Dodaj do ulubionych

bielactwo?

12.06.07, 12:07
Mam problem z psem. Na nosie pojawila mu sie jasna plama. Wygląda to tak jakby mu znikał pigment. Zmiany były zauważalne każdego dnia- plama wyrażnie postępuje. Poszłam do weterynarza który stwierdził ze tak to już jest, ze to bielactwo i sie nie da z tym nic zrobić, że taka już psia uroda, że nic psu nie będzie i że nos się może zrobić nawet całkiem biały. no i moje pytanie:czy to rzeczywiście tak jest że nic się z tym nie da zrobić? bo pies miał nos normalny i nagle bedzie biały? że to tak z dnia na dzień z niczego się to zrobiło?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja wklejam watek 12.06.07, 23:04
      na temat plam na nosie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=36451920&v=2&s=0
    • anna.jozwik Re: bielactwo? 12.06.07, 23:35
      Jakiej rasy jest Twój pies?
      Jeśłi to jest np owczarek szkocki collie, to pigment prawdopodobnie zaniknie
      cakowicie w ciągu lata, ale za to wróci jesienią.
      • panna.jak.z.obrazka Re: bielactwo? 13.06.07, 10:08
        Moj pies jest wielorasowy-to kundel.
        • anna.jozwik Re: bielactwo? 13.06.07, 23:43
          Jeśli przeczytałaś wspomniany przez rezurekcję wątek, to pewnie juz wiesz, że
          bielactwo to swoista choroba autoagresywna, która objawia sie właśnie
          zanikaniem komórek melanocytarnych, w efekce czego zanika pigment. Jesli do
          zanikania pigmentu dołącza się tez ostre zapalenie skóry, wówczas trzeba te
          chorobe leczyc. Jesli natomiast poza zanikaniem pigmentu zadne inne objawy nie
          wystepuja, trzeba przyjac to jako defekt kosmetyczny u psa i po prostu sie
          przyzwyczaic do rozowego nosa. Jest szansa, ze w zimie pigment znowu powroci.
          • panna.jak.z.obrazka Re: bielactwo? 14.06.07, 11:20
            Przeczytałam i dziekuję. Oprócz znikania pigmentu nic się nie dzieje.Najwyżej będzie miał biały nos. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka