Dodaj do ulubionych

obroża czy szelki?

29.09.08, 09:05
Witam,
Mam pytanie co sądzicie o szelkach i obroży. Część moich znajomych
mówi , że szelki są wygodniejsze dla psa, inni zaś ze obroża, a co
wy o tym myślicie? Mam pół rocznego Labka i ostatnio jak byłam na
spacerze właściwiej innego psa powiedział ze nie powinien chodzić w
szelkach bo są dla niego nie zdrowe. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • a.nancy Re: obroża czy szelki? 29.09.08, 09:10
      polroczny to troche za mlody, poczekalabym az przestanie rosnac.

w kwestii "co lepsze":
      u nas sprawdzily sie szelki. pies mniej ciagnie (a nawet jak ciagnie, to latwiej
      go utrzymac), obroze probowal sobie zdjac, irytowala go, prowokowala do buntu. w
      szelkach jest duzo spokojniejszy.
      nie mowie, ze to regula, pewnie zalezy od charakteru psa.
      • tenshii Re: obroża czy szelki? 29.09.08, 10:16
        Pewnie ciągnie.
        A jak ciągnie to ja polecam szelki treningowe - nauczy się ładnie chodzić na smyczy oraz chodzenia w szelkach.
        Potem można zastąpić zwykłymi
        • basia961 Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 03:56
          Jeśli szelki to takie które nie przechodzą pod psimi "pachami". W źle dobranych
          pies stawia łapy inaczej niż to z anatomii wynika, efektem będą zaburzenia w
          obrębie stawów.
          Co do nauki chodzenia przy nodze - są zwolennicy szelek i zwolennicy obroży...
          Szelki nie powodują dyskomfortu przy ciągnięciu, dlaczego więc pies ma iść
          ładnie? Jeśli pies ciągnie na obroży to na szelkach będziesz za nim fruwać :)))
          Nauka na obroży, szelki potem.
          Szelki są dla psów które prowadzą (np. osoby niewidome), obroże dla tych
          prowadzonych...
          • a.nancy Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 08:34
            > Szelki nie powodują dyskomfortu przy ciągnięciu, dlaczego więc pies ma iść
            > ładnie? Jeśli pies ciągnie na obroży to na szelkach będziesz za nim fruwać :)))

no wlasnie u nas jest dokladnie na odwrot, na obrozy ciagnie, w szelkach duzo
            mniej. wlasnie dlatego ze nie powoduja dyskomfortu, moj pies ma nature
            buntownika ;) i gdy czuje sie do czegos zmuszany, to robi na przekor.
            szczegolnie jesli musi isc bardzo blisko przy nodze, sciagniecie go na szelkach
            powoduje przytulenie sie barkiem do czlowieka, co jest dla niego bardziej
            akceptowalne niz nacisk w okolicach szyi przy obrozy.
            pewnie zalezy od psa, warto wyprobowac rozne rozwiazania i znalezc najlepsze.
            • basia961 Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 09:44
              Czy chcesz powiedzieć że twój pies to masochista? Ciągnie bo go obroża dusi? :)))
              • a.nancy Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 20:11
                basia961 napisała:

> Czy chcesz powiedzieć że twój pies to masochista? Ciągnie bo go obroża dusi? :)

wbrew pozorom nie da sie interpretowac wszystkich psich zachowan jako proste
                bodzce reakcje na bodzce fizyczne. znalam suke, ktora na kolczatce tak sie
                wyrywala, ze miala poraniona cala szyje. raczej nie uznalabym tego za masochizm,
                tylko za dazenie do uwolnienia sie za wszelka cene. a wystarczyloby... sprawic,
                zeby przestala czuc sie zagrozona.
            • majenkir Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 18:15
              a.nancy napisała:
              > gdy czuje sie do czegos zmuszany, to robi na przekor.

Sie obsmialam :D. Przeciez to TYLKO PIES, nie moze robic na
              przekor, byc zlosliwym itp....
              • tenshii Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 18:29
                A ja wiem o co jej chodziło.
                Nie można brać tej przekory dosłownie.

Widocznie jej psu obroża nie pasuje i kiedy mu ją zakładają ciągnie, wyrywa się, próbuje ją ściągnąć, na szelkach zaś idzie ładnie bo mu wygodnie. To można nazwać przekorą w pewnym sensie.
                • a.nancy Re: obroża czy szelki? 30.09.08, 20:06
                  > Widocznie jej psu obroża nie pasuje i kiedy mu ją zakładają ciągnie, wyrywa się
                  > , próbuje ją ściągnąć, na szelkach zaś idzie ładnie bo mu wygodnie. To można na
                  > zwać przekorą w pewnym sensie.

no wlasnie :)
                  a ze nie lubi byc zmuszany, to fakt. i wszystko jedno jak to nazwac ("przekora"
                  byla w domyslnym cudzyskowiu), ale u psow o silnym charakterze zdarza sie, ze
                  gdy sa do czegos przymuszane, to rodzi to bunt czy wrecz agresje. moj obrozy nie
                  lubil tez czesciowo dlatego, ze nie lubil dotykania karku (przy noszeniu obrozy
                  w roznych sytuacjach konieczne). juz go odwrazliwilismy na to, ale skoro sie
                  przyzwyczail do szelek, to dalej w nich chodzi.
    • ewelina.lila Re: obroża czy szelki? 23.05.23, 15:59
      Fajne akcesoria spacerowe znalazłam na Unizoo. Dobrze się sprawują, szeroka rozmiarówka więc pod większość ras można dobrać coś odpowiedniego. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka