19.01.07, 20:11
Witam!
Ja mam kilka pytań i żeby nie zaśmiecać zadam je w jednym wątku ;)
Po pierwsze niepokoi mnie łapczywe jedzenie mojej 15-sto miesięcznej suni
rasy york, zamiast gryźć ona wszystko wsysa :/ Czy nie jest to groźne, niby
nie wymiotuje, ale nieraz aż się ksztusi...
Po drugie została jej kulka na szyjce od szczepienia, a, że szczepienie było
rok temu i nie zeszła to pewnie już tak zostanie. Czy to także niczym nie
grozi w przyszłości?
Po trzecie ma jaśniejszy czubek noska i tak już miała od szczeniaka -
podejżewam, że to niewybarwienie... Oczywiście mi to nie przeszkadza, ale
chciałabym jednak wiedzieć napewno czy nie da się z tym już nic zrobić?
I po czwarte mała ma tak jak już wspomniałam rok i 3 miesiące i nie wiem czy
miała cieczkę...
Wydaje mi się, że obserwowałam ją, jednakże symptonów jej wystąpienia nie
zaobserwowałam. Yorki to czyste pieski, ale żeby tak całkiem obeszło się bez
zauważenia - to chyba niemożliwe(?). Jaka jest górna granica pojawienia się
pierwszej cieczki? Bo chyba takowa musi się przecież pojawić...
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Porady... 19.01.07, 20:30
      Łapczywe i szybkie jedzenie może powodować wymioty. Może więc lepiej byłoby
      podawać suczce porcje mniejsze o połowę, ale za to częściej, i może bardziej
      papkowate, wodniste, tak by nie mogła ich zbyt szybko pochłaniać.
      W miesjcu szczepienia zapewne pozostał drobny włókniak spowodowany
      nagromadzeniem się tam włóknistej tkanki łącznej - pozostałość po lokalnym
      stanie zapalnym. Nie, nie sądzę, aby to czymkolwiek jej groziło w przyszłości.
      Jaśniejszy czubek nosa zapewne spowodowany jest brakiem lub niedoborem melaniny
      w tym miejscu. Teraz nic się nie da z tym zrobić, ale jest szansa, że gdy
      nadejdzie lato i promieniowane słoneczne będzie bardziej intensywne, ta plamka
      pokryje się barwnikiem.
      Jeśli chodzi o cieczkę, to zwykle suczki mają cieczkę wczesną wiosną lub na
      przedwiosniu, albo też jesienią. U Twojej suczki prawdopodobnie cieczka pojawi
      się na przełomie lutego i marca lub w marcu.
      • jussi.jaro Re: Porady... 19.01.07, 20:56
        Dziękuje bardzo za odpowiedz!
        Te łapczywe jedzenie to chyba sama sobie zgotowałam, ponieważ do tej pory mała
        jadła suchą, ale chciałam dobrze i zmieniłam jej tymczasowo menu na gotowane.
        Jednak długo to nie trwało - sunia miała problemy z kupką, od czasu do czasu
        wymiotowała i wróciłyśmy z powrotem do karmy. Problem w tym, że przez ten czas
        odzwyczaiła się od gryzienia/dodam, że wcześniej wszystko gryzła. Właśnie też
        pomyślałam o namaczaniu, ale obawiam się, że ona tym bardziej nie będzie
        tego "mieliła"...
    • jussi.jaro Re: Porady... 22.01.07, 12:59
      Nie to żebym wymyślała choroby dla mojej sucz, bo chciałabym jeszcze w jednej
      sprawie się poradzić - ja po prostu bardzo się o nią martwie i wole dmuchać na
      zimne.
      Otóż chodzi mi o nerki... Naczytałam się o psinkach chorujących na nie i jestem
      przerażona, tym bardziej, ze mała ma podobne objawy, tj. częste siusianie,
      czasem wymioty, biegunka. Za tydzień mamy termin szczepień i powiedziałam sobie
      stanowczo, że robimy badania! Denerwuje mnie to, że jak o cokolwiek spytam veta
      on wszystko bagatelizuje i te jego powiedzenie "radze się wstrzymać" i tak ze
      wszystkim. Słyszałam, że jak na nabytą chorobe nerek jest za młoda/prawie 15
      miesięcy, ale mogła to odziedziczyć w genach...
      Prosze mi powiedzieć jak to jest? Czy moje obawy są słuszne?
      • anna.jozwik Re: Porady... 22.01.07, 20:13
        Szczerze mówiąc, uwazam, że te obawy są całkowicie nieuzasadnione, jeśłi masz
        na myśli przewlekłą niewydolność nerek. Na tę chorobę chorują pieski od 7 roku
        życia wzwyż.
        Ale oczywiscie badania możesz zrobić, zawsze lepiej wiedzieć więcej o swoim
        psie niż mniej.
        • jussi.jaro Re: Porady... 30.01.07, 18:05
          Witam raz jeszcze!
          Zrobiłam badania krwi i moczu - wynika z nich, że wszystko jest ok, ufff!
          Ale ciągle martwi mnie jej częste siusianie, moja suczka przypomne ma 15
          miesięcy, a musze wychodzić z nią 4-5 razy dziennie! Najgorsze w tym wszystkim
          jest to, że potrafi zlać się w domu patrząc mi w oczy!
          Doskonale wie, że źle robi, bo od razu ucieka do siebie. Czasem mi się wydaje,
          że ma problem z trzymaniem, nieraz już mamy wychodzić, ona skamle i nagle jest
          już po wszys5tkim! Dodam, że w nocy nie ma z tym problemu...
          Co robić? Co może być przyczyną? I czy tyle razy jak na yorka to nie za często?
          • anna.jozwik Re: Porady... 30.01.07, 18:44
            Nie sądzę, aby oddawanie moczu 4-5 razy dziennie to było za często. Przecież z
            taką częstotliwoscią mocz oddaje dorosły człowiek, a proszę porównać wielkosc
            pęcherza moczowego dorosłego człowieka i malutkiego yorka. Moim zdaniem suczka
            mogłaby równie dobrze oddawać mocz 6-7 razy dziennie i też jeszcze nie byłoby
            to za często.
            Skoro wyniki badania krwi i badania moczu nie odbiegają od normy, to tym
            bardziej nie ma się czym martwić.
            • jussi.jaro Re: Porady... 07.02.07, 10:48
              Witam!
              Mam takie pytanie i jednocześnie prośbę...
              Czy mogłabym prosić o analize krwi i moczu?

Oto wyniki:
              KREW
              Erytrocytów 6,52 mln/mm3
              Hemoglobina 14,8 g/dl
              Hematokryt 45,2%
              MCV 69 fl
              MCH 22,7 pg
              MCHC 32,7 g/dl

Leukocytów 10,2 tys/mm3
              Linfocyty 27%
              Monocyty 7%
              Kwasochłonne 0%
              Pałeczki 7%
              Segmenty 59%
              OB po 1 godz. 1 mm
              Płytki krwi 329 tys/mm3

ALAT 41 U/L
              AspAT 29 U/L
              AP 52 U/L
              Glukoza 99 mg/dl
              Kreatynina 0,9 mg/dl
              Mocznik 34,8 mg/dl

Albuminy 32 g/l
              Białko całk. 6,4 g/dl
              Bilirubina 0,3 mg/dl
              GGTP 9 U/L

MOCZ
              Barwa żółta
              Przejrzystość dobra
              Osad skąpy
              Ciężar właściwy 1,051
              pH 6,5
              Białko 29 mg/dl
              Kreatynina 207 mg/dl
              Glukoza (-)
              Ketony (-)
              Urobilinogen norma
              Bilirubina (-)
              Barwniki krwi (-)

Leukocyty 1-2 wpw
              Erytrocyty 0-1 wpw, świeże i zmienione
              Śluz pojedyncze pasma
              Plemniki (-)
              Flora bakteryjna brak
              Nabłonki ogrągłe i wielokątne dość liczne
              Wałeczki (-)
              Kryształy (-)

Co można z nich wywnioskować? Podobno do tych wyników nie pasują nabłonki w
              moczu, czy to prawda? I co to znaczy?
              Czy są jakieś niedobory bądz nadmiary?
              Będę wdzięczna za odpowiedz!
              • jussi.jaro Re: Porady... 08.02.07, 16:25
                Podnoszę, bo dla mnie to bardzo ważne!
                • anna.jozwik Re: Porady... 08.02.07, 18:14
                  Wyniki badania zarówno krwi jak i moczu mieszczą się w granicach norm.
                  Najwyraźniej więc wyglada na to, że pies jest zupełnie zdrowy.
                  W każdym moczu są nabłonki, nie ma powodu sie tym przejmować. Złuszczone
                  komórki nabłonka pęcherza moczowego i cewki moczoej są usuwane wraz z moczem,
                  tak samo jak samoczynnie usuwają sie złuszczone martwe komórki naskórka ze
                  skóry.
                  • jussi.jaro Re: Porady... 08.02.07, 19:30
                    Jeszcze chciałabym zapytać o białko...
                    Bo podobno nie powinno być go w moczu w ogóle, a jednak jest.
                    Czy to świadczy o stanie zapalnym pęchrza?
                    I czy podniesiona ilość leukocytów we krwi nie jest groźna?
                    • anna.jozwik Re: Porady... 09.02.07, 19:05
                      Wyniki badan nie sa miernikiem stanu zwierzecia. Stanowia tylko mniej lub
                      bardziej wazna wskazowke, mozna ja brac pod uwage lub nie. Liczy sie zwierze,
                      nie wyniki. Tak wiec skoro Twoj piesek czuje sie swietnie, nie widze powodu
                      martwienia sie wynikami, ktore naprawde sa bardzo dobre.
                      Białko w moczu w minimalnej ilosci jest dopuszczalne, zwłaszcza jesli w moczu
                      znajduja sie duze ilosci nabłonków. Nabłonki to też białko.
                      Normy leukocytow sa rozne dla roznych laboratoriow, wedlug norm "mojego"
                      laboratorium liczba leukocytow u Twego psa miesci sie w normie.
    • jussi.jaro Re: Porady... 09.02.07, 20:19
      Przepraszam, nie chciałabym się wymądrzać ani szukać dziury w całym, ale to mój
      pierwszy piesek i może jestem ciut przewrażliwiona...
      Zastanawia mnie tylko jedno, czy jeżeli w moczu występuje białko, to czy nie
      znaczy to, że nerki zaczynają je przepuszczać bądz w stanach zapalnych
      pęcherza, które notabene podejżewam, może spróbować je czymś jednak podleczyć,
      np uroseptem? I powtórzyć następnie badanie?
      Dodam, że mała często sika nadal/to york, więc i o takie zapalenie nie trudno...
      • anna.jozwik Re: Porady... 10.02.07, 17:28
        Podstawowym objawem przy stanie zapalnym pęcherza moczowego byłaby duża,
        kilkunastokrotnie zwiekszona liczba leukocytów w badaniu ogólnym moczu.
        Tymczasem liczba leukocytów miesci się w granicach normy. Efekt białka w moczu
        wynika moim zdaniem z dużej liczby zawartych w moczu komórek nabłonków, które
        sa przeciez również elementem białkowym.
        Jesli jednak uważasz, ze z Twoim psem jest coś nie w porządku, wybierz sie z
        nim jeszcze raz do weta. Nie próbuj leczenia na własną rękę, bo moga potem z
        tego wyniknąć nieprzyjemne konsekwencje dotyczące stanu nerek i wątroby Twojego
        pieska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka