Dodaj do ulubionych

kleszcze- objawy

28.04.07, 00:07
rano znalazłam u psa kleszcza, siedział juz sobie w środku, bałam się że źle
wyjmę i pojechałam do weterynarza. Tam pani wyjęła i dała maść przeciw
kleszczom zastrzegając że na tego już ta maść nie pomoże oczywiście.
Powiedziała że jak pies będzie osowiały, nie będzie chciał jeść tzn że jest chory.
Pies przez cały dzień był normalny, jadł. Wieczorem niestety zwymiotował, ale
nadal nie widac po nim choroby. Czy to może być już oznaka choroby wywołana
przez kleszcza ????? Jak długo mogę "czekać" na objawy ?
Kleszcz prawdopodobnie był z poprzedniego wieczornego spaceru
Obserwuj wątek
    • saralee Re: kleszcze- objawy 28.04.07, 09:25
      Wymioty niekoniecznie mogą być objawem choroby pokleszczowej. Sprawdź, cy mocz
      pieska nie ma ciemniejszej barwy(może być krwią). Zmierz mu temperaturę (jesli
      możesz)Zajrzyj mu pod dolna powiekę - ciemnoczerwona barwa może wskazywać na
      zarażenie.
      Generalnie objawy moga wystapić w ciagu 6 miesięcy... Może najlepiej zaszczep
      psa przeciwko boreliozie? Niestety na babeszjozę szczepionki nie ma :(
      • ingapol Re: kleszcze- objawy 28.04.07, 11:35
        pies nadal jest "normalny"
        Mocz był normalny, temperatury nie mam jak mu zmierzyć.
        A te objawy to naprawdę moga wystąpić w ciągu 6 miesięcy ??? Myślałam, że to
        kwestia kilku dni.
        Ile mniej wiecej kosztuje sczepionka przeciw boreliozie ??? Mój pies waży 29
        kg. Zdaje sobie sprawę że w różnych miastach są rózne ceny.
        • wytuli Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 19:00
          6 m-cy?!??!?!?!
          Nigdy w zyciu. Jesli pies sie zarazil bolerioza, to objawy wystepuja po 2-3
          dniach! Nigdy pozniej!!!!
          • myszyna Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 19:14
            u mojego objawy wystąpiły po tygodniu
            po trzech dniach wet może pobrać krew z ucha i zbadać, czy jest w niej babeszja.
            Nie wymiotował, tylko najpierw był osowiały i nie chciał jeść, a później dostał
            gorączki i poszedł na balkon umrzeć. Nos miał mokry i zimny przy 41 stopniach
            gorączki.
            Kleszcze wyciąga się taką pensetą, którą można kupić u weta, łapie się bydlaka
            przy psiej skórze i wykręca przeciwnie do wskazówek zegara. Ohydne są.
            Psa wywlekłam z tego balkonu i żyje.
            • blue.berry Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 19:20
              myszyna dodaj jeszcze ze oprcz wywleczenia z balkonu masz za soba pewnie jakies
              ze dwa tygodnie niezlego leczenia.

babeszjoza daje oznaki w 2-3 dni po ugryzieniu i wtedy trzeba reagowac
              blyskawicznie. borelioza moze rzeczywiscie objawic sie po dluzszym czasie od
              ugryzienia. z tym ze borelioze latwiej sie leczy.

myszyna - tak swoja drga to odpisalam na Twojego maila. mam nadzieje ze
              otrzmalas odpowiedz?
              • albert.flasz1 Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 20:56
                Zapomniałaś jeszcze wyjaśnić "co ma piernik do wiatraka" a babeszjoza (czyli
                piroplazmoza) do boreliozy... Sprzedajecie nową szczepionkę firmy Merial?
                • blue.berry ?? 01.05.07, 17:48
                  flasz masz jakas nowa paranoje? czy to ciagle ta sama?
              • eulalija Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 21:11

• myszyna Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 23:19
                jakiś lek, który utłukł cholerną babeszję, kroplówy dwa razy dziennie, najpierw
                dożylne, później podskórne (wyglądał na przemian jak wielbłąd - po wlewie w kark
                i jak indyk - gdy wlew spłynął pod szyję), leki na wątrobę pół roku.
                Od objawu "ma gorszy apetyt" do objawu "idzie na balkon zdechnąć" upłynęło
                półtorej godziny. Do weta dojechaliśmy w kolejne pół i była to ostatnia chwila.
                Rozumiem że padłby po czterech godzinach od objawu "ma gorszy apetyt".

Swoją drogą, ponieważ się teraz odchudza, to pasowałaby mi taka postać
                babeszjozy, która objawia się tylko gorszym apetytem ;)
          • majenkir Re: kleszcze- objawy 30.04.07, 22:35
            wytuli napisała:
            > 6 m-cy?!??!?!?!
            > Nigdy w zyciu. Jesli pies sie zarazil bolerioza, to objawy wystepuja po 2-3
            > dniach! Nigdy pozniej!!!!

?????????
            Moj pies jest zarazony od ponad czterech lat, a objawow nie mial jeszcze
            zadnych....
    • rezurekcja kompendium o kleszczach 30.04.07, 21:30
      www.vetserwis.pl/kleszcze.html
      • albert.flasz1 Re: kompendium o kleszczach 30.04.07, 22:10
        No tak, "Vetserwis" - i wszystko jasne. A może tak jakiś mniej komercjalny, za
        to bardziej bezstronny i profesjonalny link? Tak tylko pytam...
        • myszyna Re: kompendium o kleszczach 30.04.07, 23:11
          bez złej intencji, z niewiedzy pytam: czy z vetserwisem coś nie jest w porządku?
          • albert.flasz1 Re: kompendium o kleszczach 01.05.07, 10:35
            Jest mocno przereklamowany, szczególnie na tym forum...
            • blue.berry Re: kompendium o kleszczach 01.05.07, 17:50
              bardzo chetnie poprosimy o jakies inne linki. gdzie mozna poczytac jasno i
              przystepnie o postawowych chorobach i zagrozeniach. nowe linki beda mile
              widziane.
            • myszyna Re: kompendium o kleszczach 02.05.07, 00:29
              nie chodzi mi o reklamę, tylko korzystam z usług weta, który tam pisze. Chodzi
              mi o to, czy tam coś nie jest OK? Bo ja mam psa, który - jeśli istnieje jakaś
              psia choroba, to będzie ją miał, a jeśli nie istnieje, to ją wymyśli i też
              będzie ją miał. Najefektowniejsze było przeziębienie ogona :).
              Ale jesli z wetserwisem dzieje się coś złego, to napisz mi, proszę, co
        • rezurekcja Re: kompendium o kleszczach 01.05.07, 22:05
          albert.flasz1 napisał:

> No tak, "Vetserwis" - i wszystko jasne. A może tak jakiś mniej komercjalny, za
          > to bardziej bezstronny i profesjonalny link? Tak tylko pytam...

Bardzo chetnie. Ale innego nie znam. Mozesz podac linki?
          • saralee Cena szczepionki 02.05.07, 10:33
            Ja szczepiłam psa na boreliozę w Wawie. Jeśli szczepisz pierwszy raz, to po ok.
            2 tgodniach od pierwszej szczepionki trzeba ją powtórzyć. Każdy raz kosztował
            65 zł... Szczepionkę trzeba powtarzać co roku, ale szczepi sie później raz.
            Szczepionka była produkcji czeskiej, nie pamiętam firmy a nie mam pod ręką
            książeczki zdrowia psa...
          • albert.flasz1 Re: kompendium o kleszczach 04.05.07, 21:05
            www.google.pl/search?hl=pl&q=borelioza+ps%C3%B3w&lr=
            www.google.pl/search?hl=pl&q=piroplazmoza&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
            www.google.pl/search?hl=pl&q=babeszioza&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
            ...A w ogóle, to wydaje mi się, że ktoś wpakował sporą kasę w opracowanie
            szczpionki, po czym koniecznie musi znaleźć dla niej rynek, bo kasę przecież
            trzeba odzyskać. Szukanie rynku polega na tym by przekonać naiwnego właściciela
            zwierzęcia z kasą, że taka choroba istnieje i że jak nie użyje szczepionki, to
            zdechnie on i pchły jego... Zupełnie jak z tzw. sepsą!
    • twojahanus Re: kleszcze- objawy 06.05.07, 08:59
      Dzięki za rady dot. ukąszenia przez kleszcze. Potem już tylko dyskusja jaka
      strona jest komercyjna jaka nie. Nie ważne.
      Dzięki tym opisom, o 23,30 w sobotę- czyli wczoraj wsadziłam mojego psa do auta
      i pojechaliśmy na pogotowie. Już miała zakażenie, bo jej się "buła" zrobiła na
      głowie. Dodam, ze maż wyjął jej kleszcze prawidłowo go wykręcił, głowa nie
      została. Chciałam czekać do rana, ale po co. Dostała antybiotyk, jeszcze 2
      dawki. Dziś rano "buła" jest już mniejsza.
      Wet mi powiedizał, ze po ukąszeniu od razu nie występuje temperatura. Dopiero
      po okołu tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka