vww 11.02.05, 20:15 Proszę o werdykt bieglych. Oczywiście ptaszek po wizycie na mojej werandzie zmartwychwstał i odlecial, jak zwykle. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=20492849&v=2&s=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vww Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 20:43 Dlaczego wymizerowany? Czy po ostatnich mrozach, nie miał co jeśc, czy one w zimie takie nędzne? Dziękuję za określenie gatunku. Odpowiedz Link
micamic Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 21:51 Wymizerowany bo to ptak z rodziny drozdowatych, które powinny odlatywać do ciepłych krajów, ale ocieplenie klimatu, rozrost osiedli ludzkich i dokarmianie przez ludzi powodują, że niektóre osobniki decydują się pozostać na zimę. Jeśli jednak chwyci silniejszy mróz a ludzie zapomną dosypać do karmnika to efekt jest taki jak na zdjęciu. Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 21:54 nie wiem, czy jest ich więcej, ale co mogę im dać dać do jedzenia - tak w miarę uniwersalnie, może i inne ptaki skorzystają, chociaż głowę daję, że wszystko zeżrą sroki. Odpowiedz Link
uwazna Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 22:39 Kos najbardziej by się ucieszył z dżdżownic, ślimaków... No ale mamy zimę. Jak chcesz mu zrobić frajdę, wybierz się do sklepu zoologicznego; może będą mieli jakieś larwy? Możesz też sypnąć suszonych owoców, najlepiej jagodowych. Zimujące u nas kosy żywią się odpadkami, więc pewnie i chlebem by nie pogardził. Ale i tak, jak słusznie zauważyłeś, sroki raczej będą pierwsze. Próbuj, może się uda i kos też coś skubnie. Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 08:34 Skąd im wezme owoce jagodowe i to suszone? Pierwsz rzecz, jaka mi przyszła do glowy, to rodzynki) Chleba zawsze podsypuję, ktoś go zjada, dominują sroki, reszta ptaszkow jest malutka, ja się na nich nie znam.......nie zawsze się załapią na jedzenie. A - i jeszcze zaobserwowalam takie wielkie gołębie, ze dwa razy większe niż te normalne, ładne takie, ale one do mnie nie przychodzą, nieraz widuję je w lesie, też nie wiem, co to za gatunek. Do niedawna po lesie hulał dzik, widać bylo ślady na śniegu, trochę się bałam, że sie z nim spotkam podczas spacerów z psami. Niestety, dzik wylazl na jezdnię i uderzyl go samochod. I dzika musieli zastrzelic. Podobno nie miał szans na przeżycie. Pewnie go zeżarli!!! Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 16:20 Najlepsze są pokrojone drobno świeże jabłka. Słowo! U mnie żarłocznie pochłaniają tylko to, no czasem suszony głóg i różę, ale jabłka wolą zdecydowanie. Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 21:32 Dobrze, jutro kupię jabłka. Obierać, czy nie, czy to nieistotne, czy mogą udlawić się skórą? Odpowiedz Link
slon_bim-bom Re: Co to za ptaszek? 15.02.05, 21:58 ten duży gółąb, to chyba synogarlica. A propos , czy synogarlica i turkawka to to samo? Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 16.02.05, 19:04 Nie, synogarlica jest minimalnie mniejsza i smuklejsza od gołębia i jest w kolorze kawy z mlekiem, te gołębie z lasu są naprawdę wielkie. Odpowiedz Link
slon_bim-bom Re: Co to za ptaszek? 18.02.05, 10:17 a, to mi się coś pomyliło, w takim razie na pewno turkawka. Dla pewności załączam: grzesiak.kei.pl/jurek/atlas/c_1821_TL-2-turkawka-d.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/f/f5/200px-Streptopelia_turtur.jpg Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 19.02.05, 07:51 zdjecie jest niewyraźne, a rycina..... jakaś taka przesadzona.....dalej nie wiem, ale dzięki za linki, z mojego mętnego opisu też niewiele wynika) Odpowiedz Link
lablafox Re: Co to za ptaszek? 19.02.05, 13:34 Porównaj z tym: www.ptaki.info/abc/ptak.php?id=29 Odpowiedz Link
vww Re: Co to za ptaszek? 20.02.05, 22:44 kosa już namierzyliśmy, teraz chodzilo o ustalenie dokładnej nazwy czegoś w rodzaju duzego gołębia, co mieszka w lesie i ja nie wiedzialam, co to za gatunek. Ale dziękuje za link. Odpowiedz Link
joannaand Te duże gołębie to... 19.02.05, 21:19 Te duże gołębie(większe od gołębia domowego), o których pisałaś wczesniej to pewnie są gołębie grzywacze - zazwyczaj pomieszkujace w lasach lub parkach, gniazdujace wysoko w koronach drzew. Tu masz adres i możesz sprawdzić czy to są te gołębie,które widziałas: mpancz.webpark.pl/grzywacz.htm pozdrawiam! Odpowiedz Link
vww Re: Te duże gołębie to... 20.02.05, 22:47 Tak, tak, tak - to te same ptaki. Są bardzo płochliwe, ale tak pięknie mienią się w słońcu, że aż żal, ze tak szybko uciekają, nie dając mi się napatrzeć na siebie. Dziękuję Ci, że rozwiałas moje wątpliwości. Odpowiedz Link