Dodaj do ulubionych

pies + małe dziecko

06.08.07, 11:24
na jaką rasę zdecydować się przy małym 1,5 rocznym dziecku? mieszkam przy
lesie, dom z ogródkiem, sporo przestrzeni - czasu mniej (ok. 2 godz. dziennie)
weekendy całe.
nie chcę małego psa, raczej średni. i raczej nie labrador, chyba, że mnie
przekonacie...

dzięki za propozycje :)
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: pies + małe dziecko 06.08.07, 12:12
      ja chciałabym Cię namówić, abyś jeszcze trochę poczekała z wzięciem psa. Chociaż
      z 1,5 roku. Wtedy będziesz miała więcej czasu, na wychowanie psa trzeba tego
      czasu trochę poświęcić, ja rozumiem, że przy małym dziecku, tego czasu może nie
      być wiele a i człowiek chce też trochę odpocząć, zabawić, niekoniecznie w
      towarzystwie psa. Pies komplikuje wyjazdy, może nie rozumieć małego krzyczącego
      niezdarnego jeszcze, ruszającego rączkami dzieciaka i nawet łagodemu mogą puścić
      nerwy.
      A co jeśli będzie chorował, niszczył, brudził, hałasował? Pies też ma swoje
      potrzeby - one schodzą na dalszy plan przy małym dziecku - a zawsze się to
      kończy nieodpowiednim jego zachowaniem i niezadowoleniem z niego, przypisywaniem
      mu głupoty.
      Przepraszam, że nie miałam propozycji :(

• sun_of_the_beach Re: pies + małe dziecko 06.08.07, 13:28
        Jeden z moich psów trafił do naszego domu jak syn miał jakieś 9 mies. i żadna z twoich obaw nie zrealizowała się. Natomiast autorka wątku ma dużo racji jeśli chodzi o dobór rasy. Należy do tego dodać jeszcze cechy osobnicze psa - w najłagodniejszej rasie można trafić na psa niezrównoważonego, a pojedyńczy przedstawiciel najgroźniejszej rasy może być wyjątkowo łagodny... Może to banały, ale tak jest. Na pewno odpadają psy małe jako zazwyczaj szczekliwe i zgryźliwe. Może spaniel, foksterier... Ja osobiście dzieciństwo spędzałem w towarzystwie owczarka podhalańskiego. Do dziś go wspominam z łezką w oku...
        • mapi9 Re: pies + małe dziecko 06.08.07, 20:21
          jaką rasę to nie mam pojęcia,ale napewno nie za wcześnie jest na psa
          jeśli jeszcze do tego masz swoje podwórko. Mój synek był w tym samym
          wieku jak sprawiliśmy sobie sunię,mieszkam do tego w bloku.Nigdy nie
          było problemu z wychodzeniem na spacery,pies wybiegany i
          usłuchany.Dałam radę sama ją wszytskiego nauczyć,mąż zapracowany. ;))
    • miska77 Re: pies + małe dziecko 07.08.07, 15:39
      a ja polecam molosa, wlasciwie moloske - mastino, dog de borgeux - sunie do
      dzieci sa kochane, nie sa energiczne wiec nie potrzebuja ciaglej uwagi.
      Ja mam dwoje dzieci 3,5 latka i 10 miesieczniaka, dwie mastinki i mixa corgi.
      Wiem, ze nastepny pies na jakiego sie zdesyduje to bedzie owczarek
      srodkowoazjatycki, rottwailer albo landseer.
      Oczywiscie suczki z dobrym pochodzeniem...

Jezeli chodzi o mastino i DDB - super psy tylko niestety jak trafi sie na wadliy
      czyli chorowity egzemplarz to trzeba sie liczyc z duzymi wydatkami...
      Jedna z moich suczek jest tak strasznie schorowana, ze zastanawiam sie co ma
      zdrowego... w polowie kwietnia byly wlasciciel przywiazal ja do bramy schroniska
      i odszedl... ja ja zabralam juz ze schroniska, Nigdy w zyciu nie widzialam tak
      wyniszczonej suki, ktora nawet nie ma 5 lat...
      Moja pierwsza mastinka pochodzi z dobrej hodowli, z bardzo dobrego skojarzenia,
      ma 8 lat i jest w rewelacyjnej formie. Mastino niestety bardzo zadko dozywaja
      takiego wieku...
      Trzeba sie liczyc z tym, ze im pies wiekszy tym ktocej zyje...

Jeszcze jednym plusem, dla mnie bardzo istotnym jezeli chodzi o wybor rasy jest
      to, ze mastino i DDB prawie nie szczekaja :-)

pozdr,
      Ewa
    • sonia765 Re: pies + małe dziecko 10.08.07, 01:32
      Ja mam owczarka niemieckiego rocznego. Moja córeczka natomiast ma 5 m-cy.
      Obawialiśmy się jak pies zareaguje, gdy ją zobaczy. Czy nie będzie agresywny z
      zazdrości. Mąż myślał nawet o izolowaniu ich przez jakiś czas.
      Teraz pilnujemy tylko tego, by pies nie oblizywał małej. Bo to jego wielka
      miłość od pierwszego wejrzenia. Waruje pod drzwiami jej pokoiku, przynosi swoje
      zabawki i wrzuca jej do wózka, śpi przy jej łóżeczku.
      Tutaj jest chyba nawet gorzej niż w Twoim przypadku, bo tu pies był pierwszy i
      musiał zaakceptować nowego członka stada:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka