Dodaj do ulubionych

Pomocy - kociak

24.12.23, 14:29
Zostaliśmy obdarowani kociakiem. Kotka, 5 miesięcy.
Nigdy nie miałam kota, nie wiem nic o kotach.
Na co zwrócić uwagę, czego potrzebuje.
Kot ma być wychodzący. Wiem, że na początku trzeba go w domu trzymać, aby się przyzwyczaił.
Dostaliśmy na początek kuwetę, piasek, drapak z legowiskiem, szelki, żarło.
Kotka jest wysterylizowana, nauczona korzystania z kuwety.
Co jeszcze potrzeba, na co zwrócić uwagę?

Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 14:35
      Zabawki.
      Zabezpieczenie ogrodu, żeby kot nie chodził 💩 do sąsiadów.
      Badania.
      • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 14:58
        Zabezpieczenie ogrodu nie wchodzi w grę. Tutaj ludzie mają nieogrodzone ogrody, koty łażą wszędzie i nikt się tym nie przejmuje.
        Kot badania ma porobione, dostaliśmy namiar na weterynarza, który się tym kotem zajmował.
        Czy kot potrzebuje jakieś szczepienia, odrobaczania regularne? Raz w roku na przykład?
        Czym go karmić, karma sucha, puszki na zmianę. Czy może, jak się zacznie suchą, to wtedy tylko sucha?
        • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:03
          Taki maluch to powinien jesc kilka razy dziennie po troszku. U mnie koty suche chrupki i wode mają zawsze do dyspozycji. Najmlodszy dostawał conajmniej 2x dziennie mokrą starsze raz. Odpukać moje nie są zafiksowane na jedzeniu nir sa grube i nie musze im wydzielać. Jesienia i zimą zazwyczaj mają większy apetyt na wiosnę wyraźnie spada. Przyda się tez szczoteczka i grzebień dla kocie pielęgnacji. Warto nauczyć od małego bo potem byw różnie. Siersc z tapicerki najlepiej sviaga sie wilgotna reka w jednorazowej rękawiczce ktora po zrolowaniu w klaczki i upewnieniu się ze jest sucha mozna skutecznie zebrać odkurzaczem. Legowisko ok ale kot i tak sam sobie znajdzie miejsce i nie zdziw się gdy znajdziesz go na poduszce. Do zabawy świetnie nadają się różne pudełka 8 kartony. Mozna powycinać w większym różne otwory i wejścia a potem zamknąć górę. Będzie radocha i przy okazji drapak ktory potem do recyklingu i znów mozna podrzucić jqkis zabarany ze sklepu.. pochowaj rzeczy dla ciebie cenne lub niebezpieczne dla koteczki. Na początku, jak to dzieciak moze chuliganie trochę.. albo i dużo. Wszystkiego najlepszego na Święta o na nowej wspólnej drodze życia
          • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:21
            Dzięki za rady. Na razie pochowałem kwiaty, bo niektóre podobno trujące.
        • berdebul Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 23:50
          Taki mały kot je ile chce, chyba ze widzisz ze gwałtownie tyje. Małe porcje, jak w naturze.
          Tak, wychodzący kot musi być regularnie odrobaczany i zabezpieczony na kleszcze. Plus szczepienia, w tym wścieklizna.
    • asia_i_p Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 15:00
      Pewna jesteś, że chcesz wypuszczać? Ona jest taka ładna, że szybko może wyewoluować z twojego wychodzącego kota w niewychodzącego kota sąsiada.
      • silenta Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 15:02
        Albo w piękny placek na asfalcie.
        • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 15:37
          Wszyscy sąsiedzi mają koty i wszystkie wychodzące więc chyba to raczej norma tutaj. Ludzie instalują tylko drzwi dla kota i tyle. Mieszkam w małej wiosce, koty sąsiadów mają sie dobrze.
    • wunder-gaffe Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 15:02
      leyla76 napisała:
      > Zostaliśmy obdarowani kociakiem. Kotka, 5 miesięcy.
      > Nigdy nie miałam kota, nie wiem nic o kotach.

To trzeba było nie przyjmować podarunku.
      • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:06
        Chyba nie narzeka tylko rozsądnie szuka instrukcji obsługi by zadbać o " prezent" tongue_out
    • ichi51e Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:08
      Na to żeby nie wychodziła. Dlaczego kot ma być wychodzący - po co w sumie…

Wątek na święta na rozruch domyślam sie
      • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:00
        Nie wiem, nie znam się, ale patrząc, że tutaj wszystkie (albo prawie wszystkie) koty wychodzące , to myślałam, że to raczej normalne.
        • palczak.madagaskarski Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:12
          W wielu miejscach to jest "normalne", co nie znaczy, że dobre smile Trochę jak z trzymaniem psa na łańcuchu albo puszczaniem luzem po wsi - dawniej też to było normalne i w niektórych miejscach wciąż niestety jest... Przyłączam się do głosów, żeby nie wypuszczać. Zrób zwierzakowi ten prezent i zadbaj o jego bezpieczeństwo smile Jak nie zaznał wychodzenia samopas, to nie będzie się domagać wypuszczania. Jeśli zaczniesz wypuszczać i zmienisz zdanie później, to wszystkim będzie trudniej smile
          • snajper55 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:37
            palczak.madagaskarski napisała:

> Jak nie zaznał wychodzenia samopas, to nie będzie się domagać wypuszcza
            > nia.

Moje ostatnie dwa koty, trzymane od małego, nie domagały się wypuszczania, tylko korzystały z każdej okazji aby wymknąć się na zewnątrz. Na taras czy choćby na klatkę schodową. Każdy powrót do mieszkania łączył się z blokowaniem uciekających kotów lub, dużo częściej, z łapaniem ich na klatce.

S.
        • berdebul Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 23:51
          U moich sąsiadów tez wszystkie wychodzące, mieszkam tu 6 lat, oni mają ósmego kota, większość znalazła się na jakimś poboczu, po niektórych słuch zaginął. Tez wioska, większość ma koty wychodzące.
    • 1papryczka.chili Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:15
      Pięknota 🥰😍
      Ja swojego karmię mokra karmą premium, surowym mięskiem oraz karmą suchą. Ma różnorodność. Woda świeża musi być w misce cały czas.
      • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:35
        Fakt ze ostatnio mieso ktore zostanie w sklepie zmielone np filety z piersi kurczaka wychodzi taniej niż nawet byle jaka karma w saszetkach. Ja w domu porcjuję na jeden posiłek dla mojej trójcy i zamrażam. Wyciągam kilka godzin przed karmieniem i jest ok. Drugi fakt ze powinna dostawać urozmaicone bardzo szczegolnie ze mloda, rośnie i buduje swój organizm.
        • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:02
          Tzn, że moge pokroić na małe kawałki zwykła, surowa pierś z kurczaka i podać?
          Nie zaszkodzi mu?
          • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:37
            Nie jezeli mieso jest świeże i ze sprawdzonego źródła ze sklepu gdzie jest duży ruch i ciągle dostawy. Koty to drapieżniki i zepsute mieso jest dla nich szkodliwe, świeże jest ok i chętnie zjedzą. 2-3 razy w k8esiacu moznabtez podać posiekaną wątróbki ktora ma dużo wartości odżywczych ale nie za czesto i nue za dużo bo może powodować rozluźnienie stolca. Mozna podawać ptactwo i wołowinę, wieprzowiny raczej nie. Warto czasem dać surowe żółtko, białka nie wolno (!!). Żoltko ma dużo witamin i substancji odżywczych dobrego białka. Mozna tez podawać ryby ale morskie, niektore koty lubią ugotowaną rozgnieciona marchewkę, kukurydze w ziarnkach bywa ze swietnievradza sobie z obgryzaniem całego kaszana po ugotowaniu. Jacswoim czasem daje zielone oliwki ze słowa, 2-3 sztuki nabłepek. Cos w nich jest, że większość je uwielbia, chyba pomagają w trawieniu. Pizatym zanim się zje mozna populacji pobawić się nimi. Niektórzy weci podają ze produkty mleczne przetworzone przez bakterie są dla kotów bezpieczne np twarożek czy jogurt, to dobre źródło wapnia ale z tym bywa różnie bo nie wszystkie koty teawia i mają po nabiale sensqcje żoładkowe.. generalnie od kawałeczka jakiegoś jedzenia np szynki wierszowe kot zaraz się nie rozchoruje, mozna różnymi produktami częstować by zorientować się co smakuje. Koty miewają czasem vqrdzo dziwne preferencje o tym byl tu już niejeden wątek.
            • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:40
              Oprócz wątróbki moznabtez podawać inne podroby np serca drobiowe, moje dostają tez czasem troszeczkę masla, tyle co na końcu noza albo smalec gęsi
              • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:57
                Ja mieszambtj daje na zmianę świeże mieso i gotowe a pizatym dostają bardziej trwale chrupki by mialy staly dostęp po pierwsze dlatego ze w gotowca sa substancje ktorych kot potrzebuje a nie ma ich w surowym miesie, minerały, witaminy. Dla kota wbrew pozorom zdrowsze jest mieso np z zmielonych udek drobiowychbktore zawierają tez trochę skory,btluszczu a nawet chrząstki ale mam tylko jeden taki sklep ktory oferuje świeże wyluzowane udka i do tego jest możliwość ich zmielenia przy zakupie ale jest na tyle daleko ze bywam tam zbyt rzadko
                • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 19:04
                  No i w momencie linienia kot moze wymiotowacbklaczkami wylizane sierści. Sa karmy i suplementy zawierające trawę ktore pomaga trawić lub pozbyć się z jelit by kot sie nie zatkal. Mozna kotu posiacvna parapecie specjalną trawę w skrzynce. W ostateczności wkasnie podanie odrobiny tłuszczu pomaga, suplementy lub niektore karmy ktore zawierają tez wkładkę roślinna . Pojedyncze zwymiotowanie takiej kulki sierści to sytuacja normalna a nawet porzadana . Dlatego wyzej pisałam o narzędziach do czesania bo wiosna i jesienią mogą się bardzo przydać by pomuc kotkowi w higienie
              • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 19:14
                babcia47 napisała:

> Oprócz wątróbki moznabtez podawać inne podroby np serca drobiowe, moje dostają
                > tez czasem troszeczkę masla, tyle co na końcu noza albo smalec gęsi
                >
                O ile dobrze kojarzę to autorka raczej problemu z wyżywieniem kota nie będzie miała problemu bo jakąś knajpę ma smile Chyba że to knajpa wegetariańska smile
                • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 22:29
                  Myślisz, że podróży podajavosoby z problemami finansowymi? Wieksxe drapieżniki kotowate wcale po upolowaniu zdobyczy nie biorą się najpierw za poledwice tylko wlasnie za zawartoscbrzucha, podróży ktore sa źródłem ważnych i bogatych zwiazkow odżywczych. To ze ludzie niektórzy nimi gardzą to ich sprawa a to ze sq przy tym tanie to ich dodatkowa zaleta. Kot karmiony tylko czystym, odtłuszczonym mięskiem wymaga suplementacji .
                  • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 22:34
                    Podroby , sorki autokorekta i moja nieuwaga
                  • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 22:45
                    Czemu pomyslaś że ja o podrobach pisałam w kontekście biedy czy problemów finansowych?
                    Julian kochałby mnie bardziej tylko wtedy gdybym kąpała się w wątróbce smile
                    • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 23:06
                      Moze dlatego ze zacytowałaś ten fragment o podrobach i wspomniałaś o problemach z wyżywieniem. Wiem jak i nas poszły karmy i wszystko zwierzowe w górę 8 tak mi poszło po zwojach, sorki odszczekuję ;*
                      • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 23:16
                        babcia47 napisała:

