po.prostu.ona 29.07.07, 10:52 Chciałam zapytać, czy podawanie takiego leku kotu jest dla niego bezpieczne? Dodam, że nie chodzi o mojego, tylko o kota który przejawia (ponoć) agresję wobec ludzi i zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mist3 Re: anafranil dla kota 29.07.07, 21:11 a czy ktoś był z kotem u weta czy też zasięgnąl porady behawiorysty , czy w ogóle usiłował zdiagnozować problem czy też zostało zastosowane proste równanie agresja kota=dajemy anafranil? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: anafranil dla kota 29.07.07, 22:20 Czy jest bezpieczne? Rozumiem że pytasz o możliwe skutki uboczne? Oto one: uczucie suchości w jamie ustnej, zaparcia, zaburzenia mikcji, zaburzenia akomodacji. Objawy psychiczne: często senność, przemijające uczucie zmęczenia, niepokój, wzmożone łaknienie; rzadko zaburzenia świadomości z dezorientacją i halucynacjami, stany lękowe, pobudzenie, zaburzenia snu, koszmary nocne, mania, zaburzenia pamięci i koncentracji, nadmierne ziewanie; w wyjątkowych przypadkach nasilenie objawów psychotycznych. Objawy neurologiczne: często zawroty głowy, drżenie, mioklonie, ból głowy; rzadko zaburzenia świadomości, stany majaczeniowe, parestezje, osłabienie siły mięśniowej, wzmożenie napięcia mięśniowego, drgawki, ataksja, hipertermia. Układ sercowo-naczyniowy: rzadko tachykardia zatokowa, zmiany odcinka ST-T, zaburzenia rytmu serca, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia przewodzenia (poszerzenie zespołów QRS, zmiany odcinka PQ, blok odnogi). Układ oddechowy: w wyjątkowych przypadkach alergiczne zapalenie płuc. Układ pokarmowy: często nudności, rzadko wymioty, bóle brzucha, zaburzenia smaku, biegunka, brak łaknienia, zwiększenie aktywności aminotransferaz; w wyjątkowych przypadkach zapalenie wątroby, żółtaczka. Skóra: rzadko reakcje alergiczne, nadwrażliwość na światło, świąd, obrzęki. Zaburzenia endokrynologiczne: często przyrost masy ciała, zaburzenia libido i obniżenie potencji; wyjatkowo SIADH (zespół nieprawidłowego wydzielania hormonu antydiuretycznego). Układ krwiotwórczy: w pojedynczych przypadkach leukopenia, agranulocytoza, trombocytopenia, eozynofilia, plamica. Z drugiej jednak strony, podawanie np. witaminy C człowiekowi tez może byc dla niego niebezpieczne. "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną", jak juz to dawno temu stwierdził Paracelsus. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: anafranil dla kota 29.07.07, 22:31 Chodzi mi o to, czy podawanie tego leku jest uzasadnione u agresywnego kota, czy może mu pomóc, czy też jest to powolne trucie zwierzęta. Pytałam kiedyś o podawanie nadpobudliwej suce po sterylce środków uspokajających (suka rozerwała sobie szwy) i wtedy któryś z forumowych weterynarzy stanowczo to odradził, pisząc, że u psa takie środki mogą nie tyle nie pomóc, co wywołać skutki odwrotne do pożądanych + jeszcze wiadome efekty uboczne. Chciałabym wiedzieć, czy podobna sytuacja jest z kotami. -- Jestem politykiem - czyli oszustem i kłamcą. Kiedy całuję dzieci, podkradam im lizaki. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Podnoszę, bo jednak zależy mi na odpowiedzi 30.07.07, 18:28 eksperta odnośnie SKUTECZNOŚCI i ZASADNOŚCI podawania tego leku kotu. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Podnoszę, bo jednak zależy mi na odpowiedzi 30.07.07, 22:44 Witam, Odpiszę na pw trochę później, muszę nakarmić moje kotki ... Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: anafranil dla kota 30.07.07, 21:28 Anafranil nie jest lekiem uspokajającym, tylko antydepresyjnym. Z tego co wiem leki te bywają skuteczne w leczeniu problemów behawioralnych u psów i kotów, jednak oczywiscie nie wszystkich takich problemow. Sama niestety nie mam doswiadczen w stosowaniu tego leku, wiec trudno mi powiedziec, na ile jest on skuteczny w leczeniu zaburzen behawioralnych. Natomiast co do zasadnosci - mam stanowczo za malo danych aby stwierdzic, czy podawanie go w danym przypadku jest zasadne, czy nie. Nic nie wiem, czy kot jest kastrowany, czy nie, ile ma lat, czy jest kotem wychodzacym, czy nie, czy mieszka sam czy z innymi kotami, od kiegy wystepuje agresja, jak sie objawia, czym jest spowodowana, w stosunku do kogo kot ja kieruje i w jakich okolicznosciach itd itd. Nie bez powodu rozmowa z behawiorysta trwa ok. 2 godzin; zanim przepisze sie lek trzeba dogłębnie wniknąć w dany indywidualny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: anafranil dla kota 30.07.07, 23:50 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś