kasia9974 22.08.05, 18:41 Mam yorka 1,5 roku. Jest śliczny, poukładany i same naj...,szukam dla niego panienki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_na Re: york 23.08.05, 09:45 kasia9974 napisała: > Mam yorka 1,5 roku. Jest śliczny, poukładany i same naj...,szukam dla niego panienki Rozumiem,ze ma uprawnienia hodowlane. Bo chyba nie zamierzasz przyczyniać sie do produkcji yorkopodobnych kundelków... Odpowiedz Link
tamilan Re: york 25.08.05, 10:52 a_na napisała: > kasia9974 napisała: > > Mam yorka 1,5 roku. Jest śliczny, poukładany i same naj...,szukam dla nie > go panienki > > Rozumiem,ze ma uprawnienia hodowlane. > Bo chyba nie zamierzasz przyczyniać sie do produkcji yorkopodobnych kundelków.. > . Nie każdego jest stać na zakup szczenięcia po rodowodowych rodzicach. Tak, jak nie każdy mieszka w willi z ogrodem, a jednak mieszka. i nie każdego stać na brylanty, a jednak nosi "biżuterię" Takie pieski też chętnie są kupowane, a darzone taką samą miłością, jak te bez odpowiednich dokumentów. Jedyny mankament to ten, że tak naprawdę, to nie wiemy, co z tej mieszanki wyrośnie - i zamiast oczekiwanego maleńkiego pieska wyrośnie dziwny jamnikopudelek lub coś w tym stylu. Chyba, że jest dość krótka linia genetyczna - np - zdarzył się jakiś niepożądany miocik i z tego miociku suczka ma znów z yorczkiem dzidziusia - cechy yorczka nie zostaną jeszcze wtedy zupełnie zdegenerowane . Odpowiedz Link
a_na Re: york 25.08.05, 10:59 tamilan napisała: > Nie każdego jest stać na zakup szczenięcia po rodowodowych rodzicach. Tak, jak > nie każdy mieszka w willi z ogrodem, a jednak mieszka. i nie każdego stać na > brylanty, a jednak nosi "biżuterię" Jesli mnie nie stac ,to biorę szczeniaka ze schroniska. > Takie pieski też chętnie są kupowane, Taaa....szczegolnie jesli handlarz ma dar przekonywania.... a darzone taką samą miłością, jak te bez > odpowiednich dokumentów. Jedyny mankament to ten, że tak naprawdę, to nie > wiemy, co z tej mieszanki wyrośnie - i zamiast oczekiwanego maleńkiego pieska > wyrośnie dziwny jamnikopudelek lub coś w tym stylu. A tak jest bardzo często - i potem taki pies w najlepszym przypadku ląduje w schronisku! >Chyba, że jest dość krótka linia genetyczna - np - zdarzył się jakiś niepożądany miocik i z tego miociku > suczka ma znów z yorczkiem dzidziusia - cechy yorczka nie zostaną jeszcze wtedy > zupełnie zdegenerowane . I w ten sposób własnie przybywa yorczkopodonych kundelkow ...jakie mozna znalezc w schroniskach... Odpowiedz Link
default Re: york 25.08.05, 11:23 a_na napisała: >> > Rozumiem,ze ma uprawnienia hodowlane. :))))) Tia,zwłaszcza że 1,5 roku to dolna granica wieku dla reproduktora, a do tego musiałby mieć już trzy oceny doskonałe w klasie otwartej - no, teoretycznie niby możliwe ;-) Speedy Gonzales.... Odpowiedz Link
tamilan Re: york 25.08.05, 11:37 default napisała: > a_na napisała: > >> > > Rozumiem,ze ma uprawnienia hodowlane. > > :))))) Tia,zwłaszcza że 1,5 roku to dolna granica wieku dla reproduktora, a do > > tego musiałby mieć już trzy oceny doskonałe w klasie otwartej - no, > teoretycznie niby możliwe ;-) Speedy Gonzales.... Ale jesteście złośliwi! ... Czy to forum to jakiś zamknięty, elitarny klub hodowców psów rasowych wyłącznie z najwyższej półki? Odpowiedz Link
a_na Re: york 25.08.05, 13:54 tamilan napisała: > Ale jesteście złośliwi! ... Czy to forum to jakiś zamknięty, elitarny klub > hodowców psów rasowych wyłącznie z najwyższej półki? Po prostu NIE popieramy zwykłych rozmnażaczy i producentów pseudorasowych psów! Odpowiedz Link
joannam10 Re: york 07.10.05, 15:57 Czy jest ktoś kto ma małą suczkę YORKA, która chce mieć potomstwo Mam pieska i bardzo chcę żeby został tatusiem Jeżeli jest ktoś zainteresowany prosze o więcej pytań Odpowiedz Link
vip_wielka8 Re: york 25.08.05, 12:55 default napisała: > a_na napisała: > tego musiałby mieć już trzy oceny doskonałe w klasie otwartej - no, > teoretycznie niby możliwe ;-) Speedy Gonzales.... Gwoli ściślenia: "Do kryć dopuszcza się psa, który spełnia poniższe ... wymogi ...: a) jest zarejestrowany w Związku oraz wpisany do Polskiej Księgi Rodowodowej (PKR) lub Księgi Wstępnej (KW), b) ukończył 18 miesięcy, c) uzyskał, po ukończeniu 15 miesięcy, w dowolnej klasie, od co najmniej dwóch sędziów, trzy oceny doskonałe, w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej, ..." Odpowiedz Link
wuefka Re: york 29.08.05, 14:55 A masz rodowód? Jak masz, to pytaj spokojnie ;) Jak nie, to raczej odradzam ;) Odpowiedz Link
g35 Re: york 29.08.05, 23:47 To troszke z innej beczki :) Moja corka za tydzien ma osiemnascie lat i chce razem z mezem kupic jej yorczke .Prosze powiedzcie na co musze zwrocic uwage?NIE JESTEM CALKIEM ZIELONA ALE WOLE POSLUCHAC WASZYCH RAD.Mialam przesliczna yorczke kupilam ja ze strasznej hodowli z bielawy i jak dorosla okazalo sie ze ma bardzo duzo wad wrodzonych (ciemiazko ,bardzo krzywe zabki itp)ale i tak byla naj ukochansza ,dlatego teraz chce was prosic jak mam ustrzec sie kupna takiego szczeniaka ,na co musze zwrocic uwage ? Pozdrawiam...aha pani z hodowli twierdzi ze to sa najlepsze szczeniaki w irlandii,ale kazy hodowca tak mowi Odpowiedz Link
g35 Re: york 29.08.05, 23:49 Przepraszam zapomnialam dodac oczywiscie szczeniaczek bedzie z PAPIERAMI :) Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: york 30.08.05, 10:32 ja myślę, że tak jak już ktoś radził: pooglądaj szczenięta z innych miotów z tej hodowli - czy mają jakieś tytuły, itd. Wielu hodowców ma swoje strony www i na nich chwalą się takimi informacjami. Może mają też inne dokumenty, nie w postaci elektronicznej, ale np zdjęcia potomstwa, jakieś słowa pochwały od opiekunów Odpowiedz Link
lisiaczek Re: york 30.08.05, 11:51 Ja mam pięknego rasowego yorczka i każdemu tego życzę:) Odpowiedz Link
tamilan Re: Ja też szukam yorczki 30.08.05, 10:15 Bardzo proszę - udzielcie mi także fachowej porady - na co zwrócić uwagę przy kupnie szczeniaczka. Po reozważeniu wszystkich argumentów chciałabym wybrać taką piesiunię, która nie będzie potem jedną kupką nieszczęścia. To prawda - kocha się ją i tak, ale po doświadczeniach znajomej - jej yorczek został kupiony z tyloma chorobami, w efekcie został uśpiony (dotknęła go nawet w wyniku nosówki chyba - ślepota) - nie przeżyłabym tego po raz trzeci - moją bokserkę też trzeba było uśpić, a kota - pięknego rasowego rudzielca - przejechał samochód! Odpowiedz Link
anulcik dobre hodowle 15.09.05, 19:14 gdzie na śląsku jest prawdziwa hodowla? chcę kupić yorka rasowego:) albo wogole gdzie sa fajne hodowle? Odpowiedz Link
titu_titu Re: dobre hodowle 16.09.05, 08:40 Możesz poszukać tak: wejdź na stronę www.zkwp.pl/index_pl.htm i wybierz zakładkę "oddziały, kluby" a potem "oddziały ZKwP". Znajdź nejbliższy swojemu miejscu zamieszkania oddział, zadzwoń i zapytaj o zarejestrowane tam hodowle yorków. A potem dzwoń do wskazanych hodowli lub szukaj ich już w necie, najczęściej mają swoje strony. Odpowiedz Link
nessie3 Re: york 24.09.05, 23:57 Chcę kupic mojej samotnej mamie Yorka-dziewczynkę. Mama się waha, choc wiem,że bedzie kochać. Główny problem, czy da sie nauczyć Yorka korzystać z kuwety? Oczywiście bedzie wyprowadzana, ale po ciemku mama boi się wychodzic z domu i w krytycznej sytuacji przydałaby sie umiejętność sikania w kuwetę. Ktos z was ma doświadczenia? proszę o radę, bo inaczej nici z Yorka. Pozdr. Nessie Odpowiedz Link
razdwaityle Re: york 25.09.05, 08:38 Mama sie waha, a ty chcesz ja uszczęśliwić na siłę. W zimie już wychodzenia o 15.00 jest "po ciemku". Czy mama ma ochotę na przymusowe spacery choc raz dziennie ? Jeśli chce mieć zwierzątko, to może lepszy bylby kot ? Na pewno nie trzeba go będzie wyprowadzać po ciemku. Odpowiedz Link
ela.kowalik Re: york - nessi zastanów się 25.09.05, 09:07 York to terrier. Wymaga wybiegania i dużo ruchu. Suczka mojego znajomego to prawdziwe żywe sreberko, choć jest maleństwem, mniejszym od kota. Szczeka ostrym głosikiem, którego dźwięk nie jest zbyt przyjemny. Na spacerach niezmordowanie biega i bryka, trudno za nią nadążyć. Mój znajomy jest dużym facetem, ma donośny głos i jak ryknie: LUŚKAAAAAAAA!!!!!!!!!! to liście z drzew spadają, a Luśka zawraca z piskiem pazurów i pędzi do niego :-) Nie wyobrażam sobie takiego pieska ze stateczną panią w średnim wieku. Tym bardziej, że Luśka daje też czadu w dom i trzeba się z nią bawić, bo inaczej stałaby się osowiała, złośliwa i agresywna. Aha - ona ma 6 lat i zapewne do późnej starości będzie odznaczała się takim temperamentem. A jest 2,5 kilogramowym bączkiem z kokardką na łebku. Nie wspomnę o tym, że York wymaga kosztownej i czasochłonnej pielęgnacji (no chyba, że go się ostrzyże) inaczej będzie wyglądał smętnie i żałośnie. Odpowiedz Link
chulanna Re: york - nessi zastanów się 11.10.05, 15:38 Potwierdzam...Mam 13letniego Yorka i wciąż zachowuje się jak szczeniak.Potrzebuje wiecznego latania za piłeczką i zainteresowania ze strony publiki... Są to psy, które zdecydowanie potrzebują włascicieli przynajmniej tak zaangażowanych w ich zabawę jak one same. York bez ruchu i dostatecznego zaiteresowania ze strony pańci/pana [a wiekszość z nich to wybitni egocentrycy!] faktycznie robi się takim małym zgorzkniałym zwierzakiem ... Jeśli ktoś szuka małego pieska do dekoracji kanapy, to z pewnościa nie może to być York. Odpowiedz Link
maranka Re: york - nessi zastanów się 11.10.05, 23:09 tak jest - mój york po przeprowadzce do domu z ogrodem jest najgłośniejszym psem "stróżującym " w okolicy - wydeptał już ścieżkę wzdluż ogrodzenia- jest zakurzony ale jaki szczęśliwy !!! Odpowiedz Link
molly101 Re: york 20.10.05, 11:45 Zgadzam się, że yorka nie da się posadzić na kanapie i zachwycać nim. Bo on by z niej już dawno zwiał, przebiegł ze 3 razy mieszkanie, w locie napił się wody i zanim byśmy się spostrzegli on siedziałby z piłką w ząbkach u naszych stóp i czekał na zabawę. Codzienny długi spacer to konieczność, żeby mieć w domu choć chwilkę spokoju i zdrowego czworonoga. A kuweta to dobry pomysł. Mój york się przyzwyczaił. Odpadają przymusowe spacery nocą, na mrozie i deszczu, których nawet najżywszy york nie znosi. Mój piesek jak pada, siada tylko na progu i nie ma siły która zmusi go do wyjścia. Dobrze, że waży 1.7 kg to go pod pachę mogę wziąść i spowrotem do mieszkania. Bo gdyby to był np jakiś owczarek to ciężko by było.;-) Odpowiedz Link