Dodaj do ulubionych

Co to za ptaszek?

11.02.05, 20:15
Proszę o werdykt bieglych. Oczywiście ptaszek po wizycie na mojej werandzie
zmartwychwstał i odlecial, jak zwykle.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=20492849&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • micamic Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 20:22
      Jest to wymizerowany kos.
      • vww Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 20:43
        Dlaczego wymizerowany? Czy po ostatnich mrozach, nie miał co jeśc, czy one w
        zimie takie nędzne?
        Dziękuję za określenie gatunku.
        • micamic Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 21:51
          Wymizerowany bo to ptak z rodziny drozdowatych, które powinny odlatywać do
          ciepłych krajów, ale ocieplenie klimatu, rozrost osiedli ludzkich i dokarmianie
          przez ludzi powodują, że niektóre osobniki decydują się pozostać na zimę. Jeśli
          jednak chwyci silniejszy mróz a ludzie zapomną dosypać do karmnika to efekt
          jest taki jak na zdjęciu.
          • vww Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 21:54
            nie wiem, czy jest ich więcej, ale co mogę im dać dać do jedzenia - tak w miarę
            uniwersalnie, może i inne ptaki skorzystają, chociaż głowę daję, że wszystko
            zeżrą sroki.
            • uwazna Re: Co to za ptaszek? 11.02.05, 22:39
              Kos najbardziej by się ucieszył z dżdżownic, ślimaków... No ale mamy zimę. Jak
              chcesz mu zrobić frajdę, wybierz się do sklepu zoologicznego; może będą mieli
              jakieś larwy? Możesz też sypnąć suszonych owoców, najlepiej jagodowych.
              Zimujące u nas kosy żywią się odpadkami, więc pewnie i chlebem by nie
              pogardził. Ale i tak, jak słusznie zauważyłeś, sroki raczej będą pierwsze.
              Próbuj, może się uda i kos też coś skubnie.
              • vww Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 08:34
                Skąd im wezme owoce jagodowe i to suszone? Pierwsz rzecz, jaka mi przyszła do
                glowy, to rodzynkismile)
                Chleba zawsze podsypuję, ktoś go zjada, dominują sroki, reszta ptaszkow jest
                malutka, ja się na nich nie znam.......nie zawsze się załapią na jedzenie.
                A - i jeszcze zaobserwowalam takie wielkie gołębie, ze dwa razy większe niż te
                normalne, ładne takie, ale one do mnie nie przychodzą, nieraz widuję je w lesie,
                też nie wiem, co to za gatunek.
                Do niedawna po lesie hulał dzik, widać bylo ślady na śniegu, trochę się bałam,
                że sie z nim spotkam podczas spacerów z psami.
                Niestety, dzik wylazl na jezdnię i uderzyl go samochod.
                I dzika musieli zastrzelic. Podobno nie miał szans na przeżycie.
                Pewnie go zeżarli!!!
                • cereusfoto Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 16:20
                  Najlepsze są pokrojone drobno świeże jabłka. Słowo! U mnie żarłocznie
                  pochłaniają tylko to, no czasem suszony głóg i różę, ale jabłka wolą
                  zdecydowanie.
                  • vww Re: Co to za ptaszek? 12.02.05, 21:32
                    Dobrze, jutro kupię jabłka. Obierać, czy nie, czy to nieistotne, czy mogą
                    udlawić się skórą?
                    • slon_bim-bom Re: Co to za ptaszek? 15.02.05, 21:58
                      ten duży gółąb, to chyba synogarlica. A propos , czy synogarlica i turkawka to
                      to samo?
                      • vww Re: Co to za ptaszek? 16.02.05, 19:04
                        Nie, synogarlica jest minimalnie mniejsza i smuklejsza od gołębia i jest w
                        kolorze kawy z mlekiem, te gołębie z lasu są naprawdę wielkie.
                        • slon_bim-bom Re: Co to za ptaszek? 18.02.05, 10:17
                          a, to mi się coś pomyliło, w takim razie na pewno turkawka. Dla pewności
                          załączam:
                          grzesiak.kei.pl/jurek/atlas/c_1821_TL-2-turkawka-d.jpg
                          upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/f/f5/200px-Streptopelia_turtur.jpg
                          • vww Re: Co to za ptaszek? 19.02.05, 07:51
                            zdjecie jest niewyraźne, a rycina..... jakaś taka przesadzona.....dalej nie
                            wiem, ale dzięki za linki, z mojego mętnego opisu też niewiele wynikasmile)
                            • lablafox Re: Co to za ptaszek? 19.02.05, 13:34
                              Porównaj z tym:
                              www.ptaki.info/abc/ptak.php?id=29
                              • vww Re: Co to za ptaszek? 20.02.05, 22:44
                                kosa już namierzyliśmy, teraz chodzilo o ustalenie dokładnej nazwy czegoś w
                                rodzaju duzego gołębia, co mieszka w lesie i ja nie wiedzialam, co to za
                                gatunek. Ale dziękuje za link.
                    • joannaand Te duże gołębie to... 19.02.05, 21:19
                      Te duże gołębie(większe od gołębia domowego), o których pisałaś wczesniej to
                      pewnie są gołębie grzywacze - zazwyczaj pomieszkujace w lasach lub parkach,
                      gniazdujace wysoko w koronach drzew.
                      Tu masz adres i możesz sprawdzić czy to są te gołębie,które widziałas:
                      mpancz.webpark.pl/grzywacz.htm
                      pozdrawiam!
                      • vww Re: Te duże gołębie to... 20.02.05, 22:47
                        Tak, tak, tak - to te same ptaki. Są bardzo płochliwe, ale tak pięknie mienią
                        się w słońcu, że aż żal, ze tak szybko uciekają, nie dając mi się napatrzeć na
                        siebie. Dziękuję Ci, że rozwiałas moje wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka