paulapresa 11.01.07, 17:14 Chciałabym się zapytać jak zapobiegać tego typu odciskom ?? I jeżeli już takie coś się u psa pojawi jak to leczyć ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: Modzele u psa ?? 11.01.07, 19:23 Modzelom raczej trudno zapobiec. Tworza sie samoistnie na skutek codziennego, czestego i regularnego ocierania tej powierzchni skory o twarde powierzchnie. Zazwyczaj ta wada urody dotyczy duzych i ciezkich psow. Mozesz sprobowac zapobiegac modzelom np. odzwyczajajac psa od kladzenia sie na twardych powierzchniach i wyscielic mu legowisko czyms miekkim, wygodnym. Modzeli sie nie leczy, ale mozesz je troche zmiekczac zapobiegajac w ten sposob ich peknieciom. Mozesz je smarowac np. wazelina, lanolina albo gestym tlustym kremem np. nivea. Odpowiedz Link Zgłoś
paulapresa Re: Modzele u psa ?? 11.01.07, 23:10 Dziekuje za odpowiedz. Jezli modzel jest duzy mozna go usunac chirurgicznie ?? Jednak jest to szczpecace dla psa i czesto bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
malamutt Re: Modzele u psa ?? 12.01.07, 21:40 hej:) ja mojej malamutce smaruje łkcie zwykłą parafiną kupioną w aptece-działa rewelacynie....polecam....dodam tylko ,że moja suka uwielbia kafle i inne takie twarde cuda Odpowiedz Link Zgłoś