> Moze dlatego ze zacytowałaś ten fragment o podrobach i wspomniałaś o problemach
                        > z wyżywieniem. Wiem jak i nas poszły karmy i wszystko zwierzowe w górę 8 tak m
                        > i poszło po zwojach, sorki odszczekuję ;*
                        >
                        Mnie się całe drzwewko zlało w całośc. I ten fragment autorki o tym czy pierś z kurczaka nie zaszkodzi. I to twoje o podrobach. A mnie w zasadzie chodziło o to że autorka pewnie nie będzie miała problemów logistycznych (ty wspominałaś że masz dośc daleko pewny sklep) z wykarmieniem kota mięsem smileWtedy myślę że dobre suche jedzenie wystarczy aby kot miał zapewnione witaminy i minerały.
                        • babcia47 Re: Pomocy - kociak 25.12.23, 01:23
                          Nom, też o tym wspominałam. Pisząc o mielonych udkach mialam na myśli dodatkowo cząstki chrząstek,vsciegien ktore w nich są, trochę skory i tłuszczu, pozatym mieso z dolnej części kury ma wiecej żelaza. Filet jest dobry dla osoby która sue odchudza lub ma problemy dietetyczne. Ja sama wole inne części. Ja w połowie daje surowe 8vgotowce w tym suchą ktora maja cały czas tak jak wodevdo dyspozycji. Zqden nie mial jak dotąd ( odpukac) problemów z nerkami, pija dużo wody wystarczająco.
            • kamin Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 21:21
              Czemu nie wolno białka? Dawałam czasem swoim kotom całe jajka, nie widziałam, że to źle
              One chyba też nie.
              • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 22:24
                Sa toksyczne ponoć, kilka razy spotkałam się z taka opinia u weta o w necie. Moj syn tez sie dziwił ale potem sam mi przysłał linka x potwierdzeniem. Nie chce mi się szukać. Koty nie wiedzą. Moim tez sie zdarzylo ale również nie raz pies mi zeedzil czekoladę lub słodycze z czekolada.. tez nie wiedział ze dla niego trujaca. Kot od biala pewnie zaraz nie padnie ale po co skoro żółteczko i tak najlepszajsze?
          • berdebul Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 23:53
            Niesuplementowane mięso można podawać jako urozmaicenie, nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.
            Pamiętaj, ze kociaki maja inne zapotrzebowanie na fosfor i wapń niż dorosłe koty.
            I wywal sucha karmę, koty większość wody pobierają z jedzenia, im bardziej mokre, tym lepiej dla kocich nerek.
    • nick_z_desperacji Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:29
      Biala z niebieskimi oczami, co prawda kotka, ale zapytam: czy na pewno słyszy? Koty swoje braki fenomenalnie maskują.
      • ichi51e Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 16:34
        Białe też są uważane za brzydactwa przez inne koty i najczęściej obrywają oraz padają ofiarą innych kotów…
      • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:03
        Czy na pewno słyszy? Tzn, że jak białą z niebieskimi oczami to może nie słyszeć?
        Chyba słyszy, jak coś szeleści to zaraz głowę odwraca.
        • nick_z_desperacji Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:07
          Białe koty z niebieskimi uszami często są gluche. Pytam, bo kot wychodzący ma być, więc warto to sprawdzić.
          • nick_z_desperacji Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:07
            Boże, z niebieskimi oczami nie uszami!
            • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:11
              nick_z_desperacji napisała:

> Boże, z niebieskimi oczami nie uszami!

Z niebieskimi uszami to taki bardzo niesamowity kotsmile
              • nick_z_desperacji Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:24
                Takiego bym nie wypuszczała, ukradliby jak nic.
          • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:38
            Co do wychodzenia to zawsze możemy zmieniać zdanie.
            Trochę się zmęczył, bo obecnie śpi.
        • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:10
          leyla76 napisała:

> Czy na pewno słyszy? Tzn, że jak białą z niebieskimi oczami to może nie słyszeć
          > ?
          > Chyba słyszy, jak coś szeleści to zaraz głowę odwraca.

U zwierząt choroby często mają związek z umaszczeniem smile podobno Rude koty też są bardziej chorowite smile Z resztą był jakoś nie tak dawno temu jakiś wątek i sporo było takich przykładów.
          • ichi51e Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:26
            Biała barwa to mutacja często też powiązana z innymibschorzeniamiinnymi schorzeniami
            • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:57
              Dzięki za info. Trzeba wtedy na wszelki wypadek jakiegoś ubezpieczenia zdrowotnego szukać, żeby potem nas rachunki za weterynarza nie zabiły.
    • primula.alpicola Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:16
      Mam nadzieję, że ten prezent to na Wasze wyraźne życzenie?
      • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:23
        primula.alpicola napisała:

> Mam nadzieję, że ten prezent to na Wasze wyraźne życzenie?

Chyba nie skoro autorka dopiero tez pyta się co i jak smile
        • leyla76 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:56
          I tak i nie. Córka chciała kota od dawna, ale my sie nie zgadzaliśmy. Zwierzę, jakby nie było to problem, zwłaszcza w wakacje, bo co wtedy z nim zrobić.
          Kuzynki corki właśnie dostały 2 koty i jednego postanowiły oddać mojej córce.
          My jako rodzice zostaliśmy postawieni przed faktem dokonanym.
          Córka już dorosła , na wakacje od trzech lat nie wyjeżdżamy razem i raczej zawsze ktoś jest w domu.
          Na dodatek kot sąsiadki, też młody i wychodzący zostaje w trakcie ich wyjazdów sam w domu. Moja córka, zawsze tylko chodzi i mu jedzenie dosypuje. Kot, też spędza wtedy czas u nas , ale sypia w domu. Koty kokezanek córki, też zostają same , pod opieką sąsiadów, wiec raczej to norma w Szwajcarii.
          Ja sama na kotach się nie znam. Mieszkając jeszcze w Polsce miałam psa paręnaście lat, którego musiałam na koniec uśpić .
          • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:40
            Oby córka była przygotowana psychicznie że w razie jak nie załatwi opieki dla kota to ona zostaje i z wyjazdu nici smile
            Nie patrz co jest normą w danym kraju. Patrz co jest dobre dla kota. Choć mój kot wyłazi to jednak się martwię o niego jeśli długo nie wraca. Chociaż zauwazyłam że on raczej po sąsiadach łazi i na ulicę nie lezie. Jedynę co to za naszą furtkę wysrać się wyłazi. No ale kot przybłeda in strasznie miauczy jak chce na dwór. Ale może twoja księżniczka wcale na dwór nie będzie chciała iść? Szczególnie że teraz raczej nie sezon na ciągle otwarte onka? Drzwiczek dla kota bym nie montowała.
            Co do zostawiania kota samego. Uważam że 2-3 dni można zostawić szczególnie jak ktoś przyjdzie chociaż raz wodę zmienić i dosypać (suche) jedzenia. Na dłużej bym nie zostawiła jednak.
          • babcia47 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 18:45
            Odvok30 lat mam tylko koty niewychodzace bo wczesniej żaden nie przeżył dłużej niż 5 lat. Niby jest ogrod ale obok ruchliwa ulica i koniec miasta wiec dziekie zwierzęta wchodzą do ogrodów. Obecnie moje koty żyją pobadv15 lat a seniorka na wiosnę skonczy 21 i cale zycie spędziła w domu
            • turbinkamalinka Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 19:10
              Ja ruchliwej ulicy nie mam. Mieszkam na końcu slepej uliczki więc ruch malutki. No ale ryzyko niestety jest. Na szczęście Julian wychodzi tylko do ogrodu sąsiadki na łowy i za naszą furtkę załatwić się. Dalej poszedł raz za mną do sklepu.
    • nick_z_desperacji Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 17:27
      Z kotem się trzeba bawić, ogólnie kot nie powinien się nudzić, bo mu zdrowie wtedy siada.
    • sylwianna2018 Re: Pomocy - kociak 24.12.23, 19:07
      Czemu ma być wychodzący? Nie szkoda ci tak ryzykować? Nie będziesz się martwić, że go przejedzie, psy zagryzą, gnojki skopią, zje truciznę?To maluch, niech siedzi w domu, po uja ma wychodzić.
    • irma223 Re: Pomocy - kociak 25.12.23, 00:03
      Przez święta przywiąż guzika na dłuuugiej nitce i ciągnij po dywanie. Lub dyndaj z góry przed kocim nosem. Po świętach zajrzyj do sklepu dla psów i kotów i zobacz jakie tam zabawki oferują. Najlepiej interaktywne na początek, by kot nawiązał z tobą więź. Ale i zabawki do samodzielnej zabawy też będą potrzebne, bo kot się będzie nudzić, kiedy ty będziesz zajęta czym innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka