iselle 05.08.08, 20:47 Zauważyłam że mój królik dzisiaj załatwia się na biało i nie wiem co o tym myśleć. Ma prawie 5 lat i nie wygląda na chorego - zachowuje się normalnie. Może coś zjadł? Tylko co może powodować takie zabarwienie moczu...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.gralak Re: Biały mocz królika 08.08.08, 12:08 Nie znam się na królikachj komletnie, ale z tego co znalazłam w internecie biały mocz może świadczyć o chorobie nerek. znowu na forum o królikach piszą że to może być spowodowane zbyt dużą ilością wapnia w jedzeniu :/ www.forum.kroliki.com/viewtopic.php?t=92&start=15&sid=64b6bacd171c8a000a955fee758cc1b6 poszukaj tam informcaji, a moim zdaniem nie zaszkodzi przejść się do weterynarza i wykonać badania krwi i moczu żeby mieć pewność że nic złego się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Biały mocz królika 08.08.08, 12:46 Mój królik również sikał na biało, i z tego co się dowiaduję od nowych właścicieli nadal sika na biało. Jest okazem zdrowia. Weterynarz powiedział nam, że króliki tak mają Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszeczkaa Re: Biały mocz królika 27.03.09, 09:03 mojego pupila mam od dwóch tygodni, dopiero poznajemy się nawzajem, też mam problem z kolorytem moczu, wczoraj wieczorem zauważylam w klatce zielonkawą bardzo dużą plame i sama nie wiem co to było? Odpowiedz Link Zgłoś
hania261 Re: Biały mocz królika 27.03.09, 10:18 Mocz krolika zmienia sie w zaleznosci od tego co krolik zjadl. Jesli jadl pokarmy o duzej zawartosci wapnia np. natke pietruszki to jego mocz moze byc bialy i zostawiac osad w kuwecie, po mleczu beda siuski brazowe, po marchewce pomaranczowo-czerwone, po burakach czerwone itd. W sumie rzadko mocz ma kolor idealnie przezroczysto-zolty. Na wszelki wypadek mozna zaniesc mocz do badania, szczegolnie ten z bialym osadem, osad moze wskazywac na chorobe ukladu moczowego, inne objawy to wzmozone pragnienie, trudnosci z oddawaniem moczu, sikanie poza kuweta, apatia. Odpowiedz Link Zgłoś