Dodaj do ulubionych

śmierdzący problem z kotem

04.08.07, 14:07
witam.mam 2-letniego,wykastrowanego kocura,z którym do tej pory nie było
większych problemów.od jakiegoś czasu,mniej więcej od 2-3 m-cy,podczas
załatwiania się obsikuje kuwetę dookoła.wygląda to tak jakby miał za mało
miejsca w kuwecie i się nie wyrabiał.
żwirek jest zmieniany często,nic się nie zmieniło w jego życiu w ostatnim
czasie,kuweta stoi stale w tym samym miejscu,żwirek ten sam więc w czym problem?
przyznaję szczerze,że zaczynam mieć dosyć ciągłego smrodu w
łazience,tłumaczenia gościom,że to od kota,wycierania podłogi.
może ktoś doradzi co z tym problemem zrobić?
z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: śmierdzący problem z kotem 04.08.07, 14:37
      skoro wygląda to tak jakby miał za mało miejsca w kuwecie, to może czas
      zainwestować w nową, większą kuwetę? A może pomyśleć o kuwecie zamykanej?
      Martwi mnie coś innego - mocz kota zdrowego i wykastrowanego raczej nie
      śmierdzi. Nie jest to zapach perfum, ale nie określiłabym go mianem 'smrodu' -
      może kot po prostu jest chory, coś go boli i nie siusia do kuwety bo kojarzy to
      właśnie z bólem?
      • lukrecja34 Re: śmierdzący problem z kotem 04.08.07, 14:45
        no właśnie kocur jest pod stałą opieką weta.nawet niedawno przechodził infekcję
        dróg moczowych,był leczony furaginem i antybiotykiem skojarzonym.wydaje mi sie
        więc,że nie jest to przyczyna.
        nie pomyślałam,że kuweta może być za mała.dziękuję za sugestię
        • evula Re: śmierdzący problem z kotem 06.08.07, 09:32
          Ja również polecam zakup większej i krytej kuwety. Sprawdza sie w 100% i jest o
          100% lepsza od tych mniejszych, zwykłych kuwet. Dodatkowo są również dostępne
          suche karmy dla kotów, które powodują zmniejszenie intensywnego zapachu kociego
          moczu a do tego specjalny neutralizator, który mozna zakupić za 4zł w sklepie
          internetowym. Neutralizator w proszku, sypie się do żwirku i wstrząsa kuwetą.
          Powoduje neutralizowanie bakterii, nieprzyjemnego zapachu, zwiększa wydajność
          żwirku, jak również zapobiega przyklejaniu się mokrego żwirku do dna kuwety.
          Podsumowując: radziłabym zmianę karmy - lepiej wybrac droższą, ale odżywczą i
          zbilansowaną, niż pozornie tańszą, a słabej jakości no i niszczącą zdrowie
          pupila. To jaką karmę podajemu kocurkowi ma ogromny wpływ na jego zdrowie,
          układ immunologiczny i moczowy. Poniżej linki, gdzie można kupić dobrą karmę i
          neutralizator. Wypróbowałam i polecam:-)

animalia.pl/produkt.php?id=5813
          animalia.pl/produkt.php?id=3761
          • lukrecja34 Re: śmierdzący problem z kotem 06.08.07, 13:17
            dziękuję za rady.
            dziś byłam na konsultacji u weta i też zasugerował lepszą karmę,taką dla
            kastratów.niestety barierą nie do pokonania jest cena-50zł za 1,5kg.tańsza jest
            ta purina(weszłam na stronkę,którą poleciła evula-dzięki),więc może kupimy ją.
            z kuwetą jest o tyle problem,że nasz kot jest duży,nawet bardzo i kryte
            kuwety,które znaleźliśmy na allegro są dla niego za niskie.musiałby załatwiać
            się skulony a to chyba nie przejdzie.jedyna wysoka kuweta dla dużych kotów
            kosztuje 140zł,co jest dla nas ceną nie do przyjęcia.
            szczerze mówiąc nie wiem jak ten problem rozwiązać
            • evula Kuweta 06.08.07, 14:09
              Droga Lukrecjo,

Nie wiem, jak duży jest Twój kociak, ale być moze kuweta, do której link
              wrzucam poniżej byłaby dla niego w sam raz. No i nie kosztuje 140zł, ale
              85,50zł. Myślę, że w sklepie animalia.pl jest o wiele większy wybór kuwet i
              innych akcesorii dla pupilków niz na allegro. Ponadto jeśli kryta kuweta mimo
              to byłaby za ciasna, to moze kup odkrytą, ale dużą (na animialii z pewnością
              coś znajdziesz) + ten neutralizator i wtedy kotkowi będzie łatwiej się
              załatwiać, żwirek nie będzie lądował na podłodze no i skończą się brzydkie
              zapachy. Warto moze tez by było zmienić żwirek na jakiś bardziej chłonny? Nie
              polecam tych drogich - może mnie pylą, ale są rzadko tolerowane przez koty i
              zwierzak raczej traktuje kulki żwirku jako zabawki niż jako normalny żwirek.
              Życzę wszystkiego dobrego:-)

animalia.pl/produkt.php?id=2689
              • gen_y Re: Kuweta 08.08.07, 21:49
                jesli chodzi o kota ktory ma problem z drogami moczowymi radze
                zainwestowac w dobra karme, ze skladem w ktorem jest np. malo
                magnezu oraz zeby zapach mial mniej nieprzyjemna woń warto znaleźć
                karme z Yuka Schidigera w skladzie.
                Przyklad jest tu:
                animalia.pl/produkt.php?id=9380

• evula Re: Kuweta 10.08.07, 15:51
                  gen_y napisał:

> jesli chodzi o kota ktory ma problem z drogami moczowymi radze
                  > zainwestowac w dobra karme, ze skladem w ktorem jest np. malo
                  > magnezu oraz zeby zapach mial mniej nieprzyjemna woń warto znaleźć
                  > karme z Yuka Schidigera w skladzie.
                  > Przyklad jest tu:
                  > animalia.pl/produkt.php?id=9380

To dobra karma, ale jak zawsze w takim przypadku za jakość trzeba
                  płacić, a właścicielka wspominała, że taki wydatek absolutnie nie
                  wchodzi w grę.
    • titta Re: śmierdzący problem z kotem 10.08.07, 17:28
      Czasem sie zdaza, ze ludzie, ktorzy maja problemy z
      pecherzem/cewka "nie zdazaja" do ubikacji. Moze kot ma ten sam
      problem? Ewentualnie nie wypruznia sie do konca (zgrubione sciany
      pecherza po infekcji) i "leje" gdy juz uznal, ze skonczyl?
      • lukrecja34 Re: śmierdzący problem z kotem 11.08.07, 13:25
        przez te kilka dni przyglądaliśmy się naszemu kocurowi i wychodzi na to,że
        kuweta jest rzeczywiście za mała.na razie kupiliśmy sporo większą-czekamy na
        przesyłkę-i wtedy zobaczymy.
        specjalistyczne karmy są niestety za drogie ale w sklepie wet zasugerowano
        nam,żebyśmy stosowali taką karmę zamiennie ze zwykłą bądź po prostu mieszali
        obie.wtedy wyjdzie taniej a efekt rzekomo będzie.
        dziękuję za pomoc i cenne uwagi:))
        • evula Re: śmierdzący problem z kotem 12.08.07, 22:01
          Super! Bardzo się cieszę, że zajęłaś się swoim kociakiem i że udało się znaleźć
          rozwiązanie. W razie czego "wal jak w dym", jak będziemy potrafili, zawsze
          pomożemy:-)

Pozdrawiam,
          Ewa
          • ibelin26 Re: śmierdzący problem z kotem 14.08.07, 09:38
            Co do ceny karmy to sie zastanów. Są specjalne karmy dla kotów z
            problemami urologicznymi. Ja np. kupuję Urinary Royal Canin (na
            kamienie nerkowe), koszt ok. 50 zł z 1,5 kg. Starcza na 5 - 6 tyg.
            Po przeliczeniu wychodzi tyle samo co za puszki w tym okresie.
            Wet. mi powiedział, że te wszystkie kitikaty i whiskasy to trucizna
            dla kota, mają dużo chemii i niszczą wątrobę i nerki.

Zastanów się ile wydasz na leki, jesli kot będzie nadal jadł tanią
            karmę. O kocim cierpieniu nawet nie wspominam.

Moja kotka ma kamienie w nerkach od 5 lat, je stosowną karmę i
            dostaje lek w postaci pasty (genialny wynalazek, pasta smierdzi
            starym wielorybem, wieć kicia sama domaga sie przysmaku) nie choruje
            i dobrze się miewa.

Raz na jakiś czas robię badanie moczu, na razie wszystko jest. ok
            • alikakcja Re: śmierdzący problem z kotem 14.08.07, 14:37
              nasikane pod kuweta? mialam podobnie. Juz sie zaczelam obawiac ze jest problem a
              tu sie okazuje, ze kot wcale nie mial zamiaru nie trafic i nie jest to
              zlosliwosc. Po prostu lubi siadac w kuwecie na wezszym boku i niestety dupka
              zwisa juz poza kuwete, ktora wcale mala nie jest. Obserwuje go az skonczy i
              wycieram... cale szczescie az tak czesto sie to nie zdarza. Najzabawniejsze jest
              kiedy probuje zakopac mocz w kuwecie a jego tam nie ma ;)
              • gen_y Re: śmierdzący problem z kotem 05.11.07, 00:57
                hmmm, to pewnie sporo oszczedzasz na żwirku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka