evazozga 25.08.07, 15:55 Które rasy są przyjazne dla małych dzieci? Chodzi mi o małego pieska. Czy np.: pinczery miniaturki, maltańczyki są odpowiednie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.e.g.000 Re: jaki pies??? 26.08.07, 12:57 Cięzko powiedzieć bo tak naprawde to każdy pies może być najlepszym przyjacielem dla psa. Jamniki to podobno super psy, bardzo uczuciowe i wrażliwe i podobno... najlepsza jest suka. Odpowiedz Link Zgłoś
szopiczka Re: jaki pies??? 26.08.07, 17:00 zaden pies nie nadaje sie do dzieci,tym nbardziej maly ktoremu mozna zrobic krzywde... Odpowiedz Link Zgłoś
szkodniczek89 Re: jaki pies??? 26.08.07, 17:09 wydaje mi sie ze to zalezy od psa. Gdy mialam 5 lat mialam pieska. Nigdy nie zrobil mi krzywdy, mimo ze szarpalam go za uszy, targalam, do sanek zaprzegalam. Chcialam sie z nim bawic na moj dziecinny sposob. Mial lagodny charakter i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: jaki pies??? 27.08.07, 00:43 szkodniczek89 napisała: > szarpalam go za uszy, targalam, do sanek zaprzegalam Mhhmmm, a gdzie wtedy byli rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
bella_italia Re: jaki pies??? 03.10.07, 15:07 Ja osobiscie polecam maltanczyka.To bardzo przyjazne psy.Szkoda tylko,ze tak malo popularne.Spokojne i kochane.Nie bedziecie zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: jaki pies??? 27.08.07, 14:19 Oczywiście,że pies może być doskonałym towarzyszem dla dziecka. Wymaga to jednak dużej odpowiedzialności, wyobraźni i dojrzałości od... rodziców. Odradzałbym jednak wszelkie rasy małe: wszelkie yorki, ratlerki, pekińczyki, jamniki... (również "małogabarytowe" kundelki). Lepiej wybrać psa średniej wielkości o zrównoważonym charakterze. Np. jako asystenci osób niepełnosprawnych najczęściej wybierane są retreviery. Ale i wśród zwykłych kundelków trafia się dużo wdzięcznych towarzyszy - tu jednak dużo zależy od cech indywidualnych (przy rasowych jest większe prawdopodobieństwo, że charakter psa będzie zgodny z wzorcem). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: jaki pies??? 27.08.07, 14:29 sun_of_the_beach napisał: > Np. jako asystenci osób niepełnosprawnych najczęściej wybi > erane są retreviery. Po LATACH szkolenia. Watpie, ze matka z malym dzieckiem ma na to czas i ochote. I tak oto tworza sie stereotypy: yorki nosi sie w torebkach, a kupujac retrievera mamy gotowa nianie dla dzieci.... To jakis fenomen jest - chyba w kazdym watku tego typu wciskane sa te nieszczesne retrievery..... I nie piszcie prosze, ze to dlatego, ze te psy sa takie idealne, bo to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: jaki pies??? 27.08.07, 14:51 Po "latach szkolenia" (tak naprawdę po kilkunastu miesiącach) wypracowuje się u psa niezwykle wyspecjalizowane umiejętności niezbędne do towarzyszenia osobie niepełnosprawnej i to z uwzględnieniem jej indywidualnych potrzeb. Jakieś jednak wrodzone cechy te psy muszą posiadać, skoro właśnie je wybiera się do takiego szkolenia. Ponadto autorka wątku nic nie wspomniała, że do obowiązków psa będzie należało przewijanie dziecka i pilnowanie kalendarza szczepień... Odpowiedz Link Zgłoś
juka_2 Re: jaki pies??? 27.08.07, 23:17 Spotkałam się już z opinią, że psy nie nadają się dla dzieci. A cóż niby te dzieci robią, łebki im ukręcają? Bez przesady, nie można generalizować. Wszystko zależy od rodziców i tego, na ile pozwolą dzieciom. Mam dwoje dzieci (4 i 8 lat) i psa małej rasy. Dzieci wiedzą, że pies nie jest zabawką, że ma prawo do odpoczynku, spokoju przy jedzeniu, że nie wolno go nosić, etc. Jeszcze zanim pies pojawił się w domu, wszystko dzieciom wytłumaczyliśmy i naprawdę stosują się do wszystkiego, o co prosiliśmy. Nasz pies jest członkiem rodziny i najlepszym przyjacielem naszych dzieci. Nigdy nie zrobiły mu krzywdy - wprost przeciwnie: z pobłażaniem patrzą jak podbiera im mniejsze zabawki, a gdy spędzaliśmy kilkudniowe wakacje bez naszego psa, codziennie dopytywali się kiedy wreszcie wrócimy do Toffiego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś