Dodaj do ulubionych

Leki p.histaminowe

21.02.09, 18:08
Czy można psu podać jakieś leki p.histaminowe w przypadku lekkiej reakcji
alergicznej? Jakie i ile? Mój pies na alergię dostał u weta sterydy, ale
chciałbym w przyszłości tego uniknąć, stąd moje pytanie:) Teraz znowu ma lekko
spuchnięte uszy i nie wiem co robić. Wg weta sterydy to jedyna możliwość, ale
wydaje mi się, że takie leki p.histaminowe też mogły by pomóc, tak jak u ludzi.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • foamclene Re: Leki p.histaminowe 21.02.09, 20:24
      sama myslalam o podaniu kotu zyrtecu albo cirrusa
      ale sie nie odwazylam :)

podlaczam sie pod pytanie do ekspertow :)
      • encephalon1986 Re: Leki p.histaminowe 22.02.09, 01:24
        Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia Klinicysty-Praktyka (chętnie się
        dowiem:), ale nam na farmie mówili, że można stosować leki blokujące receptor H1
        na choroby alergiczne skóry i bł. śluzowych o lokalnym zasięgu i nie nagłe.
        Bardziej właściwe wydawały by się tu leki tzw. drugiej generacji (cetyryzyna,
        loratadyna,astemizol) gdyż nie przenikają do OUN i nie działają uspokajająco.
        Być może Twój wet uznał, że p/histaminowe będą za słabo działać /w końcu
        histamina nie jest jedynym mediatorem reakcji alergicznych/...Zapytałaś może
        dlaczego wyklucza ich zastosowanie? Pozdro!
        • ceed Re: Leki p.histaminowe 22.02.09, 23:40
          Właśnie niestety się nie spytałem dlaczego, ale być może z tego powodu, że
          reakcja była ostra. Ale może dla łagodniejszej można? Ale jakie i ile, tego nie
          wiem.
    • weisefrau Re: Leki p.histaminowe 23.02.09, 22:37
      Znajomi weterynarze twierdzą, że ludzkie leki przeciwhistaminowe u psów nie
      działają. Psy mają inny metabolizm, reakcja alergiczna przebiega inaczej niż u
      ludzi i podawanie im tych leków nie ma sensu. Jedynym skutecznym wyjściem są
      sterydy.
      Wiele ludzkich leków powoduje u zwierząt reakcje paradoksalne i lepiej lekow
      psom ani kotom samemu nie ordynować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka