Dodaj do ulubionych

alergia na zwierzę

21.12.06, 11:40
mam pytanie - moje dziecko przez pierwsze 2 lata chowało się z psem - nie
miało żadnych ojawów alergii.
Czy jeśli będę miała nowego psa to na innego psa może być uczulone.
Czy alergen zależy od psa jako gatunku czy psa jako osobnika?
Obserwuj wątek
    • alaniska Re: alergia na zwierzę 21.12.06, 21:59
      od psa jako osobnika.
      nigdy nie wiadomo jak organizm dziecka zareaguje na sierść danej rasy psa.
      jeżeli obawiasz się alergii zasięgnij porady weta i alergologa.
      są rasy uczulające częściej od innych,
      podobno pudle nie wywołują alergii, yorki mają włos nie sierść.
      popytaj się tu itam że by nie wyrządzić krzywdy dziecku i psu...
      • malzenka Re: alergia na zwierzę 22.12.06, 15:05
        Na pewno york bedzie bezpieczna rasa, bo chyba jako jedyna nie ma siersci, lecz wlosy, ktore nie uczulaja. Natomiast wszystkie inne rasy chyba moga uczulac. Mnie alergolog powiedzial, ze psy, ktore maja krociotka siersc co malo wypada (a ta siersc nie "szwenda" sie po calym domu), uczulaja malo.
        • makbyt Re: alergia na zwierzę 22.12.06, 19:11
          mialam psa z wlosami :szwendającymi się " po calym domu , urodzilam dziecko i
          uczulenia nie mialo. Teraz będę miala nowego i w sumie zaczelam się obawiać.
          Bo nawet nie wiedzialam że alergia zależy od osobnika. A jak mam się wcześniej
          dowiedzieć? Nie dam rady chyba.
          Pies w wlosem dluższym
    • ontarian Re: alergia na zwierzę 22.12.06, 15:36
      kup dzdzownice
      ona nie ma siersci, wiec nie uczula
    • dynamika Re: alergia na zwierzę 23.12.06, 11:42
      to zalezy od rasy psa oraz od siersci - szorstkowlose o wiele czesciej uczulaja niz te z dluzszymi klakami
      ja ise zastanawiam nad czym innym - czy jesli ktos ma alergie na szorstkowlose to czy tez sa uczulone na siersc innych zwierzat tj. fretki?
      • mamonka01 Re: alergia na zwierzę 24.12.06, 16:30
        U mnie najpierw pojawiło się uczulenie na pierze, potem na wełnę,a ostatnio na
        sierść psa. U alergików,alergia często się rozszerza, zwłaszcza jeśli ma się
        stały kontakt z potencjalnym alergenem z " grupy pokrewnej".Spodziewaj się, że
        uczulenie na sierść innych domowych zwierząt może się po jakimś czasie pojawić :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka