Dodaj do ulubionych

Chodzenie na smyczy

03.03.07, 12:46
Moj golduś w miare dobrze chodzi na smyczy nie ciągnie ani nic ale nie chce
isc tam gdzie ja usiadzie na srodku drogi i nie ruszy sie nawet jakbym
ciagnela ja z calej sily (ma kolczatke i nic)tak jest w miare posluszna (nie
jest jakims megawyszkolonym psem potrafi miec charakterek ale poslucha mnie)
bardzo mi to przeszkadza bo nie umiem z nią dosc do weterynarza a nie mam
samochodu :(Jak ją nauczyc tego zeby chodzila normalnie...nie mam
pojecia.Wiem ze nie bardzo ten temat pasuje do weterynari ale nie znam innego
forum moze mi ktos podac adres na forum zwierzeta?Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Chodzenie na smyczy 03.03.07, 13:23
      w pierwszej kolejnosci:
      forum zwierzeta to tutaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=128
      a co do tematu:
      jesli sunia nie chce isc tam gdzie ty chcesz tz ze nie umie chodzic na smyczy i
      nie slucha sie. a to znaczy ze nie jest tego nauczona. czyli nie tylko nie jest
      megawyszkolonym psem ale nie jest wogole wyszkolonym psem.
      proponuje zapisac sie na podstwowe szkolenie - wlasnie takie na kotrym uczas
      podstawowych polecen i pracy z psem na smycyz. goldeny sa bardzo inteleigentne
      i ucza sie blyskawicznie. czasem tak naprawde wystarczy pare zajec lub pare
      indywidualnych sesji z treserem.
      ciagniecie psa na sile nic kompletnie nie da. ciagniecie psa ktory ma kolczatke
      to barbarzysntwo - mozesz jej uszkodzic skore a nawet meisnie przy szarpnieciu
      zbyt mocnym. po co wogole kolczatka? pise tej rasy a do tego sunia nie powinna
      chodzic w kolczatce tylko w normalnej obrozy ew w halti dopoki nie nauczy sie
      chodzenia na smyczy. swoja droga halti daje o wiele lepsze efekty niz kolczatka.
      na dziec dzisiejszy moja propozycja:
      - wymien kolczatke na halti
      www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=1377&action=prod
      - na kazdy spacer wez garsc przysmakow i zamiast ciagnac psa na sile proboj ja
      zwabic przysmakami. za kazdym raziem kiedy bedzie szla z Toba nagradzaja ja
      zarowno przysmakiem jak i slowem.
      trenuj chodzenie na smyczy w domu lub w miejscu ktore sunia lubi - chodzcie w
      kolko (tak jak na ringu). kaz jej siadac, przystawac, ruszac znowu, po paru
      kolkach zacznij robic zmiany kierunkow, skrecaj, naawracaj. za kazde dobre
      zachowanie wynagradzaj sunie. uzbroj sie w cierpliwosc. jesli stoisz z sunia na
      naprezonej smyczy i one nie chce isc - nie ciagnij jej. stoj spokojnie i wolaj
      wabiac przysmakiem. przeczekaj upor psicy. w koncu sie znudzi i podejdzie do
      ciebie. nagrodz ja i idzcie dalej.
      i to tyle tak na szybko. a generlanie naprawde radze zapisac sie na szkolenie.
      pozdrawiam
      • kathharina Re: Chodzenie na smyczy 05.03.07, 09:07
        Dzieki wielkie ;* O to wyszkolenie chodzilo mi o inne rzeczy nie o chodzenie na
        smyczy niestety nie ma w poblizu nic gdzie moglabym szkolic psa...postaram
        sobie poradzic sama kupie ksiazki i bede pytac na tym forum co mi podalas
        dzieki ;* Musze na nowo przeprowadzic socjalizacje bo boi sie pieskow :( Pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka