi jednak dokładnie czy ta choroba może nawracać u kotki i jak bardzo prawdopodobne jest, że inne koty się zarażą? Zastanawiam się też czy człowiek może załapać te bakterie od kota a jeśli tak to jakie są tego objawy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: chlamedioza 09.03.03, 11:54 Chlamydioza jest bakteryjną infekcją kotów ( choć nie tylko) objawiająca się przewlekłymi nawracającymi zapaleniami spojówek , choć chlamydie lubią długotrwale lokować się w przewodzie pokarmowym i układzie rodnym. Oprócz do spojówkowego podawania tetracyklin ( wspomniany oxycort) w leczeniu warto zastosować także tetracykliny doustne nawet do 4 tygodni podawania ( w związku ze wspomnianą wcześniej lokalizacją bakterii). Zakażenie następuje zazwyczaj po kontakcie z wydzielina worka spojówkowego ale chlamydie mogą być także wydalane z kałem i wydzielina dróg rodnych. W zamkniętych hodowlach chlamydioza może trwać miesiącami , dlatego tak ważne jest stosowanie szczepień ochronnych przeciwko temu patogenowi. Pamiętać także należy że chlamydioza jest zoonozą – czyli jest potencjalnie grozna dla ludzi – w trakcie leczenia należy więc przestrzegać podstawowych zasad higieny czyli myć ręce po kontaktach ze zwierzęciem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś