Dodaj do ulubionych

wymioty u kotka

19.09.07, 14:50
witam! mam 2,5 rocznego kotka, jest wykastrowany, niewychodzący, od
kilku dni mam problem, ponieważ w godzinach dopołudniowych wymiotuje
(raczej jest to gęsta wydzielina, w formie grubego palca, wyraźnie
widać też w nich włosy, a karma jest "przerobiona"), podałam mu juz
odkłaczacz whiskas, ale chyba nic to nie dało, podaję też purinę
odkłaczającą (wcześniej dla sterylizowanych), dzisiaj podałam mu 1
łyzeczkę bezo-pet, mam nadzieję, że to mu pomoże, co o tym sądzą
panie dr? czy ktoś z was miał podobny problem? poza tym wszystko z
nim ok, apetyt, pragnienie i zabawa w normie
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: wymioty u kotka 19.09.07, 20:10
      Skoro w tej gęstej wydzielinie widac dużo włosów, to moze
      rzeczywiście zakłaczenie jest przyczyną tych wymiotów. Pastę
      odkłaczająca trzeba w takim razie podawac codziennie, a poza tym
      warto podawac mu także coś, co poprawi perystaltykę jelit. Np. mozna
      posiac mu trawę albo owies w doniczce. Koty lubia pogryzać coś
      zielonego, a błonnik poprawi perystaltykę jelit, a tym samym
      wydalanie włosów z kałem.
      • nik4 Re: wymioty u kotka 20.09.07, 20:12
        dziękuję za odp, a jak długo mu to podawać codziennie? przez ile
        dni? jaką pani poleca karmę odkłaczającą, biorąc pod uwagę, że to
        jest kastrowany kotek? dziękuję jeszcze raz, pozdr
        • monikawet Re: wymioty u kotka 20.09.07, 20:22
          Taką pastę należy podawać codziennie aż do unormowania sytuacji,potem
          profilaktycznie 2-3razy w tyg.Można też dawać olej parafinowy 3 razy dziennie po
          ok.3 ml.Warto przestawić kota na karmę specjalistyczną np.Royal canin dla kotów
          od kastracji do 7-miu lat.Trzeba zwrócić uwagę żeby odstępy między posiłkami nie
          były zbyt długie:wtedy kot się najada "na zapas" i to również może być przyczyną
          wymiotów...
          • nik4 Re: wymioty u kotka 23.09.07, 18:05
            bardzo dziękuję za odpowiedź, muszę się rozejrzeć za taką karmą; mam
            jeszcze jedno zapytanie: otóż opisywany kotek bardzo lubi się
            wylizywać, myć, ale jego sierść jest sztywna i raczej rzadaka i
            chyba skłonna do podrażnień, bo widzę , że często od drapania robią
            się strupki, co mogę mu podawać, jakieś witaminy? pozdr,
            • anna.jozwik Re: wymioty u kotka 24.09.07, 23:37
              Możesz popytać w lecznicach i sklepach zoolog o witaminy
              poprawiające wygląd sierści i skóry; jest ich bogaty wybór. Prócz
              tego możesz podawac kotu do jedzenia łyżeczkę oleju roślinnego,
              siemię lniane, surowe żółtko.
              • nik4 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 18:46
                kurcze, on jest chyba nieźle zakłaczony, z poczatku dawałam mu tę
                pastę troche nieregularnie i juz myślałam, że jest ok, a tu znowu w
                tym tygodniu wymioty...postanowiłam, że będę mu teraz dawać
                codziennie, oprócz tego karmę z odkłaczaczem, on się bardzo częto
                myje, a teraz dodatkowo złapał pchły i proces mycia się i drapania,
                tym samym nawet wyskubywania włosów, nasilił się; dzisiaj
                zwymiotował samymi włosami z taką wodą (żółtą), tak więc jestem
                raczej pewna, że przyczyną wymiotów są kule włosowe;
                mam też pytanie o karmienie, czy podawać cały czas tę samą karmę (np
                purine dla sterylizowanych) czy np rano odkłaczającą a wieczorem dla
                kastratów?
                • mist3 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 20:40
                  a czemu podajesz karmę dla kastratów? czy to zalecenie lekarza?
                  moja kotka też się uwielbia myć, a z kolei nie znosi past odkłaczających. Ma
                  więc podawaną na cały dzień mieszankę karm suchych (oral sensitive, antihairball
                  i zwykłą), wysianą trawkę, którą chętnie podgryza, dodatkowo dostaje jako
                  przysmaki (w nagrodę za drapanie drapaka) chrupki z maltpastą. Czasem,
                  profilaktycznie, dodaję jej do jedzenia trochę oleju parafinowego.
                • monikawet Re: wymioty u kotka 28.09.07, 20:59
                  A propos karmienia:może warto zakupić karmę "na wszystko"-tj i na kłaki i dla
                  kotów po sterylizacji.Ja karmię swojego kota karmą Royal Canin dla kotów od
                  kastracji do 7-miu lat.Nie ma problemu...Ale tak jak piszesz,czyli trochę karmy
                  na kłaki,trochę tej dla kastratów też jest ok.
                  Przy okazji jeśli pojawiły się pchły-trzeba odrobaczyć kota,bo pchła jest
                  żywicielem pośrednim tasiemca..
                  • nik4 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 21:08
                    czyli ta karma royala będzie ok?na kłaczki też? bo właśnie szukam
                    takiej na "wszystko", a podawać jakąś mokrą? jak na razie to
                    załozyłam mu obrożę na pchły, a co jeszcze byście polecali? on też
                    nie jest chętny, żeby jeść pastę, więć smaruję mu pyszczejk i
                    wszystko ładnie zlizuje :)
                    • nik4 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 21:09
                      a co podać mu na odrobaczenie?
                      • mist3 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 21:23
                        po preparat na odrobaczenie i odpchlenie lepiej udaj się do weterynarza, z tym
                        że z tego co wiem nie podaje się ich obu naraz (ale może się mylę).
                        przed wizytą zważ kota (oba preparaty dobiera się do wagi kota), po odrobaczeniu
                        wymyj dokładnie kuwetę i wszystko co się da.
                        • monikawet Re: wymioty u kotka 28.09.07, 21:42
                          Karma Royal,o kt. wspomniałam jest "na wszystko".Mają opcję suchą i w
                          saszetkach.Ja karmię swojego kota tylko suchą+woda+mleko..
                          Preparat na robaki:jest wiele różnych na rynku.Wszystko dostępne u lek.wet.
                          Najmniej kłopotliwy i łatwy w użyciu jest np.Profender-w kroplach na kark .Albo
                          DRUGA OPCJA :Frontline lub Fiprex na kark przeciw pchłom i np.pasta Vetminth
                          przeciw robakom -do pyska.Jedno nie szkodzi drugiemu...
                          Pastą na kłaki można śmiało smarować łapki kota-aby zlizał,EFEKT TEN SAM CO PO
                          PODANIU DOUSTNYM..
                          • nik4 Re: wymioty u kotka 28.09.07, 22:37
                            bardzo dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, bardzo dużo nowego sie
                            dowiedziałam, mam nadzieję, że wszystko będzie OK, pozdr
                            • nik4 Re: wymioty u kotka 10.10.07, 20:58
                              witajcie ponownie, podawałam kotkowi bezo-pet juz dwa tygodnie i
                              wczoraj zwymiotował 2 razy, udałam się zatem do lekarza; pani dr
                              stwierdziła rzeczywiscie, że w jelitach jest sierść razem z
                              pokarmem, podała mu lek na Bet lub Bat... (nie moge odczytać
                              niestety) a także go odrobaczyła PRATELEM, powiedziała, że gdyby nie
                              było ok to mamy przyjść, zapytałam, czy mam się martwić jesli
                              jeszcze w ciągu kilku następnych dni będzie wymiotował, mówiła, że
                              nie, rozumiem zatem, ze to wszystko musi mu chyba jakoś zejść...tak?
                              poleciła tez LAXAMYL. Dzisiaj raz zwymiotował, poza tym dużo śpi i
                              raczej nie chce jeść, wodę pije. Czy to może byc reakcja na lek? Co
                              o tym sądzicie?
                              • anna.jozwik Re: wymioty u kotka 10.10.07, 22:36
                                Ogolnie rzecz biorąc, jeśli kot na jakis czas zwymiotuje kula
                                włosową to jeszcze nic strasznego, to są fizjologiczne wymioty które
                                mają służyc oczyszczaniu przewodu pokarmowego z niepotrzebnych
                                włosów.
                                Żeby ułatwic mu wydalanie tych włosów możesz podawac mu male ilosci
                                oleju parafinowego, po 1-2 ml od czasu do czasu. Mozna go kupic w
                                aptece bez recepty. I tak jak wczesniej wspominałam, może posiej mu
                                coś zielonego, poprawi mu sie perystaltyka jelit i będzie wydalał
                                włosy raczej z kałem niż z wymiotami.
                                • nik4 Re: wymioty u kotka 11.10.07, 14:43
                                  zgadzam się z tym, jednak on wymiotuje codziennie, no i pani dr
                                  stwierdziła, że to co ma w jelitach to treść pokarmowa wraz z
                                  sierścią, zastanawiam się czy ten lek który dostał pomoże mu to pop
                                  prostu usunąć? trawę zasieję na pewno albo wezmę go do ogrodu :),
                                  dziękuję, pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka