Dodaj do ulubionych

mycie zębów

28.04.07, 12:19
Witam
Ktoś ze znajomych powiedział mi, że myje swojemu psu zęby...Mój ma wiecznie
nie świeży oddech...Odżywiam go zdrowo, w między czasie podrzucam kostki
czyszczące, pastylki, etc, etc..czy mogę mu myć zęby, jeżeli tak to w jakich
odstępach, jaką pastą, i jak z płukaniem jamy ustnej??
dziękuję za odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: mycie zębów 29.04.07, 22:05
      Po pierwsze musisz powiedzieć nam coś wiecej o swoim psiaku. W jakim jest wieku,
      jakiej jest rasy czym dokładnie go karmisz. Czy kiedyś zdejmowałaś mu kamień
      nazębny???
      Czekam na odpowiedź.
      Pozdrawiam - Ava
      • krolowamarysienka Re: mycie zębów 30.04.07, 00:35
        Witam
        Psiak wabi się Marian, ma 22 mce, ząbki czyste, bez kamienia. Daję mu na
        przemian karmę suchą chappi i puszki też chappi mieszam to z ryżem i polewam
        oliwą.
        edyta
        • wrexham Re: mycie zębów 30.04.07, 14:01
          a ten marian jakiej jest rasy, albo chociaz wielkosci, bo od tego tez zalezy czy
          pies ma tendencje do problemow z zebami; pomysl moze o zmianie karmy?
        • avasawaszkiewicz Re: mycie zębów 30.04.07, 18:29
          Na początek polecam Ci stronę vetserwisu :
          www.vetserwis.pl/zeby_pies.html
          uzyskasz tu wiele ważnych informacji.
          Mycie zębów u psów i z resztą nie tylko :) u ludzi przecież też --> jest bardzo
          ważne aby zachować prawidłową higienę jamy ustnej. Wszystko działa podobnie jak
          u nas z tym, że tutaj nie płucze się jamy ustnej są więc specjalne pasty do
          zębów dla psów do tego smakowe. Ważny jest też wybór dobrej szczotki do zębów co
          zależne jest od wielu kwestii - rasy, temperamentu.... Dobrze jest myć jak
          często się da co w pewien sposób na pewno w jakimś stopniu zabezpieczy zęby
          psiaka przed odkładaniem się kamienia nazębnego.
          Pozdrawiam - Ava
          • krolowamarysienka Re: mycie zębów 30.04.07, 20:10
            Psiak jest rasy beagle....
            • wrexham Re: mycie zębów 03.05.07, 20:27
              czyli nie jakis mikrus jak moje :)
              mnie pani wet z sggw poradzila przecieranie dziasel lakko nasaczonym w plynie
              meridiol (ludzkim) do plukania jamy ustnej; jesli twoj piesek ma czysciutkie
              zeby to po prostu przecieraj mu profilaktyczne dziasla, zeby tak juz zostalo jak
              najdluzej; ten plyn ogranicza rozwoj flory bakteryjnej i plytki nazebnej, nie
              jest piekacy jak inne i moj pies go dobrze toleruje;
              pozdrawiam
              wrex.
            • avasawaszkiewicz Re: mycie zębów 03.05.07, 21:44
              Co do tej informacji "odżywiam go zdrowo" to niezbyt jest ona trafiona. Być może
              gdybyście przeszli na karmę nie supermarketową tylko jakiejś renomowanej firmy
              zapach nie byłby taki. Próbowaliście kiedyś karm Hillsa, Eukanuby, Royala ...???
              No a jak Twój psiak znosi mycie zębów???
              Z tym meridolem to też nie jest zły pomysł ale też nie jest to przyjemne dla psa
              a w porównaniu pasta ze szczotką jest jednak dużo skuteczniejsza.
              Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka